Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РЕЗУЛЬТАТ БЕЗ ГРИ
Збірна України стартувала у відборі до чемпіонату світу 2010 року з двох перемог над командами Білорусі та Казахстану, однак далися вони підопічним Олексія Михайличенка нелегко. Перемоги українців фахівці і журналісти встигли охрестити непереконливими. Схожими епітетами ті самі фахівці наділили київське «Динамо» після старту у кваліфікації Ліги чемпіонів проти ірландської «Дрогеди».

Згодом кияни успішно зіграли зі «Спартаком», змусивши скептиків мовчати. Усе це не означає, що історія повториться. Але і з висновками, мабуть, варто зачекати. Усе-таки нас чекають серйозніші іспити з фаворитами групи. Лише після них можна буде робити висновки про тренерський потенціал Олексія Михайличенка та про можливості його підопічних.
Після призначення Михайличенка наставником збірної в багатьох виникло питання щодо його спроможності підтримувати у національній команді нормальний мікроклімат. Мовляв, авторитет Олега Блохіна дозволяв йому за потреби ставити «на місце» наших «суперзірок» — Андрія Шевченка і Андрія Вороніна. У Львові з’ясувалося, що Шевченко не може «тиснути» своїм авторитетом на коуча «синьо-жовтих». На поле він вийшов лише в середині другого тайму. Стосовно самої гри, то вона була насправді нудною.
Білоруси «розстрілювали» ворота П’ятова здебільшого здалеку. Голкіпер «Шахтаря», мабуть, хвилювався, тому допускав чимало ляпів. Розчарували також нападники. Спочатку на вістрі атаки української команди були Воронін і Мілевський. Гравець «Герти» ніяк не міг зачепитися за м’яч, Артем виглядав креативніше за свого досвідченішого колегу. Проте Мілевський часто грішив потраплянням у офсайд, більшість пасів на Вороніна він також давав у зону «поза грою». У другій половині гри їм на заміну вийшли Селезньов і Шевченко, однак нашій збірній не вдалося створити практично жодного гольового моменту біля воріт Жевнова.
Запам’ятався лише небезпечний удар Алієва та штрафний у виконанні Шевченка незадовго до завершення зустрічі, коли м’яч торкнувся чиєїсь руки у «стінці» і пішов на кутовий. Коли добіг навіть компенсований час поєдинку й рефері мав оголосити завершення поєдинку, м’яч отримав Тимощук. Він, увірвавшись до штрафного суперника, послизнувся, як і його білоруський опонент, після чого пролунав свисток. Та він означав не завершення двобою, а пенальті. Річ у тім, що м’яч випадково торкнувся руки білоруса Чухлєя. Таким чином, на останній секунді поєдинку українці несподівано отримали шанс на перемогу. Пенальті взявся пробити Шевченко — і форвард «Мілана» не схибив. 1:0 — перемога підопічних Михайличенка у Львові, вкрай щасливому для українських футболістів місті.
Бернд Штанге, головний тренер збірної Білорусі:
— Ми хотіли зробити сюрприз, але забракло сил. Нам не пощастило, і ми засмучені, що не змогли привезти додому бодай одне очко. Різниці у грі команд не було. Пишаємось, що прогрес нашої збірної помітний. Кваліфікація — це марафонський біг, є підйоми та падіння. Сподіваюсь, сьогодні була наша найнижча точка. Фаворитами групи є Хорватія, Англія й Україна. Тому немає ніякої сенсації в тому, що українцям пощастило, вони виграли 1:0. Ніхто в Європі не здивується. У цій важкій групі важливо перемагати вдома. Якби збірна України сьогодні не виграла, в неї були б проблеми. У нас простіша ситуація. Ніхто не розраховує з такими суперниками здобути перше місце. Ми хотіли зробити сюрприз і сьогодні стояли на порозі успіху. Намагалися показати все, на що здатні. Думаю, в Мінську українцям буде складніше виграти.
Олексій Михайличенко, головний тренер збірної України:
— Білоруська збірна не з тих команд, які не ставлять перед собою жодних завдань. Вони не приїжджають просто пограти. Це команда, яка навчилася досягати результату. Чесно кажучи, нам пощастило. За великим рахунком, на перемогу ми не награли. Було помітно в першому таймі, що середину поля ми програємо. У центрі було більше гравців креативного плану. На жаль, нинішній футбол такий, що потрібно вміти все. Багато залежить від старту, тому наші футболісти були під тиском — і молоді, й досвідчені. Команда не показала те, що ми хотіли б побачити.
Перемога над Казахстаном вийшла неоднозначною. Здавалося, виграли 3:1, узяли три очки і завдання виконали. Втім, знову наступали на старі граблі, коли після забитого м’яча «сіли» в захист і отримали «алаверди». У стартовому складі українців головною несподіванкою була відсутність Максима Калиниченка, котрий нині набрав непогану форму, забиває в «Дніпрі», але чимось не підійшов Михайличенку, який не вніс його навіть до заявки. Через травму Мілевського в українській команді, можливо, народилася нова зв’язка форвардів — Шевченко — Селезньов. Цей тандем став співавторами першого та другого взяття воріт суперника.
