Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАУКА
КОСМОС ДОПОМАГАЄ АРХЕОЛОГАМ
Американські археологи за допомогою електромагнітного зондування виявили в районі оази Файум у Єгипті залишки стародавнього міста. Руїни поселення, імовірний вік якого становить сім тисяч років, досі приховані під шаром піску, повідомляє Укрінформ з посиланням на newsru.com.

Дослідники знайшли залишки стін і будинків, споруджених з використанням теракоти або вапняку, а також посуд, фундаменти печей і зерносховищ.
Торік за допомогою супутника археологи виявили за 320 кілометрів від Каїра ще одне стародавнє місто віком 1,6 тисячі років. Знайдений посуд і монети дають змогу стверджувати, що місто було великим регіональним центром. Відкриття зроблено в процесі втілення проекту з позначення на мапі історичних місць Єгипту, перед тим як вони будуть зруйновані або на їхньому місці постануть сучасні споруди.
«На підставі знайдених на руїнах міста монет і глиняного посуду можна стверджувати, що це було центральне поселення, великий регіональний центр, а його жителі підтримували торговельні відносини з Туреччиною, Грецією і Лівією»,— розповідає Сара Парсак, археолог з університету Алабами і керівник проекту.
Що ж до зйомки виявленого поселення з космосу, то фахівці зазначають, що з супутника видно не лише будівлі, а й відмінні від основного пейзажу шари ґрунту, які внаслідок діяльності жителів змінювалися.
Інше велике стародавнє місто, нещодавно виявлене в пустельних регіонах на території сучасного Єгипту, датовано 600 роком до нашої ери. Поряд з ним — зруйнований монастир, збудований на тисячоліття пізніше — приблизно в 400 році нашої ери.
Учені стверджують, що дуже багато давньоєгипетських поселень збереглося до нашого часу, проте більшість з них занесено піском в пустелі. Решта була знищена поселенцями, які жили в цих регіонах після єгиптян.
«Імовірно, були ще тисячі великих і малих поселень, про які сучасній науці майже нічого не відомо. Великі археологічні пам’ятки, такі як піраміди або храм у Луксорі, збереглися в оточенні дрібніших об’єктів. Але й малі об’єкти є не менш значущими, оскільки саме вони дають можливість зрозуміти особливості побуту стародавніх цивілізацій»,— каже археолог.
Загалом, за оцінками фахівців, нині з усіх давньоєгипетських предметів, споруд і поховань, які в тому чи іншому вигляді збереглися до сьогодні, учені оперують не більш як 0,01%, решта — або під шаром піску в пустелі, або зберігаються в запасниках музеїв як нерозпізнані артефакти.
також у паперовій версії читайте:
  • МОЛОДЦІ, ЮНІ ПРИКАРПАТЦІ!
  • «НЕ ПЕРЕТИНАЄМОСЯ НАВІТЬ НА ГОРИЗОНТІ...»
  • РОЗКРИТО ТАЄМНИЦЮ ТУНГУСЬКОГО МЕТЕОРИТА
  • ОБ'ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯ — ЧОРНЕ МОРЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».