Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» — АБСОЛЮТНИЙ ЧЕМПІОН
Нинішній тиждень видався багатим на події у вітчизняному футболі: в Полтаві вчетверте розіграно Суперкубок України, а в Сімферополі відбувся поєдинок, який можна назвати історичним — перший чемпіон незалежної України «Таврія» у стартовій зустрічі чемпіонату новоствореної Української футбольної прем’єр-ліги приймала дніпропетровський «Дніпро».

Сьогодні перший тур триватиме на Слобожанщині — ФК «Харків» зустрінеться з полтавською «Ворсклою». По три матчі призначено на суботу і неділю. 19 липня зіграють «Металург» (Донецьк) і львівські «Карпати», «Динамо» і маріупольський «Іллічівець», який повернувся до елітарного дивізіону після річної перерви, а також криворізький «Кривбас» і запорізький «Металург», а 20 липня абсолютного новачка головної ліги країни ФК «Львів» у столиці Галичини екзаменуватиме чинний чемпіон «Шахтар», відбудуться також поєдинки «Зоря» — «Металіст» і «Чорноморець» — «Арсенал».

Хет-трик «Шахтаря»: чемпіонство, Кубок, Суперкубок
У вівторок місток від попереднього до нового сезону прокладали вітчизняні гранди. Донецький «Шахтар» і київське «Динамо» зустрілися в Полтаві, куди було зручно дістатися шанувальникам обох колективів. У сезоні 2007/2008 років кияни програли донеччанам за всіма статтями — і в чемпіонаті, і в Кубку країни, тож підопічні Юрія Сьоміна неодмінно хотіли взяти реванш хоча б у суперкубковому протистоянні. Обидві команди представили двох новачків: у складі динамівців ними стали хорватський опорний півзахисник Огнен Вукоєвич і бразильський оборонець Бетао, який у «полтавській битві» грав на правому фланзі; «Шахтар» дав шанс українцям — вихованцям київської футбольної школи — голкіперові Рустаму Худжамову і нападникові Євгену Селезньову. Утім, назвати Селезньова абсолютним дебютантом гірників навряд чи можна — навіть під час виступів за столичний «Арсенал» права на цього форварда належали донеччанам.
Загалом переможці попереднього сезону вийшли на поле полтавського стадіону в такому складі: Худжамов, Срна (капітан команди), Чигринський, Кучер, Рац, Хюбшман, Дуляй, Вілліан (Брандао, 46), Ілсіньйо (Жадсон, 71), Фернандіньйо, Селезньов (Гладкий, 71).
Юрій Сьомін випустив на гру таких футболістів: Шовковський, Бетао, Гіоане (Алієв, 62), Вукоєвич, Діакате, Шацьких, Михалик, Мілевський (Ярмоленко, 81), Несмачний, Нінкович, Юссуф.
З перших хвилин динамівці розпочали активно пресингувати гірників, до чого ті були, як виявилося, неготові. Ще до того, як рахунок у матчі був відкритий, змарнував непоганий шанс Максим Шацьких. На другій хвилині триходівка Гіоане — Мілевський — Шацький у центральній зоні захисту гірників далі узбецькому форвардові можливість вийти на оперативний простір й отримати шанс для удару. На жаль, удар Максима вийшов неточним. Та вже на шостій хвилині синьо-білі святкували взяття воріт: Несмачний кинув у прорив лівим флангом Нінковича, і Мілош від лінії воріт прострілив на Мілевського. Артем уміло корпусом прикрив м’яч від колеги по збірній України Дмитра Чигринського, першим торканням прийняв передачу, а другим з розвороту метрів з восьми пробив у дальній від Худжамова кут — воротар був безсилий.
Надалі гра вирівнялася, і до загострень не доходило аж до 27-ї хвилини, коли після навісу Развана Раца з лінії воротарського майданчика головою неточно пробив Євген Селезньов. А на 38-й хвилині Дмитро Чигринський реабілітувався за свою похибку в дебюті зустрічі. Гірники отримали право на штрафний з правого флангу. Даріо Срна майстерно навісив, а Чигринський у повітрі переграв Айїлу Юссуфа — 1:1.
По перерві більше шансів мали вже чемпіони. Чого тільки вартий момент, коли Ілсіньйо двічі пробивав з лінії воротарського майданчика — спочатку врятував Бетао, а згодом поперечка воріт Шовковського. І все ж останню нагоду вирвати перемогу в основний час змарнували динамівці. Нінкович вивів Шацьких на побачення з Худжамовим, Максим знайшов можливість для удару, та голкіпер «Шахтаря» зреагував фантастично, зберігши нічийний рахунок.
У серії післяматчевих пенальті гірники були стовідсотково влучними, останнього точного пострілу завдав Брандао. А от у складі динамівців невдахою став Папе Діакате, удар якого парирував все той же Худжамов. Отже, 5:3 — і «Шахтар» стає володарем повного комплекту вітчизняних футбольних трофеїв.
На післяматчевій прес-конференції наставник динамівців Юрій Сьомін так оцінив підсумок протистояння: «Коли є результат на табло, то він справедливий. Задоволений грою команди, яка показала гарний футбол і зіграла на високому рівні, але програла. Я задовлений всіма гравцями... Хотілося б, щоб два моменти, які були в Шацьких, перетворилися на голи. Нам поки що бракує спортивного щастя, а подеколи майстерності»,— сказав Сьомін.
Мірча Луческу на післяматчевій прес-конференції дякував усім за перемогу, а гру прокоментував так: «Київське «Динамо» здивувало агресивною манерою на початку матчу і було налаштоване лише на перемогу. У другій половині першого тайму ми вирівняли гру. Мав два моменти для взяття воріт Селезньов. У другому таймі ми зіграли краще за «Динамо», але могли й програти. Гадаю, що ми все-таки були зосередженішими. Сподіватимемося, що в нашу боротьбу з «Динамо» в нинішньому сезоні втрутяться й інші клуби».