Початок матчу українці провели в атаках, але на 9-й хвилині ледь не пропустили самі. Після прострілу Балтієва Остапенко пробивав головою, але опинився в положенні поза грою. На 15-й хвилині мав шанс забити Шевченко, та м’яч після його удару пролетів вище від воріт. Через кілька хвилин Селезньов входив до штрафного майданчика і пробив низом, однак добре зіграв голкіпер суперника Лорія. Після цього моменту гра дещо заспокоїлася і спалах відбувся на 30-й хвилині у штрафному майданчику українців. Остапенко пробив із десяти метрів, але П’ятов перевів м’яч на кутовий. На 39-й хвилині комбінація за участю Алієва, Селезньова та Шевченка мала завершуватися ударом останнього, але воротар випередив форварда «Мілана». На останній хвилині першого тайму Шевченко і Селезньов увійшли до штрафного майданчика і після удару нападника «Шахтаря» м’яч улучає в поперечку, але першим на добивання встиг Назаренко і відкриває рахунок у цій грі — 0:1.
На початку другого тайму синьо-жовті знову відзначилися. Селезньов віддав передачу на Шевченка, який ударом стріляє в кут воріт Казахстану (0:2). Потім стався традиційний для Украни «фінт», коли наші футболісти виключилися з гри і ледь не поплатилися за це. На 68-й хвилині Остапенко пробив повз П’ятова у дальній кут воріт і зробив рахунок — 1:2. Забитий гол струсонув казахів, які зрозуміли, що поки українці знаходяться в такому стані, можна забивати. Кілька разів страхувати захисників довелося Тимощуку, але господарів українці більше не порадували. Натомість підопічні Михайличенка зуміли забити третій гол. Міг відзначитися за збірну в цій грі й Селезньов, який на 78-й хвилині вийшов сам на сам з голкіпером, але не влучив у ворота. Через дві хвилини Назаренко оформив дубль. Майже з лінії штрафного майданчика Сергій більярдним ударом поклав м`яч у кут воріт Лорія — 3:1.
Арно Пайперс, головний тренер збірної Казахстану:
— Сьогодні була трохи дивна гра. У першому таймі ми створили чотири-п’ять гарних моментів. Прикро, що не забив Остапенко після виходу сам на сам. Загалом першу половину ми провели непогано, якщо не вважати м’яч у наші ворота на останній хвилині. В другій половині після нашого гола з’явилася надія на нічию, котру, на жаль, зламав третій м’яч українців.
Олексій Михайличенко, головний тренер збірної України:
— Я задоволений результатом гри. Те, що команда завоювала сьогодні три очки, дуже важливо. Була показана непогана гра як в обороні, так і в атаці. Ми мали багато гольових моментів. Але не обійшлося і без помилок. Маючи перевагу в два м’ячі, примудрилися пропустити гол. Ми вперше грали в такому складі, оскільки втратили Русола в захисті й Мілевського в атаці. Ми спробували, наскільки це можливо, освіжити нашу гру. Левченко грав сьогодні другого опорного півзахисника, це дозволило дати більше простору попереду Алієву і Назаренку. Всі, я думаю, бачили, що атаки були виконані непогано, їх і доводили до завершального удару.
В інших поєдинках нашої групи спочатку Англія на виїзді здолала Андорру — 2:0. Англійці весь перший тайм не знали, як здолати редути суперників. Андорра практично всією командою не виходила з власного штрафного майданчика. Страждання підопічних Фабіо Капелло завершилися лише на початку другої половини гри, коли Джо Коул, котрого італійський фахівець випустив на заміну, оформив дубль.
Хорватія розгромила Казахстан (3:0). Голами відзначилися Ніко Ковач, Лука Модріч і Младен Петріч. Гравець «Шахтаря» Даріо Срна доклав чимало зусиль для того, щоб хорватська команда здобула перемогу, але безпосередньо не був причетний до жодного м’яча.
У другому турі в нашій групі центральним матчем був поєдинок між збірними Хорватії та Англії. Невипадково головний тренер англійців Фабіо Капелло на початку зустрічі піднімав руки догори і дивився в небо. Просив, напевно, небесної сили своїм гравцям. І його там почули. Відразу після цього випадку Англія відкрила рахунок: Волкотт пробив голкіпера хорватів. Плетікоса повинен був брати цей удар, але не виручив свою команду. Наприкінці першого тайму у хорватів було кілька перспективних штрафних ударів, але вони так і залишилися перспективними. Однак не забиваєш ти — забивають тобі. Другий гол англійців вийшов ідентичним першому.
Відмінність у тому, що Волкотт, можливо, перебував трохи далі від воріт (метр-два). І знову помилився Плетікоса, він пропустив м’яч, який воротарі національних збірних мають відбивати. Через 5 хвилин балканців остаточно добив Руні, якого залишили самого у штрафній і він після передачі з флангу від Дженаса точно пробив у кут воріт. До цих голів Хорватія залишилася у меншості. Арбітр справедливо вилучив Роберта Ковача, котрий розмахався руками і розбив Джо Коулу голову. Потім був ще один гол англійців, але Любош Міхел відмінив узяття воріт через положення поза грою. Англійці так захопилися атаками, що Хорватія впіймала їх на контратаці. Срна отримав м’яч у центрі поля, випадково (або ні) влучив бутсою під око Лемпарду, коли приборкував цю передачу, і побіг вперед.
Перед штрафним майданчиком віддав передачу на Манджукіча і той пробив під голкіпером. Лемпард у цей час лежав у центрі поля і тримався за обличчя... Проте Англія змогла відзначитися учетверте. Руні чудовим пасом вивів Волкотта на ворота Плетікоси і той зробив рахунок 1:4.
Ще в одному матчі нашої групи білоруси на виїзді з рахунком 3:1 перемогли Андорру.

