Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«КРИЗОВИЙ» САМІТ
Днями на японському острові Хоккайдо відбувся черговий саміт країн «великої вісімки»: США, Канади, Японії, Великої Британії, Росії, Німеччини, Франції, Італії. Насамперед помітною є зміна особистого складу учасників форуму. Цьогорічними дебютантами саміту стали російський президент Дмитро Медведєв і британський прем’єр-міністр Гордон Браун.

Ця зустріч «вісімки» є останньою для президента США Джорджа Буша. Натомість знову повернувся до цього ексклюзивного клубу впливових політиків італійський прем’єр-міністр Сільвіо Берлусконі. Водночас для політичної кар’єри канадського прем’єр-міністра Стівена Харпера, бундесканцлера Ангели Меркель, французького президента Ніколя Саркозі та господаря зустрічі японського прем’єр-міністра Іосіа Фукуда нинішній форум не є ні першим, ні останнім.
Незважаючи на певні «кадрові» зміни, проблеми, які змушують їх збиратися щороку, залишаються незмінними. На порядку денному цьогорічного зібрання — традиційний набір питань: боротьба з голодом, енергетична криза, проблеми екології, міжнародна безпека. Давно зрозуміло, що всі зазначені проблеми взаємопов’язані. Високі ціни на нафту та природний газ формуються внаслідок дефіциту цієї сировини, високого попиту на неї та спекулятивних оборудок на ринку. Забруднення навколишнього середовища «результатами» виробництва негативно позначається на кліматі, провокуючи посухи або, навпаки, повені.
Намагання знайти альтернативи природному паливу стимулюють переведення сільськогосподарських угідь з вирощування зернових на збирання технічних культур заради отримання біологічного палива. Нерівномірний розподіл світового багатства та несправедливість у міжнародних контактах дестабілізують глобальну систему безпеки. Таким чином, зачароване коло глобальних проблем замикається. Щороку на засіданнях «великої вісімки» ухвалюються важливі стратегічні рішення, але через необов’язковість їхнього виконання вони переважно так і залишаються на папері.
Новинкою цьогорічного саміту стала пропозиція президента Франції — країни, яка нині в Європейському Союзі. Ніколя Саркозі офіційно закликав розширити «велику вісімку». Пропонується прийняти до неї Індію, Китай, Бразилію. Правда, не всі учасники зустрічі в захваті від такої ідеї. Найбільше західних членів «вісімки» дратують дешеві китайські товари, адже це означає, що хтось у Європі чи в Америці втрачає робочі місця, створюючи масу проблем у сфері із соціального забезпечення.
Тим часом Індія висловила зацікавленість у роботі «великої вісімки». Напередодні нинішньої зустрічі прем’єр-міністр країни Джасвант Сінгх оголосив про заходи, спрямовані на підвищення енергетичної ефективності індійської економіки. Але в разі приєднання до «великої вісімки» інших країн у цій організації утвориться «неформальний клуб» нинішніх глобальних лідерів економічного розвитку — так званих держав БРІК: Бразилії, Росії, Індії та Китаю. Поява альтернативного полюсу впливу на світову економіку навряд чи узгоджується з інтересами традиційного потужного тріо, учасниками якого є США, Європейський Союз та Японія. Тому кандидат від республіканців на виборах президента США Джон Маккейн, навпаки, наполягає на виключенні авторитарної Росії з «великої вісімки». Російський президент Дмитро Медведєв натомість зазначив, що Росія справедливо належить до кола вибраних країн, тому сподівання на її ізоляцію є марними.
Учасники саміту на Хоккайдо домовилися про підтримку курсу американського долара. На думку багатьох економістів, США отримують прибутки від заниження курсу національної валюти, стимулюючи свій експорт. Водночас Росія сподівається, що інші валюти країн «великої вісімки» зможуть стати регіональним надійним наповненням для банківських резервів за глобальної економічної нестабільності. По всьому світу посилюється недовіра до лідерських здібностей багатьох політиків. Неврегульовані глобальні процеси призводять до того, що дедалі частіше громадяни країн світу відчувають свою беззахисність перед стихією. Причому саміти «великої вісімки» так і не стали якорем стабільності в бурхливому морі сучасних міжнародних відносин, залишаючись банальною «тусовкою» сильних світу цього.
також у паперовій версії читайте:
  • ТУРЕЧЧИНА: БОРОТЬБА ЕЛІТ
  • ІРАН НЕ ГОТОВИЙ ДО КОМПРОМІСІВ
  • БЛИСКУЧА СПЕЦОПЕРАЦІЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».