Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПОЛІТИКА
НЕ ВИТРИМАВ
У вирі політичних пристрастей, пов’язаних з очікуваним розпуском Верховної Ради, доволі широкого розголосу набула подія, котру ще півтора-два місяці тому назвали б внутрішньопартійною. Йдеться про вихід Тараса Чорновола з Партії регіонів.

За словами Тараса Чорновола, його вихід з партії зумовлений тим, що «регіонали» перетворилися на відвертий «флюгер», котрий хилитається то в проросійський бік, то в бік президентського секретаріату. Лише 2-го вересня ПР, на думку політика, вчинила більш-менш грамотно, заявивши не словом, а ділом про потенційну коаліцію з БЮТ. Хоча й тут не все так гладко. Чорновіл не вважає, що ухвалені тоді законопроекти потрібно було аж так форсувати. Та й відбирати в Президента повноваження його колеги разом із бютівцями явно поспішили. Справедливість цієї тези була доведена рівно за місяць, коли 2-го жовтня БЮТ спільно з «Нашою Україною — Народною самообороною» поскасовував нелюбі президентському серцю документи.
Тарас Чорновіл запевняє також, що приблизно 2–12 вересня «регіонали» вели серйозні консультації з БЮТ стосовно утворення нової коаліції. І Віктор Янукович буцімто цілком погоджувався бути спікером Верховної Ради, облишивши претензії на прем’єрство. Більше того, рішення про те, що в разі розвалу «демократичної коаліції» лідер Партії регіонів не претендуватиме на першу скрипку в Кабміні, за твердженням Чорновола, було ухвалене ще (увага!) першого вересня на засіданні політради ПР. Це рішення досі не скасовано.
Саме тоді, до речі, пан Тарас заявив своїм однопартійцям про намір вийти з ПР. І лише запевнення самого (!) Віктора Януковича тимчасово остудило ці наміри. Лідер «тіньового» Кабміну обіцяв уже найближчим часом такі зміни, після впровадження яких у Чорновола зникне бажання позбутися «регіонального» партквитка.
Показово, що ідея блокування з БЮТ припала нинішньому «бунтареві» до душі попри те, що він давно і послідовно критикує Юлію Тимошенко та очолюваний нею уряд. На думку Чорновола, якби домовитися таки вдалося, в Україні міг би виникнути більш-менш стабільний і стійкий політичний альянс років на десять. Мовляв, для цього достатньо було б ухвалити зміни до Конституції, якими дещо «урізати» президентські повноваження. За таких умов Юлія Тимошенко погодилася б не балотуватися на виборах глави держави, і на всенародному волевиявленні без особливих проблем переміг би Віктор Янукович.
Тарас Чорновіл стверджує, що його колишній «партайгеноссе» погоджувався й на такий сценарій (з «урізанням» потенційних власних повноважень). Однак «чорна кішка» пробігла між переговорниками ще в середині вересня, коли в «дискусію» втрутився президентський секретаріат, який і докінчив роботу зі зриву переговорів між Партією регіонів і блоком Юлії Тимошенко. При цьому, однак, Чорновіл не перестає твердити, що будь-який розкол у Партії регіонів є неможливим. «З неї можна лише піти, як оце щойно вчинив я»,— резюмує політик.
А ще пан Тарас — чи то під враженням від свого вчинку, чи то з якихось інших причин — перетворився на песиміста, яких, мабуть, небагато в українському політикумі. Принаймні його прогнози щодо найближчого політичного майбутнього нашої держави — надто чорні. Він, зокрема, не вірить, що після розпуску нинішнього складу Верховної Ради в Україні взагалі працюватиме парламент. Мовляв, усе робитиметься для того, щоб визнати дострокові вибори недійсними. Скажімо, через неявку 50 відсотків виборців на дільниці. А далі — референдум щодо нової Конституції і повернення до надмірних президентських повноважень...

Руслан ІВАНІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ МЕНЕ ТАКИМ...
  • СТАЛОСЯ, ЯК ГАДАЛОСЯ
  • ЦВК — ГОТОВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».