Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НОВИЙ ПРЕЗИДЕНТ ПАКИСТАНУ
Днями парламент Пакистану обирав нового президента, який замінив відправленого у відставку Первеза Мушаррафа. Переконлива більшість парламентарів обрала на цю посаду Асіфа Зардарі, чоловіка вбитої у грудні минулого року Беназір Бхутто.

Його особа навряд чи консолідує населення країни. Свідченням цього є суттєве погіршення ситуації з безпекою. Зокрема, «невідомі» атакували кортеж прем’єр-міністра, який належить до президентської Пакистанської народної партії. Відразу після оголошення результату виборів у багатьох містах вибухнули бомби. Оглядачі слушно вважають це сигналом талібів Асіфу Зардарі та його політичним союзникам, передовсім Сполученим Штатам, які відразу привітали його з обранням.
Не на часі для прихильників стабілізації становища у Пакистані виявилася чергова спецоперація, яку сили НАТО проводили на афгансько-пакистанському кордоні в зоні панування вільних пуштунських племен. Наслідком цієї «антитерористичної операції» була загибель мирних громадян із прикордонної провінції Вазиристан. У селищі Ангур Адда загинуло троє жінок і четверо дітей. Через це ще більшим стало роздратування не лише афганської, а й пакистанської еліти, які невдоволені особливою «точністю» спеціальних військових операцій проти талібів. Щоправда, зважаючи, що вони мають неабияку підтримку місцевого населення, важко розраховувати на точність ударів.
Більшість пакистанських журналістів зазначає, що неминуче загостриться боротьба за владу між Асіфом Зардарі й Навазом Шарифом. Треба наголосити, що родина Шарифів має давні претензії до родинного клану Бхутто. Понад тридцять років тому Зульфікар Алі Бхутто націоналізував власність сім’ї Шарифів. Коли на початку 90-х років минулого століття Наваз Шариф був прем’єр-міністр, чоловік Беназір Бхутто і нинішній президент країни Асіф Зардарі відсидів вісім років у в’язниці за звинуваченням в отриманні «відкатів» із державних контрактів. Зараз фронт бойових дій між Шарифом і Зардарі проходить щодо питання повернення на посади суддів Верховного суду Пакистану.
Нагадаємо, що суперечка розпочалася рік тому, коли у жовтні 2007-го Верховний суд відмовився узаконити інавгурацію Первеза Мушаррафа, поки він не стане цивільною особою. Зрештою, Мушарраф спочатку розігнав «дисидентський» склад Верховного суду, а потім пішов у відставку з посади генерала армії. Та це його не врятувало.
Після перемоги опозиційних партій на парламентських виборах вони домоглися, аби 18 серпня 2008 року президент Первез Мушарраф пішов у відставку. Тепер опоненти Асіфа Зардарі стурбовані його авторитарними звичками. Адже, ставши президентом, він отримав право майже безумовного розгону парламенту, що навряд чи сприятиме стабілізації демократичного режиму в країні. Крім того, ісламісти звинуватили Зардарі у непорядному ставленні до жінок, що є неприйнятним для мусульманської країни. Хоча фанатичних прихильників Пакистанської народної партії жодний чорний піар не переконає у доцільності відмови у підтримці свого лідера, але зрозуміло, що головна боротьба за владу розгорнеться між ісламістами та військовими. Це є вкрай небезпечно у країні, яка володіє ядерною зброєю і має неврегульовані проблеми з Індією. Тому політична криза в Пакистані стала загрозою для глобальної безпеки й стабільності.
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА—ЄС: ПРАГМАТИЗАЦІЯ ВІДНОСИН
  • ФУТБОЛЬНА ДИПЛОМАТІЯ
  • ФРАНЦІЯ ВИБУДОВУЄ БЛИЗЬКОСХІДНУ ПОЛІТИКУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».