Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УВАГА: ДІТИ!
ЖИТТЯ СПОВНЕНЕ НЕСПОДІВАНОК...
Педагоги Сумського дошкільного закладу № 15 «Купава» сповна усвідомили положення Закону України «Про дошкільну освіту» про те, що «здоров’я, його охорона та зміцнення, безпека дітей повинні бути життєвою стратегією, пріоритетом у роботі дошкільних закладів». Нерідко діти стають жертвами кримінальних злочинів, потрапляють у дорожньо-транспортні пригоди, зникають безвісти...

До цього призводить брак елементарних знань про правила поведінки в навколишньому середовищі, що викликає розгубленість малечі у незвичайних ситуаціях. Тож педагоги тут виробили систему заходів і приділяють у своїй роботі особливу увагу формуванню в дошкільнят навичок безпечної поведінки в різних проблемних ситуаціях, усвідомленого ставлення до власного здоров’я та життя.
У закладі створено кімнату «Азбука безпеки», постійно вдосконалюються форми і методи роботи, які допомагають сформувати у вихованців перші знання з особистої безпеки. Тутешні педагоги-дошкільники націлені не на формальне надання певних відомостей, а на неодмінне їхнє засвоєння дітьми. Цьому сприяє вміле поєднання в навчальному процесі різноманітних форм занять. Інтегровані й практичні уроки, бесіди, ігри, екскурсії, виставки малюнків подають теоретичні відомості і надають можливості практичного засвоєння правил поведінки в конкретних ситуаціях.
Особливого значення в «Купаві» набули ігрові тренінги, сюжетно-рольові ігри, під час яких вихованці можуть закріпити набуті знання та навички. Педагоги проводять з батьками колективні бесіди, спонукаючи їх пропагувати здоровий спосіб життя і правил безпечної поведінки. Герої театралізованої вистави «Школа безпеки» вчать малят правил дорожнього руху, безпечного поводження з вогнем, спілкування з незнайомцями. Це дійство нікого не лишає байдужим, залучає до засвоєння необхідних знань зорову пам’ять, що має особливе значення. Штабом цивільної оборони дошкільного закладу проведено огляд-конкурс «Запобігти, врятувати, допомогти» з відпрацювання з колективом та вихованцями стереотипів поведінки під час забруднення території хлором.
— Працівники закладу впевнені, що саме така копітка робота сприятиме вихованню в дошкільнят необхідних складових індивідуальної захищеності, підвищенню рівня компетентності дітей, потрібного для їхньої особистої безпеки та нормальної життєдіяльності у повсякденні,— каже методист управління освіти Сумської міської ради Галина Адаменко.
Галина Іванівна розповіла також, що питанням особистої безпеки дітей приділяється належна увага і в інших дошкільних закладах обласного центру. Але «Купава» відіграє в цьому провідну роль. Тут влаштовують показові заняття, на які запрошують колег, їх знайомлять також з методичними розробками тематичних занять з безпеки життєдіяльності. І це дає позитивні наслідки. Скажімо, на зібранні медичних працівників дошкільних закладів міста були визначені деякі типові поранення дітей у побуті, що прислужилося для планування додаткових тем занять.
Інакше й не може бути. Система освіти, починаючи з низової ланки, покликана готувати людину до самостійного життя, отже — неодмінно применшити вплив негативних чинників. Та ще коли ця робота ведеться спільно з батьками вихованців.

Віктор ТАРАСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ДІМ, ДЕ ЗІГРІВАЮТЬСЯ СЕРЦЯ
  • СВІТ НЕ БЕЗ ЩЕДРИХ
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
  • ПОКЛАДІТЬСЯ НА ІНСТИНКТ
  • ФАХІВЦІ РАДЯТЬ: УНИКАТИ ІНТЕРНЕТУ...
  • ...РЕГЛАМЕНТУВАТИ ТЕЛЕВІЗОР
  • ...ШУКАТИ КОМПРОМІС

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».