Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ЗАЧАРОВАНА ДЕСНА

«В околицях Новгород-Сіверського, коли весняні води затоплюють тутешні луки й створюється враження безмежної морської гладіні з окремими острівками-деревами, в якій відображається небо, від Десни просто очей не відвести»,— запевняли місцеві жителі, й ми їм вірили. Адже з будь-якого пагорба, що височіє над берегами річки, відкривається незвичайна панорама «злиття» білих хмаринок неба з насиченими жовто-зеленими земними пейзажами і сонцем, що відбивається у гладіні води. Така краса, що дух захоплює.
Береги утопають у зелені високої соковитої трави, густих кущів і верб, які жадібно п’ють воду, зануривши свої гілочки у річку. Рибалки, як і багато століть тому, ловлять рибу. Де-не-де зустрічаються домашні гуси з пухнастими жовто-сірими гусенятами. Малі кумедно вигрібають лапками, пересуваючись поміж плаваючих гілочок і вчаться пірнати вглиб. Угорі розрізає повітря своїми широкими крилами чорно-біла лелека.
Пливеш річкою й поступово починаєш відчувати ту природну енергетику, що відкрив і проніс через усе своє життя Олександр Довженко. «Благословенна будь, моя незаймана дiвице Десно, що, згадуючи тебе вже много лiт, я завжди добрiшав, почував себе невичерпно багатим i щедрим. Так багато дала ти менi подарункiв на все життя»,— писав він.
Високі почуття річка пробуджувала в усіх, хто тут побував, заряджаючи своєю потужною природною силою. Історія Деснянської землі тісно пов’язана з багатою історією наших предків. Вона пам’ятає заснування «другого на Русі після Києва» стародавнього Чернігова, центру одного з князівств династій Святославичів і Даниловичів — міста Новгород-Сіверського. Вони виникли тут невипадково, адже Десна захищала мирних жителів від набігів кочівників, була джерелом бурхливого життя. Ще й донині стоять на цій землі стародавні церкви, засновані в Х–ХІ ст., зберігаючи історію стародавнього слов’янства.
«Червоною ниткою» проходить деснянська тема і в біографіях великих історичних постатей. Серед них — гетьмани Лівобережної України Дем’ян Многогрішний, Іван Самойлович, Іван Мазепа, українські літератори Пантелеймон Куліш, Михайло Коцюбинський... Симбіоз глибокого та насиченого історичного минулого й живописної краси, які поєднує в собі річка, зробили її одним з найяскравіших природних явищ української землі. Тому саме Десна стала головним номінантом Чернігівщини для участі у всеукраїнській акції «7 природних чудес України».
З-поміж організаторів акції — Державна служба туризму й курортів України, комітет Верховної Ради з питань молодіжної політики, спорту та туризму, Національна радіокомпанія України, інші державні й недержавні організації. Зі 100 найцікавіших природних куточків української землі відберуть 21. А 7 липня на офіційному сайті проекту (http://7chudes.in.ua) буде дано старт голосуванню, під час якого назвуть найкращі природні місця України. Після підрахунку голосів і експертної оцінки фахівців сім головних із них оприлюднять 26 серпня.

Ярослав ДОВГОПОЛ, Укрінформ

також у паперовій версії читайте:
  • З ПРЕФІКСОМ «ЕКО»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».