Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПАМ'ЯТКА КУРОРТНИКОВІ
Як визначити час і місце оздоровлення? Кому не варто від'їжджати далеко від дому, а хто може рушати навіть у трансатлантичні подорожі? Про це ми попросили розповісти Світлану Копчак, доцента кафедри медичної реабілітації, фізіотерапії та курортології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Шупика. Вона почала свою розповідь так:

— Під час планування відпустки слід пам'ятати, що людям немолодого віку й тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання, різка зміна клімату вкрай небажана. Їм краще відпочивати у тій самій природно-кліматичній смузі, в якій вони живуть. А ось при бронхіальній астмі й інших легеневих захворюваннях корисно провести відпустку в умовах гірського клімату або на Південному березі Криму. Перебуванню на сонячному морському березі треба віддати перевагу й при псоріазі.
— Як довго має тривати відпочинок на виїзді, щоб принести лише користь?
— Вирішуючи питання про тривалість відпустки, врахуйте, що період акліматизації зазвичай розтягується десь днів на п'ять–сім. За цей час організм пристосовується до нових кліматичних умов, нової води та їжі. При поверненні з відпустки відбуваються процеси, пов'язані з реакліматизацією. Часом це призводить до того, що після відпустки людина раптово починає хворіти. Невипадково у радянські часи стандартний термін перебування у санаторії чи будинку відпочинку дорівнював 24-26 дням — це робилося за рекомендаціями медиків. За такий час людина встигала адаптуватись до нового клімату. Зараз стандартний тур триває максимум два тижні, а то й менше. Тож недуга часто трапляється саме після короткого відпочинку, коли організм не встигає пристосуватися до частих змін. Тому виїжджати у далекі краї на такий короткий період часу недоцільно. Особливо обачно потрібно ставитися до вибору тривалості й місця відпочинку тоді, коли ви маєте намір провести відпустку разом із дітьми. Вони найуразливіші й чутливіші до зміни клімату, особливо у віці до трьох років.
— Напевно, через це педіатри не рекомендують вивозити малюків на море?
— Дитячий відпочинок на півдні (якщо дитину вивозять з північного або помірного клімату) буде корисний лише тоді, коли його тривалість становитиме не менш як 45 днів. Оптимальний термін має бути два-три місяці. За цей час дитячий організм устигає нормально акліматизуватися і, перебудувавшись на нові умови, повноцінно оздоровитися. Перед від'їздом поцікавтеся у лікаря, що треба робити у разі застуди, діареї, травм, сонячного опіку, перегрівання на сонці або теплового удару. Ви маєте бути готові до того, щоб у кожній з цих ситуацій негайно надати дитині першу допомогу. Намагайтесь, перебуваючи на відпочинку, бути особливо уважними у придбанні їжі. Нічого не купуйте у вуличних торговців.
— Останнім часом, на жаль, все частіше із курортів надходять повідомлення про травми під час активного відпочинку...
— Люди, які цілий рік просиділи за письмовим столом, у відпустці починають освоювати водні лижі, акваланги, серфінги, парашути, спускатися гірськими річками тощо. У результаті нетренований організм мститься екстремалам переломами, забиттям, вивихами суглобів тощо. Тому, плануючи активний відпочинок, заздалегідь підготуйтесь до фізичних навантажень, регулярно відвідуйте фітнес-клуб чи тренажерний зал протягом двох-трьох місяців перед відпусткою.
— Зараз модно відправлятися до екзотичних країн — Єгипту, Туреччини, Кіпру, де сонце буває нещадно пекучим...
— Не забувайте, що у спекотних країнах засмагати можна лише під парасолькою, тентом або у затінку. Передовсім це стосується дітей. Їм, незалежно від віку, бути під прямими сонячними променями категорично забороняється. Засмагаючи, слід обов'язково користуватися сонцезахисними кремами, наносячи їх на шкіру кожні дві години, але не втираючи, а розмазуючи рівним шаром, особливо у перші три дні. Для південних районів, включаючи Крим, варто купувати креми, на яких зазначено 1:16, 1:32. Не зловживайте засмаганням! Сонце — могутній чинник впливу на організм. Часом у гонитві за красивою засмагою ви можете завдати своєму здоров'ю непоправної шкоди.
— Що варто прихопити у подорож із медикаментів «швидкої допомоги»?
— Відправляючись у відпустку, не забудьте взяти похідну аптечку. У ній мають бути жарознижувальні, знеболювальні та дезінфікуючі засоби, препарати для шлунка і проти проносу, перев'язочні матеріали (бинт, вата, пластир), а також термометр. Якщо ви або члени вашої родини, котрі їдуть з вами на відпочинок, тривалий час користуєтесь певними ліками, треба мати при собі їхній запас: там, куди ви їдете, їх може не бути чи вони виявляться надто дорогими.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

