Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ПЕРЕФЕРІЙНА — НЕ ПРОВІНЦІЙНА
Чернівецька обласна державна філармонія завершила 68-й сезон. Про його особливості та творчі плани колективу — наша бесіда з директором філармонії, заслуженим працівником культури України Петром Казимірчуком.

— Петро Івановичу, що зумовлює тривалу успішну роботу очолюваного Вами закладу?
— Сумлінна праця кожного члена нашого колективу. Хочу звернути увагу на той факт, що за чисельністю ми посідаємо друге місце в Україні, поступаємось лише столичній філармонії, перевершуючи її за жанровим розмаїттям наявних у нас творчих колективів. На відміну від більшості філармоній обласних центрів країни, за останні 17 років ми не тільки не скоротили жодного свого творчого колективу, а завдяки допомозі з боку мерії Чернівців й обласної державної адміністрації збільшили їхнє число, додатково створивши Будинок органної і камерної музики, камерний хор, симфонічний оркестр і ансамбль народної музики «Плай».
Буковина завжди славилася мистецькими талантами. Кращі з них після закінчення навчання на кафедрі музики педагогічного факультету Чернівецького Національного університету імені Юрія Федьковича, педагогічного коледжу й училища мистецтв імені Сидора Воробкевича поповнюють лави наших творчих колективів. І ще не слід забувати про багаторічні традиції успішної роботи філармонії, закладені нашими попередниками, завдяки яким від перших років колектив став одним з найкращих в Союзі.
— Одночасно із зростанням чисельності творчих колективів, повинна зростати і їхня виконавча майстерність?
— Обов’язково, навіть попри те, що нині ми не в змозі (переважно через неможливості надати житло) запросити випускників провідних мистецьких вузів України, творче зростання й окремих виконавців, і кожного творчого колективу на першому місці.
Досягається це завдяки поступовому поповненню колективів, коли в них однаково представлені виконавці молодого, середнього і старшого віку. Таким чином юні мають можливість вчитися майстерності і сценічного досвіду у ветеранів. Саме так ми формуємо склад найчисленніших колективів — заслуженого академічного буковинського ансамблю пісні і танцю та симфонічного оркестру. Про те, що ми на правильному шляху, свідчать успішні виступи в містах України, зарубіжні гастролі.
Виконуючи програму популяризації камерної і симфонічної музики, в минулому сезоні ми вперше влаштували концерти симфонічного оркестру в районних центрах областей — у Новоселиці, Сокирянах, Заставній та Сторожинці. У наступному сезоні плануємо провести концерти симфонічної музики ще в сімох містах Буковини.
— У Чернівецькій області міське населення переважно зосереджене в обласному центрі, що звужує концертну базу для філармонії, оскільки робота з обслуговування сільського населення нині ускладнена. Чи не так?
— Так, і тому в наступному сезоні сконцентруємо зусилля на розширенні концертної діяльності на селі. Правда, без підтримки з боку директорів сільських клубів, завідувачів відділів культури й заступників голів райдержадміністрацій з гуманітарних питань справа просування в глибинку здобутків мистецтва значно загальмується. Доводиться зважати й на такий неприємний чинник як роками неопалювані приміщення сільських клубів; сезонну зайнятість селян на земельних наділах; несприйняття культурних розваг населенням під час релігійних обрядів (посту). Не можемо забувати, що майже в кожній селянській хаті є телевізор, який дає можливість дивитися різноманітні концертні програми. Але незважаючи на перепони, будемо наполегливо працювати і на цьому напрямі культурно-просвітницької роботи.
— Що чекає на слухачів у наступному 69-му філармонійному сезоні?
— Нові концертні програми наших творчих колективів й окремих солістів. Рік у рік зростає число гастролей артистів з інших областей України, країн Західної Європи. Особливістю концертного сезону стане проведення 2-го фестивалю симфонічної, камерної та органної музики «Буковинський листопад».

Розпитував Григорій ЗАСЛАВЕЦЬ
також у паперовій версії читайте:
  • ГРА СКЛА ТА СВІТЛА
  • СЛОВО «БРИГАДИ» СВЯТОСЛАВА БЕЛЗИ
  • ТАЛАНТИ І ШАНУВАЛЬНИКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».