Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ
СТИХІЯ ВІДСТУПИЛА. ЛИХО ЗАЛИШИЛОСЬ
Третя декада липня для прикарпатських областей стала ніби карою небесною. Щоденні грози, зливи спричинились до виходу з берегів річок, на які багаті ці краї. Вода, селеві потоки з жахливим гуркотом ринули на села й міста, підтоплюючи лани, пасовища, городи, сади, будинки та обійстя. І так майже ввесь минулий тиждень. Не обійшлося, на превеликий жаль, без людських жертв.

Нині стихія потроху відступає, залишаючи по собі велике лихо. Покладатися на допомогу держави особливо не доводиться, бо навчені гірким досвідом минулих років галичани, буковинці та закарпатці знають: виділені кошти кануть так само, як і їхнє нажите важкою працею майно, у каламутну воду, не дійшовши до тих, хто потерпів від стихії. Цьогорічне лихо змусило нас вкотре переконатися, що ми й досі не готові до примх природи. Є нагальна потреба утворити в кожній прикарпатській області підрозділ для роботи на воді, збільшити кількість плавзасобів для надання людям допомоги, зокрема в селах біля річок, забезпечити кожну сільську раду, де є загроза підтоплення, мішками для зведення тимчасових насипів, дамб, загорож. До речі, про берегоукріплення. Його потребує чи не кожне гірське село. Цьогоріч, приміром, Закарпаття менше зазнало збитків через стихію саме завдяки протипаводковим укріпленням. Але й досі спорудження насипів, гаток, дамб фінансується за залишковим принципом. Держава заощаджує на цьому, втрачаючи грошей під час кожної наступної повені в десятки разів більше. Про масштаби стихійного лиха на Західній Україні, перебіг ліквідації наслідків повені із зони надзвичайної екологічної ситуації повідомляє наш власний кореспондент.

Прикарпаття
Івано-Франківщина постраждала найбільше. Стихія охопила не лише гірські, але й низинні придністровські райони. Підтоплено 258 населених пунктів, понад 14 тис. житлових будівель, майже 15 тис. га сільськогосподарських угідь, розмито близько 62 км берегів, пошкоджено 42 км і зруйновано понад 24 км берегоукріплень річок, знищено більш як 18 км дамб, пошкоджено та підтоплено 209 автомобільних та 214 пішохідних мостів, у тому числі один на автодорозі державного значення. Стали непридатними понад 214 км автомобільних доріг та 481 водоперепускна труба, затоплено вісім водозаборів, відключені від енергопостачання 160 населених пунктів, 72 ЛЕП та 1058 трансформаторних підстанцій, не працюють 137 АТС, без зв’язку залишилися 259 населених пунктів.
Це лише суха статистика, за якою — страх, відчай, горе тисяч, ба сотень тисяч прикарпатців. Люди на деякий час змушені були мерщій залишати домівки, майно, живність, рятуючись од стихії. Селяни зостались практично без городини, нічим буде годувати взимку й худобу, позаяк запаси кормів попливли з водою, а сіножаті замулено. А скільки треба буде витратити на ремонт затоплених осель, наведення ладу на обійстях — бозна.
А тепер про найсумніші події на Прикарпатті. Семеро людей, з них четверо дітей загинули. У селі Микуличині Яремчанської міськради легкове авто через негоду з’їхало з проїжджої частини дороги і перекинулося в річку Прутець. Водій урятувався, однак дістав важкі травми, пасажира автомобіля, на жаль, не знайдено. Внаслідок повені двоє людей втопилося — 44-річна жінка з села Угринів Тисменицького р-ну і 43-річний житель села Витвиці, що в Долинському районі. Блискавка забрала життя двох людей у селі Дземброня Верховинського району.
Більше пощастило жителям підтоплених сіл Ясень Рожнятівського та Ганнівці Галицького районів, які були заблоковані у своїх домівках. Гірські рятувальники МНС, які оперативно прибули на місце, евакуювали 19 дорослих і шістьох дітей. А в селі Сливки Рожнятівського району альпіністи МНС за допомогою спецобладнання врятували 14 дорослих і 15 дітей. У ролі Діда Мазая довелось попрацювати в Козарях Рогатинського району сільському голові Тарасу Борису. Він із зятем Романом Куйбідою на човні цілу ніч перевозив з підтопленого Дністром присілку людей і живність, врятувавши життя кільком десяткам односельців.
Тим часом фахівці регіонального аварійно-рятувального центру МНС у селі Підпечари Тисменицького району з дахів і садиб зняли, а відтак доправили в безпечні місця 36 людей. Довелось вивезти практично всіх жителів великого приміського села Вовчинець. На річці Тиса в районі населених пунктів Вербіж та Макіївці Коломийського району військовослужбовці 17-го окремого батальйону евакуювали 130 осіб з їхнім особистим майном. У місті Калуші військовослужбовці Західного ОК відселили з місць підтоплення 30 осіб. До рятувальних заходів були залучені 70 військовослужбовців, три плавзасоби (на річці Прут), три гелікоптери. Загалом відселено близько семи тисяч осіб і врятовано гелікоптерами та плавзасобами 673 людини.
На Прикарпаття прибули зведені загони МНС Рівненської, Тернопільської, Волинської і Хмельницької областей.