Сухий старт і єврокубкові жнива
Уже наступного дня після «полтавської битви» розпочався турнір під егідою прем’єр-ліги. Перенесення матчу сімферопольської «Таврії» і дніпропетровського «Дніпра» було зумовлене тим, що вже в суботу кримчани змагатимуться у вирішальній стадії Кубка Інтертото з французьким «Ренном». Молдовський «Тирасполь» підопічні Михайла Фоменка пройшли без особливого напруження — на виїзді зіграли внічию з рахунком 0:0, а вдома завдяки голам Любеновича, Гоменюка і Гігіадзе ще напочатку другого тайму зняли питання про переможця пари. «Тирасполь» спромігся на гол престижу на останніх хвилинах зустрічі — 3:1.
Стартовий поєдинок нового чемпіонату вийшов безголевим. Найкращий шанс перемогти мали господарі, які на 68-й хвилині дістали право на пенальті, коли у власному штрафному майданчику рукою зіграв захисник дніпропетровців Єщенко. Та Володимир Гоменюк з одинадцятиметрової позначки не зміг переграти В’ячеслава Кернозенка. На останніх хвилинах гри ближчими до успіху були футболісти «Дніпра», та їм теж не вдалося забити перший гол нового змагання.
Тим часом на європейську кубкову арену вже активно звертають увагу й шанувальники київського «Динамо». Цього тижня розпочали визначати найкращого можливі опоненти українського віце-чемпіона в другому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів. В Ірландії зустрічалися місцева «Дрогеда» й естонська «Левадія». Гості першими відкрили рахунок — на 27-й хвилині відзначився форвард збірної Естонії Кінк, та по перерві ірландці здобули вольову перемогу з рахунком 2:1 — забили Кахілл і Кудожович.
Серед інших результатів перших матчів відбірного раунду Ліги чемпіонів УЄФА привертають до себе увагу такі: «Динамо» (Тбілісі, Грузія) — «Рунавік» (Фарерські острови) — 3:0, «Актобе Ленто» (Казахстан) — «Шериф» (Молдова) — 1:0, «Лінфілд» (Північна Ірландія) — «Динамо» (Загреб, Хорватія) — 0:2, «Анортосіс» (Кіпр) — «Пюнік» (Вірменія) — 1:0, «Санта-Колома» (Андорра) — «Каунас» (Литва) — 1:4, «Лленелай» (Вельс) — «Вентспілс» (Латвія) — 1:0, БАТЕ (Білорусь) — «Валур» (Ісландія) — 2:0, «Інтер» (Азербайджан) — «Работнічкі» (Македонія) 0:0.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОПОВИЧ ПРАЦЮЄ — ЕВАНС ЛІДИРУЄ
  • ФРАНЦІЯ ЗГАДУЄ МИНУЛЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».