Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НА ФІНІШНІЙ ПРЯМІЙ
Масштабна боротьба за симпатії американських виборців вже вийшла за межі США. Незважаючи на важливість внутрішньополітичних питань для остаточного вибору громадянами США господаря Білого дому, Джон Маккейн та Барак Обама докладають максимуму зусиль для зміцнення свого авторитету на міжнародній арені.

Завершилося перше тривале закордонне турне кандидата Демократичної партії США на посаду президента. Він відвідав Афганістан, Ірак, Йорданію, Ізраїль, Німеччину, Францію, Велику Британію. Нині Обама випереджає Джона Маккейна, але його уразливим місцем залишається недостатня зовнішньополітична компетентність. Демократи натомість переконують виборців, що Барак Обама в разі перемоги матиме кваліфікованих радників, тому американській зовнішній політиці нічого не загрожує.
Маккейн та Обама окреслили протилежні програмні положення щодо зовнішньополітичного курсу США. Кандидат республіканців демонструє відданість міжнародній політиці Джорджа Буша, та, незважаючи на це, державний секретар Кондоліза Райс знову рішуче відмовилася від пропозиції Джона Маккейна балотуватися на посаду віце-президента.
Кандидат демократів, навпаки, закликає, відповідно до думки союзників, перетворити США на «м’яку» силу. Він пропонує не боротися на всіх фронтах, а зосередитися на демократизації Афганістану. Перебуваючи в Кабулі, Обама висловив жаль з приводу частих ударів сил коаліції по мирних афганцях. У Багдаді він знову наголосив на своєму намірі до 2010 року вивести американські війська з Іраку. Виступаючи в Берліні, Барак Обама закликав народи світу не зводити стін між собою і ліквідувати ядерну зброю.
У день виступу Барака Обами в Берліні Джон Маккейн перейшов в інформаційний наступ одразу в трьох американських містах, які мають назву Берлін, і пообіцяв виступити в німецькій столиці вже в статусі президента, а не претендента на посаду.
Водночас кандидатові від Демократичної партії доводиться відбиватися від компромату. На обкладинці тижневика «Нью-Йоркер» Барак Обама та його дружина були представлені прихильниками Усами бен Ладена, які глузують зі справжніх американських цінностей. Зокрема, Обамі довелося різко реагувати на повідомлення про належність до мусульманства його діда та батька й заперечувати, що він сам коли-небудь сповідував іслам.
Приводи для критики своїх зовнішньополітичних позицій дає й Маккейн. Зокрема, зустрівшись з духовним лідером тибетців Далай-ламою, він завдав удар у спину президентові Джорджу Бушу, який має намір узяти участь у відкритті Пекінської олімпіади. Крім того, кандидат у президенти США від Республіканської партії пропонує не лише виключити Росію з «великої вісімки», а взагалі розпустити цей «ексклюзивний клуб». На його думку, пропозиції збільшити його до 20 країн здаються неприйнятними, оскільки подальше розширення унеможливить конфіденційні консультації світових лідерів. Джон Маккейн вважає, що треба створити «велику трійку» в складі ЄС, США та Японії. Від такої пропозиції не в захваті лідери Китаю, Індії, Бразилії, які також наполягають на рівноправній участі у вирішенні глобальних проблем.
Занепокоєно очікують на результат президентських виборів у США в країнах Латинської Америки. Боротьба за симпатії латиноамериканців прямо пов’язана з конкуренцію за голоси іспаномовних американців, особливо мексиканців. Днями Джон Маккейн відвідав Мексику та Колумбію, де закликав до поглиблення співпраці.
Обидва кандидати наголошують на пріоритетності відносин з латиноамериканськими країнами. За часів «холодної війни» Латинська Америка була головним плацдармом боротьби з «комуністичною небезпекою». Відтак головний акцент змістився на економічну співпрацю, але американська ідея створити міжамериканську зону вільної торгівлі зазнала краху.
На відміну від Джона Маккейна, який досі протистоїть «комуністичній загрозі», Барак Обама пропонує налагоджувати рівноправні зв’язки з латиноамериканськими соціал-демократичними урядами. Спільною метою, на його думку, має бути подолання соціальної несправедливості, яка є головним джерелом проблем у цьому регіоні.
Опитування громадськості в країнах Європи, Азії, Африки та Латинської Америки засвідчує, що програма Барака Обами викликає більше симпатій в населення цих регіонів. Утім, президента США обиратимуть американські громадяни. І робитимуть вони свій вибір з огляду на власні інтереси, а не уподобання світової спільноти. Це добре розуміють обидва кандидати, які до передвиборчих з’їздів своїх партій вже зосереджують зусилля на внутрішньополітичному фронті. Джон Маккейн сподівається взяти тут реванш за символічну поразку від Барака Обами на міжнародній арені. Якщо йому це не вдасться, то шанси на перемогу четвертого листопада 2008 року кандидата-демократа зростуть. Тож перегони вступають у вирішальний етап.
також у паперовій версії читайте:
  • СЕРБСЬКИЙ ПОВОРОТ?
  • СОТ ШУКАЄ ВИХІД
  • ВЕНЕСУЕЛА ГУРТУЄ ПАРТНЕРІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».