Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РОБОЧА ЗУСТРІЧ
Днями відбулася робоча зустріч прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та глави російського уряду Володимира Путіна. На порядку денному були питання українсько-російської економічної співпраці, яка останнім часом неабияк обтяжена політичними непорозуміннями, котрі періодично виникають у відносинах між обома країнами.

Важливою темою для обговорення є позиція Києва щодо вступу Росії до Світової організації торгівлі. У разі приєднання Російської Федерації до СОТ Україна нарешті отримає можливість не на словах, а на ділі підпорядкувати двосторонню торгівлю правилам цієї міжнародної організації.
Традиційно гострими є проблеми перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі. Москва запропонувала Києву підвищити орендну плату за використання бази, однак позиція України щодо прискореного виведення флоту залишається непохитною.
Найгострішою темою переговорів є ціна на газ для України з першого січня 2009 року. Президент Віктор Ющенко дав директиви українському уряду: чітко закріпити на міждержавному рівні показники поставок газу в Україну на наступний рік та обсяг російського газу, який наша країна зобов'язана транспортувати своєю територією до європейських споживачів. За словами українського президента, ціна на газ мала б бути «економічна, а не політична». Неофіційно «Газпром» пропонує паливо вартістю 400 доларів за тисячу кубометрів. Однак остаточна ціна стане відомою лише після завершення переговорів.
Росія посилається на підвищення ціни на газ країнами Центральної Азії. Однак «Газпром» поки що не продемонстрував готовності залучити Україну до своїх переговорів з Туркменістаном, Узбекистаном та Казахстаном про цінову політику у сфері газопостачання. За таких умов важко сподіватися на довгострокову фіксацію ціни на газ. Тим більше, що Україна та Росія володіють усім арсеналом обопільних «больових прийомів» в економічній боротьбі. Наприклад, у разі підвищення Києвом тарифів на транспортування російського газу до Європи, Москва обіцяє вдатися до симетричних дій, підвищивши вартість транзиту центральноазійського газу своєю територією до України. Тому головне на нинішньому етапі — звільнити українсько-російські торговельно-економічні відносини та промислову кооперацію від тягаря взаємних політичних обвинувачень. Тоді Україна матиме можливість скористатися з теперішнього економічного буму в Росії. Зрештою, прем'єр-міністр Володимир Путін визнав, що Київ нині не має поточних боргів за газ. А переговори про укладання довгострокового контракту на постачання палива за фіксованими цінами залежить від готовності Росії гарантувати не шокове, а поетапне зростання вартості палива для України.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОБЛЕМИЗ ПРО
  • БАТУМСЬКИЙ САМІТ ГУАМ
  • КІМ ЧЕН ІР ПІШОВ НА ПОСТУПКИ
  • ФРАНЦУЗЬКІ РЕЦЕПТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».