Результати всіх зіграних матчів
Група 1
Албанія — Швеція — 0:0
Угорщина — Данія — 0:0
Мальта — Португалія — 0:4
Голи: 0:1 — Саід (24 аг), 0:2 — Алмейда (61), 0:3 — Сімао (70), 0:4 — Нані (78)
Швеція — Угорщина — 2:1
Голи: Челльстрем 54, Хольмен 64 — Рудольф 90
Албанія — Мальта — 3:0
Голи: Богдані 45, Дуро 83, Далкку 89
Португалія — Данія — 2:3
Голи: Нані 42, Деку 86 — з пенальті — Бендтнер 84, Поульсен 90, Йенсен 90

Група 2
Молдова — Латвія — 1:2
Голи: 0:1 — Карлсонс (8), 0:2 — Астафьєвс (22), 1:2 — Алєксєєв (79)
Ізраїль — Швейцарія — 2:2
Голи: 0:1 — Якін (45), 0:2 — Куфо (56), 1:2 — Бенаюн (73), 2:2 — Сахар (90)
Люксембург — Греція — 0:3
Голи: 0:1 — Торосідіс (38), 0:2 — Гекас (45), 0:3 — Харістеас (76 пен)
Молдова — Ізраїль — 1:2
Голи: Пикушчак 1 — Голан 39, Шабан 45
Латвія — Греція — 0:2
Гол: Гекас 10, 49
Швейцарія — Люксембург — 1:2
Гол: Нкуфо 43 — Штрассер 29, Левек 86