Закарпаття
Звикле до повеней Закарпаття цього разу, Богу дякувати, зазнало меншого лиха. Постраждали переважно гірські райони, найбільше — Рахівський. У селищі Ясіня зруйновано зо два десятки дерев’яних мостів місцевого значення, пошкоджено один залізобетонний міст через Чорну Тису. Стихія знесла сотні метрів дерев’яних берегоукріплень русла цієї річки. Підтоплено півсотні будинків у присілках Лопушанка і Стебний. У селі Лазещина вода забрала чотири дерев’яні містки через потоки, зруйнувала великий дерев’яний транспортний міст, вщент пошкоджено дорожнє полотно в урочищах Ізімір та Плитоватий. Відбувся зсув ґрунту з деревами в річку Лазещина в однойменному селі. Через це її русло опинилося на автодорозі регіонального значення Мукачево — Рогатин між населеними пунктами Ясіня та Лазещина. Підтоплено близько 300 метрів дорожнього полотна (висота рівня води на автошляху близько 0,5 м) та 10 житлових будинків. Між Раховом та Білином також пошкоджено дорожнє полотно цієї автомагістралі завдовжки близько 20-25 м, завширшки чотири метри.
На Свалявщині пошкоджено близько 35 м підпірних стінок автомобільних доріг Плоске — Р. Гута, 15 м — на автодорозі Дусино — Липко та крайні опори моста через Боржаву в урочищі Заріка села Березники. Через несприятливі погодні умови знеструмлено села Неліпино, Сасівка, Ганьковиця, Голубине, Солочин, Поляна, Дусино та частково місто Свалява. У селі Колочава Міжгірського району внаслідок підняття води в річці Сухар знесено 40-50 м насипної водорегуляційної дамби. У Верхньому Бистрому річкою Майданкою зруйновано близько 350-400 м дороги на вулиці Зарічна. Немає під’їзду до 35 житлових будинків.
У воді опинилося зо два десятки осель у с. Вовкове Ужгородського району. Окрім Рахівського, Міжгірського та Свалявського районів, постраждав і гірський Тячівський район. Так, через високий рівень води в річках Теребля, Тересва та багатьох потічках підтоплено оселі в нижній частині урочища Дубники села Бедевля, урочища Облоги села Грушева, в селі Руське Поле. Останнє залишилось без світла, припинено й газопостачання, зі 150 будинків були евакуйовані люди. Наслідки стихії ліквідують аварійні бригади Закарпатського обласного управління меліорації і водного господарства, дорожніх служб та оперативно-рятувальні підрозділи.

