Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ІСПИТ ДЛЯ ВЛАДИ
Стихія в Західній Україні випробовує на міцність не лише тих, хто протидіє їй у буквальному розумінні слова — місцевих жителів і рятувальників — вона стає своєрідним іспитом і для влади. Чи адекватною є реакція політиків, чи достатньою є їхня здатність мобілізуватися, взяти відповідальність на себе, не шукаючи «крайнього», чи вистачить у них мудрості хоч на час біди забути про чвари? Про це журналісти УНІАН запитали в експертів...

Кость Бондаренко, директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна:
Коли йдеться про боротьбу влади з наслідками стихії, то можна говорити лише про роботу уряду — весь тягар упав саме на його плечі. У той же час Секретаріат Президента звинуватив Юлію Тимошенко в тому, що вона не брала участі у святкуванні 1020-ої річниці хрещення Русі. А потім почав звинувачувати її в недостатньо ефективних діях для подолання стихії. Варто відзначити, що уряд й взагалі вся виконавча система влади опинилися в дуже складній ситуації: невнесення змін до бюджету робить компенсацію збитків від повені просто нереальною. Усього потрібно додатково понад три мільярди.
Враховуючи обставини, думаю, що Президент міг би піти у відпустку тільки після того, як останній постраждалий від повені отримає компенсацію і в західних областях настане спокій. Вважаю його відпустку абсолютно недоречною.
Тарас Березовець, директор PR-групи «Політтех»:
Візити в постраждалі регіони, зустрічі Юлії Тимошенко з людьми на місцях я би порівняв з тим, як блискавично до свого першого президентства зійшов Володимир Путін. Тимошенко діє не як якийсь інший політик, а так, як має діяти саме Тимошенко. Натомість приголомшливим для постраждалих людей було рішення Президента піти у відпустку. Незрозуміло, правда, як Ющенко керуватиме надзвичайними операціями з порятунку людей з кримських пляжів, за сотні кілометрів від людської трагедії.
Сергій Таран, голова правління Центру соціологічних і політологічних досліджень «Соціовимір»:
Президент мав би дуже чітко заявити про спільне з урядом бачення погодженого бюджету, щоб на сесії знову не пропонували два законопроекти бюджету. Звичайно, на Вікторові Ющенку лежить важлива робота з депутатами, за яких він несе персональну політичну відповідальність. Вони повинні прибути до Києва на сесію Ради. Це стосується насамперед блоку «Наша Україна — Народна самооборона», де є різні погляди і на роботу уряду, і на бюджетний процес. Це саме ті напрями, на яких Президент міг би попрацювати інтенсивніше.
Може статися так, що сесія буде зібрана, але чи буде робота результативною — питання. Потрібна більшість, причому зі сторони демократичної коаліції, це було б свідченням її дієздатності. А для цього потрібна спільна позиція уряду й Президента.
Імовірно, що зміни будуть прийняті неповним складом демократичної коаліції. Коли на сесію збереться три фракції — БЮТ, НУ— НС і КПУ— і бюджетні зміни ухвалять БЮТ, комуністи і частина НУ— НС, то це буде результат, який свідчитиме про рівень дієздатності коаліції. Це той момент, коли Віктор Ющенко мав би працювати, щоб демкоаліція підтвердила свою політичну спроможність ухвалювати рішення.
Я не бачу великої інтриги в тому, що під час бюджетного процесу Президент поїхав у відпустку. Хоча мені здається, що зараз просто не час для відпустки, коли на території половини країни фактично оголошується надзвичайний стан.

Опитувала Ірина ДЕМЧИК, УНІАН
також у паперовій версії читайте:
  • ЗОНИ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ
  • КОШТИ ВИДІЛЕНО
  • ОПТИМІСТИ — У МЕНШОСТІ
  • ЧОГО БОЯТЬСЯ УКРАЇНЦІ?
  • ПРАВОЗАХИСНИКИ ЗАНЕПОКОЄНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».