Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ІРАК: ПРОБЛЕМИ ПОГЛИБЛЮЮТЬСЯ
Уряд Іраку докладає максимум зусиль для виходу з міжнародної ізоляції та демонстрації власної політичної спроможності. Дипломатичним успіхом на цьому шляху став перший візит до Багдада прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана. Водночас домовленості шиїтського керівництва країни з турками про спільну боротьбу проти сепаратизму курдів не на жарт роздратували останніх. Унаслідок цього внутрішньополітичне становище в Іраку вкотре загострилося.

Незважаючи на послідовні спроби адміністрації Джорджа Буша переконати світ у неминучій стабілізації становища в Іраку та поверненні місцевого суспільного життя в нормальне русло, ситуація залишається складною. Днями до чергової спроби контрпропаганди вдався британський прем'єр-міністр Гордон Браун. Правда, перебуваючи в Багдаді, він чесно відмовився конкретизувати графік виведення британських військ з Іраку.
Чергову гірку пігулку іракська влада отримала від Міжнародного олімпійського комітету, який заборонив делегації Іраку брати участь у Пекінській олімпіаді. Причина полягає у втручанні місцевих політиків у спортивну сферу.
Днями організація «Міжнародна транспарентність» опублікувала черговий звіт про корупцію у світі. Ірак за цим показником поступається тільки Бірмі та Сомалі. Десятки мільярдів доларів, інвестованих адміністрацією Буша в іракську економіку зникли в тамтешньому хаосі. За повідомленням американських аудиторських фірм, невідомо де «розчинилося» 23 млрд доларів. Безупинно крадуть не лише постачальники продуктів, води та боєприпасів для 151-тисячного американського війська в Іраку, а й 161 тисяча цивільних працівників, на яких покладено обов'язки з відновлення інфраструктури іракської економіки. З цього приводу кримінальні справи порушено проти 70 американських фірм. Однак адміністрація Буша дала вказівку не розголошувати цієї несприятливої для себе інформації.
Іракські фінанси є ще більшою таємницею. Факти корупції у 2003-2007 роках приховано в архівах. Прем'єр-міністр Нурі аль-Малікі заборонив без його санкції розслідувати будь-які корупційні справи проти міністрів іракського уряду. Втім, для багатьох іракців не є таємницею той факт, що в Багдаді, аби потрапити на службу в поліцію, треба заплатити 50 доларів, аби просуватися по службі — ще 1000 доларів.
На будь-якій війні причетні до неї збагачуються, але масштаби іракської корупції важко навіть уявити. Після збройної боротьби між сунітами та шиїтами у 2006 році в столиці заборонили торгувати алкоголем. Тоді члени «Аль-Каїди» спалили всі торгові точки. Однак уже тепер обсяг продажу алкогольних напоїв шокує багатьох іракців. Молодь, не ховаючись, п'є пиво на вулиці, що раніше було неприпустимим. Подібні зміни багатьом не до вподоби, тож на Ірак чекає складний та суперечливий історичний період пристосування до нових реалій.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК БУТИ З ГУАНТАНАМО?
  • ВАШИНГТОН ТИСНЕ НА ІСЛАМАБАД
  • БОРОТЬБА ЗА БАЛТІЙСЬКИЙ ГАЗОПРОВІД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».