Буковина
Унаслідок стихійного лиха загинуло шість осіб, одна людина пропала безвісти. У селі Чорногузи Вижницького району через швидкий приплив води чоловік утопився в підвалі будинку. Від ураження блискавкою не стало дев’ятирічної дівчинки з села Тереблече Глибоцького району. У селі Кам’янка цього ж району на подвір’ї власного будинку втопилася 21-річна жінка. Зник безвісти житель села Розтоки Путильського району. Переходячи через рівчак з водою в селі Корчівка впав і потонув 47-річний чоловік. У цьому ж населеному пункті знайдене тіло 60-річного чоловіка. Причину його смерті з’ясовують. Ще одна людина загинула в селі Маршинці Новоселицького району.
За словами заступника голови Чернівецької облдержадміністрації Віталія Усика, подібного стихійного лиха на Буковині не було принаймні з 1941-го року. Області завдано збитків майже на мільярд гривень.
Дійсно, ситуація в Чернівецькій області є вкрай складною. У зоні лиха опинилися дев’ять районів та обласний центр. За попередніми підрахунками, зруйновано понад 70 км дорожнього покриття, 60 м газогону, 41 малий пішохідний міст, 12 переходів, вісім мостів. Підтоплено понад 1300 осель, більш як 2000 присадибних ділянок, знищено врожай на площі 1600 га, зруйновано майже 32 км дорожнього полотна. Без газопостачання залишились близько 1400 будинків. Для порятунку людей у селах Маршинці, Тарасівці Новоселицького району використано катамарани, у Путильському районі, який виявився відрізаним від обласного центру через руйнацію шляхів, довелося скористатися гелікоптером.
Через підняття рівня води в Пруті затоплено 1100 м дороги між райцентрами Новоселиця — Герца, а також перекрито рух транспорту на автостраді Чернівці — Кишинів на ділянці завдовжки 600 метрів. Через затоплення припинено рух на відтинку автомагістралі Снятин — Чернівці, автомобільне сполучення з гірським Путильським районом (зруйновано дорожнє покриття) та до сіл Лопушна і Долішній Шепіт Вижницького району, в яких живе майже шість тисяч осіб (частково зруйновано залізобетонний міст). Відрізаним від світу зостався позашкільний оздоровчий заклад «Лунка», у якому перебуває 200 осіб, з них 170 дітей.
На Дністровській ГАЕС тривають роботи з укріплення перемички для запобігання потраплянню води в агрегати.
Вчасно вжиті заходи — плановий спуск ставків Заставнівського району — вберегли Садгірський район (більшу частину якого підтопив Прут) від ще більшої біди. Справжня Венеція — в мікрорайонах Ленківці та Стара Жучка. Загалом у Чернівцях підтоплено 85 вулиць, понад 500 будинків, водозабірні та насосно-каналізаційні станції, трансформаторні підстанції, пошкоджено газовий дюкер, ЛЕП потужністю 10 кВт та 6 кВт, десятки тисяч квадратних метрів дорожнього полотна, присадибні ділянки громадян у передмісті.
І хоча столиця Буковини потопає у воді, городяни зіткнулися з проблемами водопостачання. Забір води з річки Прут припинено, а з Дністра, який піднявся до 13-метрової позначки біля села Митків Заставнівського району, водозабір переведено на особливий режим. У дні стихії запаси чистої води в резервуарах ДКП «Чернівціводоканал» практично вичерпались. Довелось городянам переходити на бутильовану воду, позаяк відновити повноцінне водопостачання міста вдасться лише після спаду води в річках Дністер та Прут. Мерія подбала про підвезення води автоцистернами в підтоплені райони.

