Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
СТАВКА НА ПРОФЕСІОНАЛІВ

ДЕРЖАВНА ПРИКОРДОННА СЛУЖБА УКРАЇНИ ПОПОВНЮЄТЬСЯ ВІЙСЬКОВИКАМИ ЗА КОНТРАКТОМ
— Ще у 2005 році ми підготували програму вдосконалення системи комплектування і підготовки персоналу Державної прикордонної служби,— розповідає перший заступник керівника відомства генерал-полковник Михайло Коваль,— і попри всі труднощі втілили плани в життя.
Правда, щоб уникнути помилок і непорозумінь на цьому досить складному шляху, спочатку ознайомилися з досвідом інших країн, прикордонні підрозділи яких давно комплектуються професіоналами. Звісно, при цьому зважали на нашу специфіку і навіть на український менталітет. Лише після цього вирішили створити дворівневу систему підбору контрактників. Перший її етап відбувається в регіональних центрах добору та безпосередньо в органах охорони кордону. При цьому, на відміну від частин Збройних сил, які теж переходять на подібний принцип комплектування, військові комісаріати до цього процесу не долучаються.
На другому етапі безпосередньо в навчальному центрі готують молодших спеціалістів. Робота щодо відбору кандидатів не є простою формальністю: торік, наприклад, із 130 осіб залишили тільки 74 чоловіки. При цьому брали до уваги моральні, ділові, професійні та інші риси людей. Після цього всі вони протягом шести місяців проходили навчання за відповідними програмами. У штабі прикордонної служби після завершення курсу проаналізували його результати і дійшли висновку, що програма, за якою навчалися курсанти, дає змогу готувати їх для служби і на кордоні, і в пунктах пропуску.
Перехід на контрактну службу був прискорений завдяки міжнародній технічній допомозі, на реалізацію проекту виділялися певні кошти. Були втілені й кілька спільних програм з федеральним центром підготовки правоохоронців США. Зокрема, завдяки співпраці з американцями за океаном побувало понад 20 викладачів Хмельницької прикордонної академії, а також Черкаського та Ізмаїльського прикордонних навчальних загонів, які переймали там досвід колег у викладанні певних предметів. Загалом підготовці молодших спеціалістів у цьому відомстві приділяється значна увага. Звісно, що якість навчального процесу великою мірою залежить від фінансування. У цьому українським прикордонникам пощастило: під час здійснення 1-го етапу згаданого проекту, учасниками якого стали Європейська комісія, Державний департамент США, представництво Міжнародної організації з міграції в Україні, а також наші сусіди — Польща та Угорщина, Державна прикордонна служба отримала фінансову допомогу — понад 20 мільйонів гривень. Завдяки цим коштам вдалося як слід обладнати центр підготовки персоналу служби «Оршанець». До речі, цей центр відвідав Президент України Віктор Ющенко і дав йому найвищу оцінку, зазначивши, що це «першокласний національний проект». Стисло про центр: тут контрактники навчатимуться протягом шістьох місяців. Вони засвоюватимуть ази прикордонної служби, специфіку тієї чи іншої спеціальності, іноземну мову. Матеріально-технічна база центру — на рівні світових зразків: для навчання і проживання створено належні умови.
— Реконструйовано та переобладнано 1-й навчальний корпус, у якому функціонує дев’ять лекційних аудиторій, п’ять класів з вивчення особливостей прикордонного контролю,— веде далі Михайло Коваль.— Молодші спеціалісти матимуть змогу не лише теоретично, а й на практиці засвоювати тонкощі прикордонної служби в реально відтворених тут навчальних пунктах пропуску всіх видів.
Під час перебування в центрі 74 відсотки навчального часу становитиме практична підготовка, 22 відсотки відведено на засвоєння теоретичних дисциплін. Навчальні програми, за словами начальника управління підготовки персоналу генерал-майора Сергія Савіна, складатимуться з таких дисциплін, як особиста безпека правоохоронця та робота з місцевим населенням, адміністративне провадження, основи дізнання, криміналістика. Вивчають майбутні охоронці кордону й міжнародне законодавство, після чого проходитимуть стажування безпосередньо на кордоні та в пунктах пропуску.
У Державній прикордонній службі України застосовують гнучку систему заохочень, що дає непогані результати. Наприклад, щоб спонукати людей до служби на найскладніших ділянках кордону, де доводиться зазнавати більших моральних і фізичних навантажень, їм виплачуються грошові надбавки, а тим, хто вирізняється сумлінним ставленням до виконання службових обов’язків, надається право вступу до Національної прикордонної академії, що в Хмельницькому. Планується, що в недалекому майбутньому громадяни, які мають вищу освіту і бажають служити в прикордонних підрозділах, вступатимуть відразу на 3-й курс академії. Фахівці служби впевнені, що 16–18 місяців цілком достатньо, щоб після закінчення навчання їм присвоювати офіцерські звання. Це і час заощаджуватиме, і гроші на підготовку офіцерського складу.

Сергій ЗЯТЬЄВ

також у паперовій версії читайте:
  • ДОПОМАГАЮТЬ БОЙОВИМ ПОБРАТИМАМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».