Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
КОЛИ ПРОЗВУЧИТЬ ПАРОЛЬ «112»?
Міністерство з питань надзвичайних ситуацій часто порівнюють зі «швидкою допомогою». Для цього є підстави, бо люди, які тут працюють, в разі НП поспішають на допомогу, рятуючи людські життя. Адже, як свідчить статистика, кількість надзвичайних ситуацій в державі не лише не зменшується, а й зростає.

Приміром торік на теренах України сталося 368 НС, що, порівняно з 2006 роком, на 1,1 відсотка більше. Зростання, погодьтеся, незначне. Натомість збільшились їхні масштаби й наслідки. Якщо, скажімо, у 2006-му прямі збитки від них становили 435 млн грн, то наступного — 826 млн грн. Число жертв зросло з 463 до 610 осіб.
— Нагадаю, що, наші аварійно-рятувальні підрозділи брали участь у ліквідації наслідків катастрофи на залізничному перегоні поблизу станції Ожидів, що на Львівщині; аварії в акваторії Чорного та Азовського морів, коли через шторм стався викид хімічних речовин і нафтопродуктів у море, ліквідовували наслідки вибуху побутового газу в одному з мікрорайонів Дніпропетровська,— говорить начальник прес-служби МНС полковник служби цивільного захисту Ігор Кроль.— До робіт залучали тисячі наших фахівців і сотні одиниць техніки, в тому числі авіаційної. Крім згаданих заходів, наші рятувальники допомагали Волинській, Миколаївській та Запорізькій областям, які постраждали від буревію і підтоплень.
Торкаючись останнього, перший заступник міністра Володимир Антонець наголосив, що «такі надзвичайні ситуації назрівали роками».
— Підтоплення населених пунктів, що часто переростають у надзвичайні ситуації, зумовлені низкою грубих порушень у землекористуванні,— вважає Володимир Михайлович.— Зокрема, руйнуванням меліоративних систем, перекриттям природних водостоків тощо.
Згадаймо недавні лісові пожежі на Херсонщині та у Ялтинському гірсько-лісовому заповіднику. Статистика доводить, що кількість цих лих не зменшується. Так, не останню роль у їхньому виникненні відіграє так званий людський фактор. Проте аналіз свідчить, що часто вони спричинені ігноруванням на місцях загальноприйнятих протипожежних заходів. Наприклад, у багатьох регіонах нехтують прокладенням мінералізованих смуг, обладнанням протипожежних водоймищ, необхідністю обмежити несанкціоновані відвідування заповідників і контроль за поведінкою в них громадян. Адже вони часто полюбляють розводити вогнища, що не раз ставали причиною загорянь лісових насаджень.
Уже після того, як у Дніпропетровську сталася велика трагедія з людськими жертвами, розслідування показало, що вона назрівала роками, оскільки порушення в системі газопостачання тривали довго.
До екологічної катастрофи в Керченській протоці призвели грубі порушення правил судноплавства. Словом, багатьох катастроф, у тому числі з людськими жертвами, можна було уникнути, коли б посадовці, відповідальні за техніку безпеки під час експлуатації промислових об’єктів, сумлінно виконували покладені на них обов’язки.
Фахівці МНС у переважній більшості випадків оперативно реагували на виникнення НС як техногенного, так і природного характеру, мінімізуючи їхні наслідки. Це свідчить про їхній високий професійний рівень. Торік проведено близько 20 командно-штабних, тактико-спеціальних навчань, у тому числі міжнародних, чимало відбулося тренувань на промислових об’єктах.
Після Другої світової війни на теренах України в її землі залишилися сотні тисяч, якщо не мільйони, різних боєприпасів. Вони становлять неабияку небезпеку для людей: їхніми жертвами за післявоєнний час стало багато людей. Наразі піротехнічні підрозділи МНС очищають територію від смертоносних скарбів: лише минулоріч вони знищили понад 100 тисяч вибухонебезпечних предметів часів колишньої війни. Найактивніше велися роботи щодо виконання Програми знешкодження вибухонебезпечних предметів, які залишилися з часів війни поблизу міст Севастополя і Керчі, де знищено 22 тисячі мін та артилерійських снарядів.
