Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЧЕРЕЗ ПОШТУ ЧИ БАНК?

Наші читачі скаржаться, що час від часу їм пропонують написати заяву, щоб одержувати пенсію не на пошті, а в банку. Більше того, подекуди тим, хто тепер оформляє пенсію, теж кажуть, мовляв, треба відкрити рахунок у банку.

Пам’ятаю, на одній з прес-конференцій один із колишніх урядовців говорив: «Треба, щоб не менш як 50 відсотків пенсіонерів одержували пенсії через банки». І, подумавши додав: «Звичайно, добровільно». От читачі й запитують, чи може хтось примусити їх одержувати пенсії через банк (люди старшого покоління після знецінення їхніх заощаджень взагалі бояться йти до банків). Ще читачі цікавляться, через який час після здавання документів можна одержати першу пенсію?
Відповідно до ст. 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія виплачується щомісяця організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, у термін не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, винятково в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України або перераховується на визначений цією особою банківський рахунок у порядку, передбаченому законодавством.
Згідно з п. 1 Порядку виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів і одержувачів допомоги через їхні поточні рахунки в банках, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 30.08.1999 р. № 1596, пенсії виплачують за згодою пенсіонерів через їхні вклади (поточні рахунки) в установах уповноважених банків.
Відповідно до п. 10 зазначеного Порядку, для виплати пенсій через установи уповноважених банків подаються заяви до органів Пенсійного фонду за місцем проживання одержувачів пенсій.
Під час призначення пенсій органи Пенсійного фонду інформують громадян про умови отримання пенсій як через установи банків, так і підприємств поштового зв’язку, але пенсіонери мають вільно самі обирати спосіб одержання пенсій. До речі, в постанові Кабінету Міністрів від 30.08.1999 р. № 1596 «Про порядок виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їхні поточні рахунки в банках» йдеться про те, що доставка пенсій здійснюється і банками, і поштою. На жаль, банки, надаючи послуги у виплаті пенсій та матеріальної допомоги, не виконують цієї постанови в частині доставки, мотивуючи тим, що у них немає для цього працівників, мовляв, ми ж не можемо доплачувати операціоністам, аби вони доставляли пенсії. Очевидно, це питання має вирішуватись на законодавчому рівні з визначенням джерел фінансування доставки виплат банками. Можливо, тоді буде більше охочих одержувати пенсії через банки. А поки що літні люди повинні ходити до банків, з’ясовувати чи надійшли гроші, стояти в чергах.
Щодо термінів призначення пенсій. За ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» документи про призначення пенсії розглядає територіальний орган Пенсійного фонду не пізніше десяти днів від дня їхнього надходження і ухвалює рішення про призначення пенсії.
Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою управління ПФУ 25.11.2005 р. № 22-1, пенсії виплачують не пізніше одного місяця від дня ухвалення рішення про призначення, перерахунок, переведення з одного виду пенсії на інший та про поновлення пенсії.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК СТВОРИТИ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ
  • НАПРАВЛЕННЯ НА НАВЧАННЯ
  • ЧИ ПРАВА АДМІНІСТРАЦІЯ?
  • ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».