ТМИН ПРОТИ РАКУ
Чорний тмин — трава, яка використовується століттями в традиційній східній медицині, може вилікувати одну з найважчих форм раку — пухлину підшлункової залози, повідомляє Укрінформ із посиланням на Аmi-tass.
На думку медиків, чорний тмин може застосовуватися для лікування багатьох хвороб, а також імунних та інших розладів. Склад рослини володіє протираковими властивостями завдяки наявності антиокислювачів, переконують американські біологи. Наукові тестування довели, що чорний тмин знищує приблизно 80% ракових агентів, активуючи безліч важливих генів, що борються з ростом пухлини.
Чорний тмин (nigella sativa) вирощують у багатьох країнах, включаючи Саудівську Аравію та Індію. Гомеопати і народна медицина давно використовують настоянку, олію і насіння цієї рослини, зокрема, при ракових захворюваннях, виразковій хворобі шлунка, запаленні ясен.
Дорослим рекомендується вживати вранці та увечері за 15 хвилин до їди по чайній ложці олії чорного тмину. Запивати слід столовою ложкою натурального меду, розведеного у половині склянки води.

АЖ ДИМ ІДЕ...
Британське видання «The Economist» оприлюднило дані дослідної компанії ERS про кількість курців у різних країнах світу.
Лідером рейтингу за кількістю викурених цигарок на одну людину є Греція, де за рік на громадянина припадає понад три тисячі сигарет.
Україна розташувалася на другій сходинці — на одну людину припадає понад 2 тис. 500 викурених цигарок на рік, або сім щодня. Трійку держав із великою кількістю курців замикає Словенія, де курять трохи менше, ніж у нас. До десятки країн з великою кількістю курців потрапили Росія, яка знаходиться на шостому місці в рейтингу, та Іспанія — на дев'ятому. Згідно з даними ВООЗ, хвороби, пов'язані з курінням, забирають життя однієї людини кожні шість секунд, убиваючи в середньому по 5,4 млн осіб на рік.

ПІД ЗАХИСТОМ ПІДШКІРНОГО ЖИРУ
Дослідники з Гарвардського університету зробили несподіване відкриття. Вони довели, що підшкірне жирове відкладення не лише позитивно впливає на обмін речовин, а й значно знижує ризик захворювання на цукровий діабет, передає Укрінформ із посиланням на MIGnews.com.ua.
Тільки не треба плутати підшкірне жирове відкладення і вісцеральне ожиріння, яке негативно позначається на здоров'ї людини, наголошують учені. Дослідження проводили на лабораторних мишах.
Із пересадженим підшкірним жиром тварини почувались набагато краще від своїх «колег». Тому дослідники зробили висновок, що підшкірний жир володіє спеціальними властивостями, які добре впливають на стан організму.

ОСЬ ТОБІ Й НІТРАТИ!
Учені з'ясували, що фрукти і овочі через вміст у них нітратів допомагають боротися із захворюваннями шлунка. За допомогою бактерій, що населяють ротову порожнину, нітрати спочатку трансформуються в нітрит, а потім цей «напівфабрикат» у шлунку перетворюється на біологічно активний окис азоту.
Та мікрофлору ротової порожнини людина знищує, застосовуючи для чищення зубів антибактеріальну пасту і спеціальні засоби для догляду. Порушується цикл перетворення фруктових і овочевих нітратів у біологічно активні речовини, які корисні нашому організму. Тому слід відходити від традиційного уявлення про нітрати як про канцерогенні речовини, повідомляє Ukrindustrial.
також у паперовій версії читайте:
  • ГЕНИ Й АЛЕРГЕНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».