Львівщина
У зв’язку із сильними грозами на території Львівщини рівень води в річках підвищився на 1,5-2 м, що спричинило підтоплення населених пунктів та об’єктів господарської діяльності в семи районах і трьох містах області. Загалом у воді опинилося майже шість тисяч житлових будинків та близько 1000 га сільськогосподарських угідь, пошкоджено 39 автомобільних мостів, розмито понад 21 км автомобільних доріг, знеструмлено 58 населених пунктів. Найбільше стихія нашкодила в населених пунктах Сколівського, Стрийського, Дрогобицького, Жидачівського, Самбірського, Старосамбірського, Турківського районів, містах Борислав, Дрогобич та Моршин.
У Сколівському районі внаслідок зсуву ґрунту на двох відтинках автомобільної дороги Київ — Чоп та переливу води через автодорожнє полотно тимчасово перервано рух автотранспорту. У Стрийському районі підтоплено 20 населених пунктів, розмито два мости на дорозі між селами Великі Дідушичі та Малі Дідушичі, майже 70 відсотків сіл знеструмлено. У Дрогобицькому районі зруйновано мости в селах Рибник, Довге Гірське, Уріж на трасі Самбір— Борислав, у селах Опака та Нагуєвичі, є зсуви на проїжджу частину доріг у селах Сторона, Старий Кропивник.
У зону стихії потрапило шість населених пунктів (472 житлових будинки) Сколівського району. Розмито окремі ділянки автомобільних доріг місцевого значення та дорогу Старий Самбір — Мшанець Старосамбірського району. Підтоплено близько 50 житлових будинків та школу в містечку Турка, жителі якого залишились ще й без світла. Без питної води й курорт Моршин, позаяк підтоплено місцевий водозабір та кількадесят будинків. Аналогічна ситуація в містечку нафтовиків Бориславі.
Через негоду є певні збої в роботі Львівської залізниці, частково був призупинений рух на окремих ділянках.
На щастя, постраждалих серед пасажирів та працівників залізничного транспорту, а також втрат вантажу немає. Триває відновлення руху на перегонах Старий Самбір— Сколе та Явора— Турка, де ситуація є найскладнішою. Для прикладу: на 128-му кілометрі перегону Явора— Турка рівень води піднявся на 4,5 м. У районах, які найбільше постраждали від негоди, не припиняються роботи з відведення води, прибирання з колії ґрунту, а також з укріплення земляного полотна. На деяких ділянках перегонів Ясениця—Стрілки, Конюхів—Любинці, Старий Самір—Стрілки, Десятин—Яремче, Видинів—Заболотів, Моршин— Болехів та на станціях Моршин і Стебник обмежено швидкість руху поїздів. Через наслідки негоди рух потягів на окремих напрямках Львівської залізниці здійснюється із запізненням, а в окремих випадках через підмивання та затоплення колії змінено маршрути вантажних та пасажирських поїздів.
Для координації роботи з усунення наслідків негоди утворено оперативний штаб «Укрзалізниці». До негайних робіт спочатку були залучені близько шести тисяч залізничників (колійники, будівельники, енергетики, зв’язківці). Працюють відбудовні поїзди та десять одиниць іншої залізничної техніки, у разі потреби надати допомогу матеріалами та технікою готові всі залізниці України. Окрім того, залізничники оглядають колії з метою виявлення небезпечних місць та вживають заходів для усунення несправностей, які виникли під час стихії.

Тернопільщина
В області постраждали здебільшого придністровські райони. Унаслідок виходу Дністра з берегів підтоплено 23 населені пункти чотирьох районів. Найбільшого лиха зазнав Монастириський район, де у воді опинилося 230 дворів у чотирьох селах. Менше стихія зачепила Заліщицький, Бучацький і Борщівський райони. Там постраждало відповідно 29, сім і два подвір’я. Загалом із зони підтоплення рятувальники обласного управління МНС евакуювали 1189 людей. До порятунку й евакуації населення та ліквідації наслідків стихії залучено особовий склад оперативно-рятувальної служби області чисельність 152 чоловіки, працює 17 одиниць техніки. Водночас в сусідню Івано-Франківську область, яка найбільше постраждала від стихійного лиха, з Тернопільщини вирушили 50 рятувальників та відповідна техніка.

Іван ДМИТРІВ
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».