Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЄВРОСОЮЗ НА РОЗДОРІЖЖІ
У Москві 8 вересня 2008 року побували головуючий в ЄС у поточному півріччі президент Франції Ніколя Саркозі та голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Ключовим питанням візиту був контроль за виконанням Росією зобов’язань щодо виведення військ із так званої «буферної зони» на території Грузії. Виконання цієї умови є передумовою для відновлення переговорів про підготовку нової угоди про співпрацю між Росією та Євросоюзом.

Добре це розуміючи, Росія наголошує, що виконає своє зобов’язання в разі відведення грузинських військ до місць постійної дислокації та відмови західних країн від відновлення військової потуги Грузії. РФ також висловлює невдоволення присутністю військових кораблів НАТО поблизу грузинських портів. Водночас російська сторона зазначає, що не може відкликати визнання незалежності Абхазії й Південної Осетії.
Попри заклики Європейського Союзу до країн світу не визнавати слідом за Росією незалежність Абхазії та Південної Осетії, це днями офіційно зробила центральноамериканська країна Нікарагуа. Інші союзники Росії, не бажаючи псувати відносини з ЄС і США, не поспішають з аналогічним кроком. Дратуючи Росію, Євросоюз заявив про намір відправити двісті спостерігачів до Грузії.
У відповідь РФ, доводячи слушність вибореного для себе статусу полюсу сили, ухвалила рішення про відправлення своїх двохсот миротворців до африканської країни Чад, де вони братимуть участь у миротворчій операції під командуванням Європейського Союзу. Крім того, днями РФ успішно випробувала нову міжконтинентальну ракету, здатну за своїми технічними характеристиками подолати американську систему протиракетної оборони.
Отже, ЄС не може нехтувати тим, що Росія залишається потужною військовою державою з великим ядерним потенціалом, зі зростаючою економікою. Тому «стара» Європа не стомлюється нагадувати «новій», що попри всі розмови про подальше збільшення постачальників нафти та газу до Європи, Росія лишається їхнім головним постачальником. Отже, Європейський Союз дійшов висновку, що в його інтересах повернутися до нормальних відносин із РФ, як великим сусідом. Водночас країни «нової» Європи, котрі займають більш проамериканську позицію, вимагають жорсткого контролю за діями Росії. «Провчити» Москву за дії в Грузії Євросоюз так і не наважився. Власне на це розраховувала російська еліта, вирішивши покарати Грузію. Загалом візит керівництва ЄС до Москви вкотре довів, що спільної позиції ЄС щодо стратегії й тактики відносин із Росією не було і найближчим часом, певніше за все, не буде.
також у паперовій версії читайте:
  • США ЗАГРАЮТЬ З ЛІВІЄЮ
  • ЯПОНСЬКА ПОЛІТИЧНА КРИЗА
  • ТАЙСЬКИЙ ПЕРЕВОРОТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».