Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСВІТА
«АБЕТКА» ПРОФЕСОРА СТЕПОВИКА
Дорога до Бога — це й дорога до Вітчизни. І навпаки. Виховувати паству у вірі, єдності й силі — це не лише твердити релігійні канони, а й чути Час, реагувати на його вимоги. Мобільність — одна з найперших його вимог.

Так, кожна церква змагає за молодь, за дітей, бо це її майбутнє. Хоча існує указ Президента України про необхідність запровадження християнської етики не лише в середній, а й у вищій школі, навколо цього питання точаться неабиякі дебати. Усі нібито розуміють, що аморальності, розтлінню, агресивності юнацтва та молоді треба поставити якусь перепону, але не знають, де її віднайти. Безперервні безплідні балачки про державну ідеологію, цінності та ідеали перекриваються дешевими сенсаціями зацікавлених у чомусь іншому грошодавців.
Тим часом із молоддю працює КНИЖКА, яка популярно й дохідливо розповідає дітям і підліткам про євангельське Христове вчення, про сутність і призначення церкви тощо. Поки видавництво Міносвіти й науки не осилює цієї теми, за справу взялися приватні видавці. Скажімо, 2006 року стараннями київського видавництва «Томіріс» у світ вийшла книжка вчительки Віри Назарчук «Україна духовна». А торік київське видавництво «Грані-Т» випустило «Українську християнську абетку» професора Київської православної богословської академії, доктора богословських наук Дмитра Степовика.
Усіляких абеток багато — на різні теми й смаки. Однак ця, про яку йдеться, особлива. Адже це перший в Україні християнський словник, розрахований на школярів, починаючи від п’ятикласників. Хоча, без сумніву, він стане в пригоді й студентам, і загалом старшим людям.
«Абетка» має підзаголовок: «Книжка для читання з християнської етики». На кожну із 33 літер української абетки автор на свій розсуд подає слова зі Святого Письма, історії церкви, богословської науки, а також короткі, популярні, але місткі й в богословському сенсі витримані пояснення до них, що покликані формувати християнську свідомість читача. Скажімо, на літеру «А» він вибрав визначення таких термінів: ад (пекло), Адам, агнець, аксіос, алілуя, амінь, ангел, апостоли. На літеру «В» — Введення, Великдень, Вифлеєм, вівтар, віра, Водохреще, Воздвиження хреста Господнього, Володимир Великий, Воскресіння Господнє, всенічна. І так — на кожну літеру української абетки.
Звісно, пан професор — і як вчений та викладач у духовному навчальному закладі, й як ведучий на Національному радіо програми «Євангельська духовність і сьогодення» за участю Святійшого Патріарха Філарета — має певний досвід стосовно того, які терміни найбільше цікавлять нашу молодь і дорослих. Тож, зрештою, можна спокійно прийняти його добір цих термінів та їхнє пояснення, хоча, за всього професійного підходу, тут, безперечно, є певна частка суб’єктивності.
Треба зазначити, що «Грані-Т» зробило чудовий мистецький дизайн цієї книжки, і вона вийшла ошатною та святковою. Текст супроводжує ілюстративний матеріал: до кожної літери подаються багатоколірні заставки (орнаменти з рукописних і друкованих книг ХІ–ХVІІ ст. і з стародруків ХVІ–ХVІІІ ст.) — шедеври давньої української книжкової спадщини, а також чимало гравюр на євангельські сюжети. На берегах книжки вміщено репродукції слов’янських літер, намальовані нашими давніми мистцями, які ретельно прикрашали старі українські рукописні книги, зокрема, скажімо, знамениту Остромирову Євангелію 1056–1057 рр. Крім того, використано образи і мотиви української сучасної іконографії, роботи майстрів-іконописців з України та української діаспори: Р. Василика, С. Гординського, А. Дем’янчука, М. Стратілата, Х. Дохват, В. Стефурака, І. Михальчука, М. Халака та інших.
«Українську християнську абетку» відкриває передмова Святійшого Патріарха Філарета, який благословив це видання на вихід у світ і радить використовувати його як посібник із християнської етики. А також додається звернення до читачів самого автора Д. Степовика: він щиро закликає всіх дбати не лише про їжу для тіла, а й про те, щоб душа знала Бога та шанувала його.

Наталка ПОКЛАД
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ПОТРІБНА ПОПОВОМУ ШКОЛА?
  • ХОЧУ — МОЖУ — БУДУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».