Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ВИЗНАЧЕНО ДАТУ ПОВЕРНЕННЯ ОДІССЕЯ НА ІТАКУ

Науковці на підставі багатьох астрономічних подій, описаних у Гомера, дійшли висновку, що Одіссей повернувся на Ітаку 16 квітня 1178 року до нашої ери. В поемі «Одіссея» розповідається, що під час побиття женихів, котрі сваталися до його дружини Пенелопи, «сонце з неба зникло, зловісна пітьма на нього набігла». На думку дослідників, йдеться про сонячне затемнення. На користь цієї версії говорить і згадка «ночі без місяця» — молодика, який є обов'язковою умовою сонячного затемнення.
«Орієнтирами» для Маньяско та Байкузіса були ще кілька астрономічних подій, що описуються в «Одіссеї». Так, за шість днів до прибуття до Ітаки було добре видно Венеру; за 29 днів — після заходу були водночас помітні сузір'я Плеяд і Волопаса; а за 33 дні до описуваних подій Меркурій перебував майже у вищій західній точці своєї траєкторії. Розташування Меркурія науковці розрахували на підставі рядків поеми, у яких описується політ Гермеса на захід із посланням від богів німфі Каліпсо.
Учені переконані, що проведене ними дослідження стане вагомим аргументом на користь того, що «Іліада» й «Одіссея» ґрунтуються на історичних подіях, повідомляє lenta.ru.


МОРАТОРІЙ НА ЗАБІЙ КИТІВ
У Чилі мають намір урятувати популяцію китів. Президент Мішель Бачелет підписала указ про запровадження безстрокового мораторію на виловлення і будь-який інший вид полювання на китів у територіальних водах країни, повідомляють РІА «Новости». Тут залишилося 2,2 тисячі блакитних китів, тоді як два століття тому їх було у сто разів більше.
Кількість великих морських ссавців щороку зменшується. Зараз їхній промисловий забій ведуть Норвегія та Ісландія. Японські китобої щороку вбивають до півтори тисячі особин із «науковою метою». Полювання на морських ссавців також дозволено для корінних народів Росії, Гренландії й Аляски.

НАЙНЕПРИВАБЛИВІШИЙ СОБАКА
У Каліфорнії (США) відбувся конкурс найнепривабливіших собак у світі. Переміг пес на прізвисько Гуз із трьома ногами, одним оком, без шерсті і з білим чубчиком на голові.
Переможець — не дворняга, а породиста китайська чубата. Боротися за сумнівне звання він приїхав разом зі своєю власницею Жаннін Тід зі штату Флорида.
У подібних змаганнях пси породи китайських чубатих часто стають переможцями. Торік це звання завоювала собака — суміш цієї породи з чихуахуа.
Власниця Гуза отримала приз у 500 доларів, а також право на виступ у телевізійному шоу на телеканалі CBS, повідомляє AP.

також у паперовій версії читайте:
  • ІМЕНИННИКИ В СЕРПНІ
  • МІСЯЦЕСЛІВ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • МАНДРИ
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».