Група 3
Польща — Словенія — 1:1
Голи: 1:0 — Жевлаков (17 пен), 1:1 — Дедіч (35)
Словаччина — Північна Ірландія — 2:1
Голи: 1:0 — Шкртел (46), 2:0 — Хамсик (70), 2:1 — Дюріца (81 аг)
Сан-Маріно — Польща — 0:2
Гол: Смолярек 45, Р. Левандовські 69
Північна Ірландія — Чехія — 0:0
Словенія — Словачина — 2:1
Голи: Новакович 23, 81 — Якубко 83

Група 4
Уельс — Азербайджан — 1:0
Гол: 1:0 — Воукс (82)
Ліхтенштейн — Німеччина — 0:6
Голи: 0:1 — Подольськи (21), 0:2 — Подольськи (48), 0:3 — Рольфес (65), 0:4 — Швайнштайгер (66), 0:5 — Хітцльшпергер (75), 0:6 — Вестерманн (86)
Росія — Уельс — 2:1
Гол: Павлюченко 21 — з пенальті, Погребняк 81 — Ледлі 67
Азербайджан — Ліхтенштейн — 0:0
Фінляндія — Німеччина — 3:3
Голи: Йоханссон 33, Вірінен 43, Сьєлунд 53 — Клозе 38, 45, 83

Група 5
Вірменія — Туреччина — 0:2
Голи: 0:1 — Санлі (61), 0:2 — Сентюрк (78)
Бельгія — Естонія — 3:2
Голи: 1:0 — Сонк (39), 1:1 — Зеньов (57), 2:1 — Дефур (75), 3:1 — Сонк (80), 3:2 — Опер (90)
Іспанія — Боснія та Герцеговина — 1:0
Гол: 1:0 — Віллья (58)
Туреччина — Бельгія — 1:1
Гол: Сонк 31 — Белізоглу 74 — з пенальті
Боснія — Герцеговіна — Естонія — 7:0
Гол: Місімовіч 25, 29 — з пенальті, 57, 58, Дзеко 50, 72, Ібрічіч 88
Іспанія — Вірменія — 4:0
Голи: Капдевілья 7, Вілья 16, 79, Сенна 82

Група 7
Румунія — Литва — 0:3
Голи: 0:1 — Станкявічюс (31), 0:2 — Міколюнас (70), 0:3 — Калонас (86)
Сербія — Фарерські острови — 2:0
Голи: 1:0 — Якобсен (29 аг), 2:0 — Жігіч (87)
Австрія — Франція — 3:1
Голи: 1:0 — Янко (8), 2:0 — Мексес (42 аг), 2:1 — Гову (62), 3:1 — Іваншіц (73)
Фарерські острови — Румунія — 0:1
Гол: Кошич 59
Литва — Австрія — 2:0
Голи: Станкявічус 53, Данілявічус 58
Франція — Сербія — 2:1
Гол: Анрі 54, Анелька 64 — Іванович 76

Група 8
Грузія — Ірландія — 1:2
Голи: 0:1 — Дойл (13), 0:2 — Вілен (70), 1:2 — Кенья (90)
Чорногорія — Болгарія — 2:2
Голи: 0:1 — Петров (11), 1:1 — Вучініч (62), 2:1 — Йовєтіч (81 пен), 2:2 — Георгієв (90)
Кіпр — Італія — 1:2
Голи: 0:1 — Ді Натале (8), 1:1 — Алонефтіс (29), 1:2 — Ді Натале (90)
Чорногорія — Ірландія — 0:0
Італія — Грузія — 2:0
Голи: де Россі 17, 90

Група 9
Македонія — Шотландія — 1:0
Гол: 1:0 — Наумоскі (5)
Норвегія — Ісландія — 2:2
Голи: 1:0 — Іверсен (35 пен), 1:1 — Хельгусон (39), 2:1 — Іверсен (50), 2:2 — Гудйонсен (69)
Ісландія — Шотландія — 1:2
Голи: Гудйонсен 77 — з пенальті — Броадфут 18, Робсон 59
Македонія — Голландія — 1:2
Голи: 0:1 — Хейтінга 46, 0:2 — ван дер Варт 60, 1:2 — Пандєв 78 (з пенальті)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».