Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВИБОРИ, ВИБІР І ГЕОПОЛІТИКА
Указом президента Білорусі Олександра Лукашенка на 28 вересня призначено вибори до нижньої палати парламенту. Належить обрати 110 депутатів за мажоритарною системою.

У раді республіки (верхній палаті парламенту) засідають 64 депутати. По восьмеро їх обирають на сесіях обласних рад і Мінської міськради, ще восьмеро становлять квоту президента. Точної дати їхнього проведення немає: вони мають відбутися з 14 липня до 14 жовтня.
Особливістю нинішньої виборчої кампанії є прагнення влади і президента показати і Заходу, і Росії, як треба проводити вибори. Президент Лукашенко в одному з інтерв’ю так сказав про вибори: «Ми зробимо їх настільки демократичними, що ви переконаєтесь в реальному результаті, кого підтримує народ».
У Білорусі побував заступник помічника держсекретаря США Девід Меркел, який привітав звільнення з тюрем політв’язнів і заявив, що Сполучені Штати можуть скасувати санкції щодо Білорусі, коли там почнуться політичні реформи. Рішення буде ухвалено після вересневих виборів.
Стурбованість з боку влади демократичним процесом і станом відносин із Заходом викликана економікою. Адже від’ємне сальдо у торгівлі з Росією у Білорусі зросло у 3,4 раза і перевищило мільярд доларів.
У межах «відлиги» президент окремим указом передбачив участь представників політичних партій у роботі ЦВК Білорусі з правом дорадчого голосу. На минулих виборах опозиціонери не брали участі у таких заходах, оголосивши виборам бойкот.
Зрештою, лідер «Правозахисного альянсу» Людмила Грязнова вважає кроки влади лише декорацією для імітації демократичності процедури. Закордонним спостерігачам і журналістам надається можливість побачити, що у ЦВК засідають опозиціонери і демократи. Туди ж, де «малюють» протоколи, підраховують голоси, де йдуть маніпуляції дострокового голосування, не підпускають ні спостерігачів, ні пресу. Пані Грязнова вважає, що «виборча машина» працює так, як запрограмована. Нині у це програмування додали завдання змусити Захід визнати і полюбити «білоруську схему».
На думку політолога Олександра Класковського, опозиції дадуть кілька мандатів, щоб доводити Заходу демократичне «потепління» у Білорусі.
Та переконати Захід у демократичності буде важко, оскільки напередодні старту виборчої кампанії у Білорусі було ухвалено скандальний закон «Про засоби масової інформації», згідно з яким навіть дрібний чиновник зможе припинити видання друкованого ЗМІ, а влада блокуватиме не зареєстровані в Білорусі Інтернет-сайти.
Білоруська асоціація журналістів дійшла висновку, що ухвалення названого закону ставить на межу зникнення нечисленні незалежні ЗМІ.
Тож ситуація в країні лишається суперечливою. Президент намагається укласти певне перемир’я із Заходом, попередньо загнавши себе в кут односторонньою політикою в руслі Росії й автократичним внутрішнім режимом у країні, жорстко контролюючи всі процеси у суспільстві.
Керівник дослідницького центру «Мезіса» Ярослав Романчук вважає, що Лукашенку може і вдасться незначними зусиллями «розморозити відносини із Заходом, бо «спостерігаємо відсутність єдиної політики щодо Білорусі країн ЄС, серйозні розбіжності з цього питання між ЄС і США». Чимало європейських бізнесменів і політиків вважають, що з Білоруссю треба співпрацювати всупереч усьому, бо це вкладається у їхнє розуміння «realpolitik».
США зняли кілька санкцій стосовно двох дочірніх підприємств державної нафтової кампанії «Білнафтахім». Інші санкції проти «Білнафтахіму» продовжують діяти. Має намір зняти санкції проти Білорусі й Євросоюз, тим більше, що скасовано політичні санкції щодо Куби, де режим суттєво більш репресивний. Це стало відповіддю на відсутність у Білорусі політв’язнів. На 15 вересня збираються запросити міністра закордонних справ Білорусі на наступне засідання міністрів закордонних справ країн Євросоюзу. Але серйозна розмова щодо скасування санкцій стосовно Білорусі відбудеться лише за результатами виборів.
Але чи така політика є справді реальною, чи звичайним опортунізмом — покаже час.
також у паперовій версії читайте:
  • КОРИСНІ КОНТАКТИ ПОЛІТИКІВ
  • АВСТРАЛІЯ ГУМАНІЗУЄ СТАВЛЕННЯ ДО ІММІГРАНТІВ
  • СЕРБІЯ ПРЯМУЄ ДО ЄВРОПИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».