Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ДО РІВНЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ

Президент України Віктор Ющенко та Комісар Єврокомісії з питань торгілі П. Мендельсон свого часу відкрили переговорний процес щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Таким чином, Єврокомісія чітко визначила свої наміри з приводу започаткування з Україною переговорного процесу стосовно нової посиленої угоди після виконання політичних критеріїв, передбачених Планом дій «Україна — ЄС» і вступу до СОТ. Невід’ємною складовою тут є поглиблення зони вільної торгівлі й приведення українського законодавства та практики у відповідність до норм та положень Євросоюзу, яке передбачалося Планом дій «Україна — ЄС», що тривав три роки і вже завершується.

Тим часом ФП України звернула увагу ось на що. Останній звіт Мінекономіки про стан реалізації у 2007 році заходів Плану навіть не містить інформації про виконання заходів у таких важливих напрямах, як соціальна сфера, зайнятість, зменшення бідності, забезпечення прав профспілок і основних стандартів у сфері праці на підставі європейських стандартів згідно з Конвенцією МОП. З огляду на це, вона ініціювала проведення за участю 40 представників міністерств, відомств, наукових установ, експертів, представників спілок і роботодавців двох засідань «круглих столів».
Про що йшлось? Хоча ситуація щодо розмірів соціальних виплат в Україні поліпшується (у січні-лютому 2008 року реальні доходи громадян зросли більш ніж на 25 відсотків, а зарплата — на 15,5 відсотка) і соціальні виплати наближаються до стандартів ЄС, тут є проблеми. Скажімо, під час розробки заходів щодо реалізації Стратегії подолання бідності Кабінет Міністрів мало подбав про те, аби знизити масштаби бідності в Україні. Так, показник фактичного рівня бідності в 2007 р., як, до речі, й в попередні роки, значно відставав від прогнозних величин, затверджених Президентом України в документі «Про Стратегію подолання бідності» від 15 серпня 2001 року (у першому півріччі 2007 р. фактичний рівень становив 27,5 відсотка замість прогнозованих 23-х).
До речі, Координатор ООН в Україні Френсіс О’Доннелл сказав, що 28 відсотків населення нашої держави живе за межею бідності (за статистикою, рівень відносної бідності в Україні становить 28 відсотків).
Отже, цьогоріч слід ужити дієвіших та ефективніших заходів, аби знизити рівень бідності. На думку профспілок, поки що порушується ст. 43 Конституції, якою передбачається право на працю та можливість заробляти собі на життя, та ст. 48 щодо права на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що передбачає достатнє харчування, одяг, житло. Наразі майже 20 відсотків працюючих отримують заробітну плату, нижчу за прожитковий мінімум для працездатної особи (лише з 2009-го передбачається запровадити розмір мінімальної зарплати не нижче від прожиткового мінімуму для працездатної особи).
На думку профспілок, актуальною є проблема нелегальної зайнятості. За даними Держкомстату, в неформальному секторі економіки працює 4,6 млн осіб (22,2 відсотка зайнятого населення). Водночас, за даними щорічного моніторингу Інституту соціології НАН України, понад 35 відсотків зайнятого населення залучено до роботи в неформальному секторі. Є у нас проблеми й щодо охорони праці. В державах Європейського Союзу на один смертельний випадок припадає від 800 до 1300 випадків легкого травмування. За прогнозами, в Україні на один смертельний випадок може травмуватися 1800 осіб на виробництві. То чи не варто було б це питання обговорити на спеціальному засіданні Кабінету Міністрів?
Учасники обговорення дійшли таких висновків: Угода про зону вільної торгівлі матиме комплексний вплив на економіку та суспільство, бо йдеться не лише про зміну тарифів, а й про бізнес-клімат, регулювання, стандарти і ринок праці; зараз практично немає інформації про те, яких змін зазнає ринок праці внаслідок ліберізації торгівлі з ЄС та адаптації до європейських стандартів; Євросоюз розглядає Україну, як географічно близький, кваліфікований і водночас відносно дешевий ринок робочої сили та значний споживчий ринок і, отже, зацікавлений у створенні зони вільної торгівлі. Проте структура експорту до ЄС і зниження імпортних тарифів, передбачене приєднанням до СОТ, може зберегти й поглибити негативну тенденцію сировинної структури українського виробництва.
Темпи відкриття та ліберізації ринків України мають відповідати темпам пристосування вітчизняних суб’єктів господарювання до нового рівня конкуренції.
Одне слово, нам треба зробити все для того, аби захистити національні інтереси України, і щоб під час економічної інтеграції країни до ЄС не тільки не втратити соціальну складову, а й підвищити її до рівня європейських стандартів.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО ОДНОРАЗОВУ ДОПОМОГУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ
  • ЯКЩО ДИТИНА НЕ БУЛА УСИНОВЛЕНА
  • ПОВЕРНЕННЯ КОШТІВ
  • ОСОБИСТИЙ ВИБІР
  • ШТРАФ ЗА НЕВИПЛАТУ ЗАРПЛАТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».