Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЗАСМАГА БЕЗ ФАНАТИЗМУ
Літо, крім інших, ставить і таке запитання: чи усім засмагати корисно, де і коли це робити найкраще?
Саме про це розмова із завідувачем кафедри клінічної імунології та алергології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, доктором медичних наук, професором Валентиною Чоп’як.

— Засмага — це так звана парасолька, яка захищає шкіру від опіків,— починає нашу бесіду Валентина Володимирівна.— Власне, йдеться про реакцію шкіри на шкідливу дію ультрафіолету. Випромінювання пронизує велику кількість шарів шкіри і впливає на ДНК клітин, викликаючи мутації, які можуть спричинити переродження клітин і змінити їхній генофонд. Тож шкіра захищає себе. В епідермісі (верхньому шарі шкіри) є клітини меланоцити, що активізуються у відповідь на вплив сонячних променів і виробляють пігмент меланін, будуючи з нього темний прошарок — своєрідний фільтр. Він поглинає велику частину ультрафіолету, перешкоджаючи його проникненню у глибокі шари шкіри.
— Скажіть, будь ласка, які місяці найнебезпечніші для засмаги?
— Щороку визначається активність сонця і будується спеціальна крива його активності, що фіксує її піки і падіння. Крива відповідає не місяцям, а дням і тижням. Більшість піків припадає на липень і серпень. Крім того, незалежно від місяця, сонце найактивніше у місцях, над якими є озонові діри, і високо у горах, наприклад, у Карпатах.
— Чи існують хронічні захворювання, за яких засмагати суворо заборонено?
— Так. Є чимало захворювань, за яких пряме сонячне опромінення протипоказане. Наприклад, гіпертонія, цукровий діабет, мастопатія, порушення роботи щитоподібної залози, наявність великої кількості родимок тощо. Дітям до трьох років засмагати взагалі не можна. Слід обмежити перебування на сонці й дітям, у яких є п’ять-шість і більше родимок, особливо великих, чи коричнева родима пляма. Вони належать до групи ризику, їх не можна вивозити на відпочинок у кліматичний пояс, не характерний для місця народження. Не можна засмагати немолодим і вагітним жінкам, а також жінкам із хронічними захворюваннями (неврастенією, серцево-судинними). У людини із хворим серцем за тривалого перебування на сонці часто з’являються набряки, відчуття важкості у ногах. Протипоказана засмага і за підвищеної чутливості до сонячних променів і при порушеннях функції печінки. Не засмагайте натщесерце і відразу після їжі. Найкраще робити це через годину-півтори потому.
— Як правильно засмагати, щоб не заподіяти шкоди здоров’ю?
— Найкориснішим є вранішнє сонечко, коли воно сходить і до десятої години ранку, його промені м’яко стимулюють нашу шкіру та її захисні механізми. Пізніше починають діяти інфрачервоні промені, які агресивніше проникають у шкіру і перенапружують імунну систему, що може призвести до формування місцевого імунодефіциту. Шкіра — це велика поверхня, і така імунологічна депресія, звичайно, позначається на загальному імунологічному статусі організму. Другий сприятливий період для перебування на свіжому повітрі у нашій зоні — після п’ятої вечора і до заходу сонця.
— Як довго можна засмагати?
— Тривалість перебування на сонці, а особливо, коли тільки починаєте засмагати,— 10–15 хвилин і не довше. Коли організм звикне до сонячних променів, на сонці можна перебувати упродовж півгодини. Таке засмагання корисне для імунної системи і мінерального обміну, загалом для всіх обмінних процесів в організмі.
— Чи є люди, яким узагалі не можна засмагати?
— Передовсім це люди, надчутливі до сонячних променів і ультрафіолетового опромінення. Це зазвичай біляві, синьоокі більш уразливі до сонячних променів порівняно з темношкірими, темноволосими і темноокими.
— Тут, напевно, слід окремо сказати про тих, у кого алергія на сонце?
— Такий стан фахівці називають сонячною ідіосинкразією. Це хвороблива реакція, що виникає у деяких осіб на такий подразник, як ультрафіолетові промені.
— Які основні прояви ідіосинкразії?
— Насамперед це почервоніння шкіри, висипання, свербіж, набряки, утруднене дихання. Бувають пацієнти, які взагалі не можуть перебувати на сонці у період активного його випромінювання. Протипоказано перебувати на сонці людям із пухлинними процесами, автоімунними захворюваннями.
— Останніми роками засмагання в усьому світі стало модним, особливо у США та Австралії...
— Неупереджена статистика констатує, що за минулі 15 років більш як у 10 (!) разів у цих країнах зросла кількість осіб із меланомою — раком шкіри. Злоякісна пухлина розвивається з клітин, що продукують пігмент меланін. Тому вкотре наголошую: час перебування на відкритому сонці має бути обмежений вранішніми і вечірніми годинами й в жодному разі не можна забувати про захист від активних сонячних променів — це капелюшки, парасольки, одяг із довгими рукавами.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ДО КОШТІВ ЩЕ Б ФАХ І СУМЛІННЯ
  • «ДУШОГУБСТВО»?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».