Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СПЕКА, СПРАГА, СУДИНИ...
Спека — дуже неприємне випробування, до неї неможливо звикнути. І справа навіть не в тому, що людина постійно потерпає від духоти і стікає потом. Як відомо, від спеки можна навіть померти. Кілька років тому у Франції під час дуже спекотного літа загинуло 178 людей. Більшість — від інфаркту. Загалом, є про що поговорити з фахівцем. У нас в гостях лікар-невропатолог Людмила Федорченко.

— Людмило Олександрівно, чим небезпечна спека?
— По-перше, вона згубно позначається на судинах, змушуючи їх то звужуватися, то розширюватися. В результаті може погіршитися кровопостачання окремих ділянок серця та мозку і порушитися їхня робота, а це небезпечно для життя. Значно небезпечніше, ніж, наприклад, пневмонія.
— Хто належить до групи ризику?
— У спекотну сонячну погоду погіршується стан, передусім тих людей, які страждають на серцево-судинні захворювання. Виникає високий ризик виникнення інсультів, інфарктів, вегето-судинних криз, знепритомнення. У групі ризику також — гіпер- і гіпотоніки, люди з наслідками черепно-мозкових травм, з вегето-судинною дистонією. Тому всі, хто страждає на серцево-судинні захворювання і порушення мозкового кровообігу, мають бути особливо обережними в спекотні дні.
— Хоча б коротко зупиніться на запобіжних засобах.
— Вони, загалом, відомі. З 11-ої до 15-ої години не виходити з дому, особливо літнім людям; брати з собою прохолодну воду; людям з серцево-судинними захворюваннями регулярно контролювати тиск; зволожувати повітря в приміщенні за допомогою зволожувача або розпилювача; не перевтомлюватися, працюючи на городі; не підіймати важкого — це може призвести до спазмів судин хребта і непритомності; кожну годину збризкувати обличчя водою або вмиватися.
— Ви згадали пневмонію. Але ж її вважають «зимовою» хворобою.
— На запалення легенів часто хворіють і влітку. У період найбільшої сонячної активності різко збільшується навантаження на серцево-судинну і видільні системи та їхні органи (нирки, шкіра, легені). Тому болячок спекотного літа буває не менше, ніж холодної зими. Під пекучим сонцем легені працюють на межі своїх можливостей. Через них інтенсивно випаровуються вода і летючі продукти розпаду. Через це, окрім пневмонії, можуть загостритися бронхіт і бронхіальна астма. Але насамперед влітку страждає шкіра. У спеку в людей збільшується кількість гнійничкових захворювань. Пори шкіри, потові і сальні залози працюють інтенсивніше. Через них виділяється більше звичайної води, а разом з нею — аміак, азотисті з’єднання продуктів розпаду. Для патогенних мікроорганізмів (стрептококів, стафілококів, кишкової палички й інших мікробів) це улюблена пожива. На спітнілій шкірі вони розмножуються, як на дріжджах. Тому влітку досить часто трапляються фурункули, вугровий висип та інші болячки.
— А на пієлонефрити влітку хворіють часто?
— Як відомо, імунітет слизової оболонки сечових шляхів знижується в разі охолодження попереку, промоклих ніг. З цієї причини захворювання нирок часто виникає в туристів, альпіністів, рибалок, у багатьох з тих, кому довелося спати надворі холодної ночі. Скупався в холодній воді — і готово. Тому до і після такого купання потрібно обов’язково розігріватися (фізичне навантаження, вправи, біг), щоб нирки не встигли переохолодитися. А після купання радимо відразу ж переодягатися в сухий одяг, навіть якщо дуже спекотно.
— Кажуть, у спеку треба пити більше. Це навіть деякі лікарі радять.
— То неправильна порада. У спеку люди зазвичай носять в сумках пляшки з водою. І п’ють без упину... Усі ці неміряні літри боляче б’ють по нирках, які просто не встигають всієї води вивести. Особливо це небезпечно не лише для людей із захворюваннями нирок, а й з серцево-судинними хворобами, гіпертонією. У них збільшується об’єм циркуляції крові, зростає гіперволемія (обводнення організму). Отже, може розпочатися загострення хронічних захворювань. Тому перша і головна порада лікарів — не пити рідини більше, ніж зазвичай. Але й зменшувати її кількість у жодному випадку не можна, інакше загрожує зневоднення зі всіма неприємними наслідками. Щоб організм не потребував дуже багато рідини, потрібно постаратися її зберегти, не дати їй випаруватися разом з потом. Дуже добре затримує воду в організмі сіль. Тому вранці бажано з’їсти шматочок ковбаски, а ще краще — солоний огірок. За допомогою солі можна вбити відразу двох зайців: менше пітніти і врегулювати водообмін. Замість гарячого борщу і супу в спекотні дні краще їсти холодну окрошку. А алкоголь у спеку не можна вживати навіть молодим, здоровим і сильним.
— Як уберегтися від спеки?
— Прохолодний душ (або хоч би обтирання) приймати стільки разів на день, скільки душа зажадає. Шкіру потрібно обмивати кілька разів на день. Щоб не допустити появи гнійників на тілі, рекомендовано приймати ванни з настоями трав-антисептиків: ромашки, чистотілу, череди. Ну і, звісно, потрібно більше перебувати в тіні, менше смажитися на сонці. Останню пораду я адресую молодим матусям. Роздягайте своїх діточок, особливо немовлят. На прогулянці не тримайте їх у колясках з плівки. Запам’ятайте: під час спеки найсильніше страждають маленькі діти, оскільки у них ще не усталився теплообмін. Щоразу, коли температура повітря підскакує «до небес», дитячі лікарні наповнюються малятами, що одержали тепловий удар. Це наслідки неправильної поведінки їхніх мам.

Розпитувала Валентина СОТНИКОВА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ГІРЧИЦЯ НІКОГО НЕ ЗАСМУТИТЬ
  • ЧУДОДІЙНА СИЛА М'ЯТИ
  • КІВІ СПАЛЮЄ ЖИРИ
  • РОЗСЕКРЕТИЛИ МАЛЯРІЮ
  • ЖІНОЧИЙ ЧАЙ
  • ЯЄЧНА ШКАРАЛУПА НА... СНІДАНОК

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».