Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СТАЛІНСЬКО-ЛЕНІНСЬКА РОСІЯ
Росія за прикладом України реалізує створений на Бі-Бі-Сі проект «Сто великих британців». У нашого північного сусіда він має назву «Ім’я Росії. Історичний вибір-2008». Програма, яка стартувала восьмого травня — вже після обрання президентом Дмитра Медведєва, має символізувати «демократичну зрілість суспільства» і його ідентичність.

«Ви думаєте, що вибори завершились?» — так інтригували росіян організатори проекту, оголошуючи перший етап конкурсу. На цьому етапі з восьмого травня до 12 липня 2008 року представники інтернет-товариства визначили 50 найпопулярніших кандидатів з 500, відібраних Інститутом російської історії РАН. Серед них — 15 глав держави, стільки ж письменників і діячів мистецтва, семеро полководців, шестеро вчених, п’ятеро політичних, громадських і релігійних діячів, а також космонавт Юрій Гагарін, футболіст Лев Яшин і навіть казковий герой Ілля Муромець. Загальна кількість історичних постатей становить 51, оскільки Козьму Мініна і Дмитра Пожарського зараховували як одну особу.
Нині триває другий етап відбору. Він полягає в тому, що на інтернет-сайті росіяни мають визначити 12 кандидатів, які перейдуть до завершального етапу, запланованого на вересень. Останній етап, який, імовірно, стане хітом телевізійного сезону, нагадуватиме виборчу кампанію. Для його реалізації виділено 50 годин ефірного часу на центральному каналі державного телебачення.
Шоу транслюватимуть у так званий прайм-тайм, коли біля телевізорів збирається найбільше глядачів. Представники штабів кандидатів на звання національного героя дебатуватимуть і демонструватимуть фільми, які представлять номінантів з найкращого боку. Остаточний вибір здійснять телеглядачі, телефонуючи і посилаючи SMS-повідомлення.
Хто ж має найбільші шанси? Судячи з того, як відбувається голосування на інтернет-сторінці, серед фаворитів — найтемніші постаті в історії Росії. Уже протягом тривалого часу на чільних місцях списку — один з найкривавіших диктаторів у світовій історії Йосиф Сталін, а також натхненник та організатор більшовицького перевороту Володимир Ленін.
Перебіг голосування в інтернеті здивував організаторів конкурсу. Один з них, заступник директора Інституту історії Російської академії Наук Володимир Лавров, визнає, що результати відображають «брак державної ідеології, чіткої позиції і держави, і медіа відносно цих політичних діячів». В інтерв’ю сайту «Газета. Ru» він наголосив: «На найбільшому національному каналі недавно був продемонстрований сталінський фільм, нині сталінський підручник розповсюджується в школах, а людина, яка закликала перетворити Першу світову війну в громадянську, досі лежить у мавзолеї».
Публіцисти закликають говорити людям правду і про Леніна, і про Сталіна. Лавров розповів про студентів, які вважають Леніна «останнім російським імператором».
Публіцисти не шкодують гірких слів на адресу авторів проекту. «Як дивитимуться на нашу країну у світі, якщо виявиться, що національним ідолом для росіян стали Сталін, Ленін та Іван Грозний (шостий в опитуванні)»,— запитує відомий публіцист і політолог Антон Орєх. Він закликає не ставиться легковажно до проблеми, бо плебісцит не є приватною справою, оскільки його реалізують «поважні державні установи».
«Це дуже тривожний сигнал»,— вважає відомий тележурналіст Ніколай Сванідзе, автор циклу документальних фільмів про сталінські репресії.
Нагадаємо, що в Україні недавній вибір «великого українця» завершився скандалом. Спочатку лідерство захопив провідник ОУН Степан Бандера, потім організаторів проекту звинуватили в тому, що з огляду на політичну коректність за останню добу влаштували масове вкидання SMS-повідомлень на користь Ярослава Мудрого, який у підсумку опинився на першому місці.
А може, скандал — це неодмінна ознака подібних шоу?

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ІРАН ДОПОМІГ... АМЕРИКАНЦЯМ
  • ТОРГОВЕЛЬНА ВЗАЄМОЗАЛЕЖНІСТЬ
  • ДОВІЧНЕ УВ’ЯЗНЕННЯ ДЛЯ ВИКОНАВЦІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».