Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
ПРИРОДОЛЮБИ З ХИТРИНКОЮ
Вигляд міста Суми у різні часи був не однаковий. Старше покоління згадує квітники й газони з трояндами, чудові місця масового відпочинку, котрі вабили до себе охочих проводити вихідні із сім’ями. Нині ті оази лише підкреслюють великі невикористані можливості облаштування довкілля. На жаль, забудова не поєднується з роботами з озеленення нових мікрорайонів.

Майже немає скверів у багатьох мікрорайонах. Усе те далеко не найкращим чином позначається на загальному вигляді обласного центру. Виникає враження хаотичності озеленення, знехтувано неодмінне поєднання архітектурних і ландшафтних комплексів.
— Управління архітектури та містобудування міськради разом з відділом екології управління соціально-економічного розвитку підготовлено програму охорони навколишнього природного середовища Сум на 2006-2010 роки,— повідомила заступник начальника згаданого управління Ольга Бондаренко.— Виконані роботи з інвентаризації частини земель природно-заповідного та природно-охоронного призначення. Здійснено розподіл міських територій на п’ять зон згідно з їхнім функціональним призначенням: промислова, комунально-складська, житлової забудови, громадських центрів та зелених рекреаційних територій.
До системи зеленого господарства міста належать ліси, насадження загального, обмеженого та спеціального користування. Місто має близько 500 га зелених насаджень у парках та скверах. На жаль, їхня кількість на одного сумчанина є меншою за середню норму в Україні. Генеральним планом обласного центру визначено перспективні напрямки роботи, реалізація яких дасть змогу покрити дефіцит зелених насаджень та довести показники до загальних нормативів.
Насамперед впадає в око нерівномірність зелених насаджень. Основні їхні масиви — у південній, південно-східній і північно-східній частинах міста, особливо вздовж Псла, Сумки, Стрілки — в місцях неорганізованого відпочинку. Зелені насадження на берегах водних артерій не вирізняються добором культур, продуманістю схем. Більша частина з них належить до таких, що давно потребують впорядкування й заміни рослин на привабливіші.
П’яту частину загальної площі «зелених легень» міста становлять парки й сквери. Скверики площею від 0,2 до 1,2 га — найбільш поширена категорія зелених оаз. Можна стверджувати, що вона, крім того, є найбільш прийнятною. Частіше такі скверики розміщені біля адміністративних будівель, медичних та освітянських закладів, пам’яток історії та культури. Тим часом не стихають дискусії навколо озера Чеха та міського парку культури й відпочинку імені І. Кожедуба. Спроби забудови території навколо озера наразилися на опір з боку громадськості, що й допомогло порятувати цей куточок живої природи. Здійснено проект розбудови парку, за яким передбачено реконструкцію всієї території. Коштів на те бракує, тож ведеться пошук інвестора. І, слід зазначити, що охочі знаходяться. Але їхні умови не видаються прийнятними, позаяк ведуть... до зникнення парку. Себто інвестори беруться за те з міркувань використати відчутну частину території для зведення готельного чи торговельного комплексу.
До названих негараздів додамо й хронічну нестачу коштів у міській казні на облаштування та прибирання зон відпочинку. Правда, виникає питання: якщо не набирається грошей на впорядкування всього парку, то чому би не замінювати зелені насадження щороку бодай на частині території? Те ж стосується і скверів у нових мікрорайонах.
Сумчани іноді порівнюють окремі місця обласного центру із Санкт-Петербургом, адже є тут вулиці, котрі називаються набережними, тільки за рівнем облаштування їм поки що далеко до північних широт. Русла річечок Сумки та Стрілки захаращені, на їхніх берегах подекуди повиростали незграбні ясенелисті клени. Обласний центр досі не має ливневої каналізації. Погіршення якості поверхневих вод, зменшення рекреаційної привабливості, загибель частини рослинного і тваринного світу негативно позначаються на екології міста.

Віктор ТАРАСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ СТАНЕ КАЛІЙНИЙ КАР’ЄР КУРОРТОМ?
  • ДОЛИНА НАРЦИСІВ: КРАСА І ТРИВОГА
  • РОЗЛУЧЕННЯ ЯК МАРНОТРАТСТВО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».