Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКИЙ САМІТ
Напередодні французького національного свята — Дня взяття Бастилії — у Парижі зібралися глави держав, що є членами Європейського Союзу і середземноморських, головним чином північноафриканських та близькосхідних країн. Форум був ініційований президентом Франції Ніколя Саркозі. Однак його пропозиція створити Середземноморський союз без інших країн-членів ЄС викликала заперечення з боку Німеччини. Зрештою, аби уникнути непорозуміння, Саркозі погодився на те, щоб учасниками Середземноморського союзу були всі країни Євросоюзу.

У зміцненні відносин із середземноморськими країнами зацікавлена насамперед Франція, оскільки це не лише гарантує економічні переваги, а й політично посилить її становище в Північній Африці та на Близькому Сході. У такому разі французька позиція матиме вирішальне значення у втіленні середземноморської спільної політики Європейського Союзу.
Отже, під час нинішнього паризького саміту його учасники обговорювали перспективи Середземноморського союзу. На порядку денному передусім були проблеми енергетичної безпеки. Країни Північної Африки — Алжир, Лівія — стають дедалі важливішими джерелами поставок нафти та газу до південних країн Євросоюзу. Однак з північноафриканських країн до Європи не лише експортуються енергоносії, а й потрапляють нелегали.
Франція, яка нині головує в ЄС, стурбована тим, що Західна Європа останнім часом зазнає потужного міграційного тиску. У відповідь Франція, Італія та Німеччина намагаються створити політичні умови для ухвалення нових, жорсткіших правил щодо нелегальних мігрантів. Зокрема, віднині пропонується вважати нелегалів кримінальними злочинцями та прирівняти їхні дії до порушення державного кордону у військовий час.
Але спроба сформулювати спільну політику у сфері міграції виявила гострі розбіжності в позиціях Італії та Іспанії. Зокрема, Мадрид звинуватив уряд Сильвіо Берлусконі в ксенофобії щодо румунів та ромів. У відповідь Рим зазначає, що Мадрид просто боїться, що внаслідок жорсткої позиції Італії потік нелегальних мігрантів переміститься до Іспанії.
Не менш важливе коло проблем становлять питання європейської безпеки, зокрема в контексті ракетно-ядерної загрози з боку Ірану. Зайвого клопоту учасникам зустрічі додало насилля, що панує в ліванських громадах. За цих обставин Європейський Союз намагатиметься стати балансиром для мирної взаємодії представників різних релігій, культур та цивілізацій, зосереджених у середземноморському регіоні.
також у паперовій версії читайте:
  • НАВЧАННЯ НАТО
  • ВЕЛИКІ ПРОБЛЕМИ МАЛОГО ПРИКОРДОННОГО РУХУ
  • КАВКАЗЬКІ ПРИСТРАСТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».