Особливо важливе завдання — реалізація програми ліквідації наслідків вибухів на 275-й артилерійській базі Міністерства оборони, що неподалік Новобогданівки. Урядом визначено одного виконавця робіт — Міністерство з надзвичайних ситуацій, фахівці якого розробили систему ліквідації й знешкодження боєприпасів. Хоча із передбаченого на це 21 мільйона гривень було виділено лише 16 мільйонів, визначені на 2007 рік завдання виконано: піротехніки знешкодили 24 тисячі тонн боєприпасів, із яких 4600 т шляхом підривання, очистивши понад 70 га території.
Завдяки МНС у прибережних водах Чорного і Азовського морів виявлено 16 районів затоплення контейнерів із залишками хімічної зброї.
У поточному році вдосконалюється система попередження і реагування на надзвичайні ситуації, що включає більш широке залучення рятувальних підрозділів МНС, а також тих, що належать до інших відомств. Планується завершити реалізацію програми ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на 275-й артилерійській базі, очищення від вибухонебезпечних предметів понад 30 колишніх військових полігонів, які передано Міністерством оборони органам місцевої влади. Триватиме пошук і знешкодження хімічної зброї, затопленої у внутрішніх водах України.
Тривалий час точаться розмови про необхідність впровадження інформаційно-диспетчерської системи екстреної допомоги населенню — «Служба 112». У країнах Західної Європи вона давно існує, забезпечуючи високий рівень безпеки громадян, а також особистого і державного майна. Цікавий факт: наявність такої служби є обов’язковою умовою вступу будь-якої країни до Євросоюзу. МНС працює над вирішенням цієї проблеми: в Харкові, Києві, Львові функціонують дослідні програмно-апаратні комплекси. Наприклад, диспетчерські служби пожежної охорони столиці оснащуються технічним обладнанням 5-го покоління, котре передбачається застосовувати із запровадженням «Служби 112». Фахівці, з якими я розмовляв, вважають, що під егідою «112» можна зібрати близько 30 різних служб, причетних до безпеки людини. Всі вони належать до різних міністерств і відомств. Це означає, що всім їм потрібно навчитися працювати за єдиними правилами. Минулого року міністерство надало свої пропозиції до державної програми підготовки та проведення «Євро-2012», спрямовані на створення згаданої служби. Техніка, на якій ґрунтуватиметься її діяльність, дасть змогу фахівцям спостерігати ситуацію на місцях великого скупчення людей, оперативно залучати ресурси для ліквідації їхніх наслідків, а також координувати дії інших служб: міліції, медиків, екологів, забезпечуючи всією інформацією урядові структури. Її запровадження потребуватиме значних коштів, але, як переконані фахівці, застосування новітніх систем лише в столиці дозволить заощадити понад 100 мільйонів гривень щороку. На жаль, поки з різних причин не визначений на державному рівні правовий статус «Служби 112», що гальмує її запровадження. Проте в МНС сподіваються, що після того, як відповідні пропозиції міністерства увійшли до програми діяльності Кабінету Міністрів «Український прорив», крига скресне.
Я б погрішив проти істини, стверджуючи, що в роботі МНС обходиться без помилок і недоліків. Вони, звичайно, є, про них відкрито говорять. Зокрема, Володимир Антонець зазначив, що стан деяких захисних споруд цивільної оборони викликає занепокоєння, насамперед тих, що знаходяться в Київській, Чернігівській областях і столиці. Чимало запитань виникає щодо готовності до проведення аварійно-рятувальних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на хімічно-небезпечних об’єктах, а також захисту населення, котре живе в районах можливого ураження.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • В УМОВАХ, НАБЛИЖЕНИХ ДО РЕАЛЬНИХ...
  • УРОКИ АВАРІЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».