Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НІМЦІ СТВОРЮЮТЬ «ЕНЕРГЕТИЧНЕ НАТО»
Парламентська фракція німецьких християнських демократів (ХДС/ХСС) пропонує створити європейський «союз енергетичної безпеки», який ґрунтуватиметься на принципах солідарності й диверсифікації — це випливає з документа, опублікованого кілька днів тому.

Задум християнських демократів, одного з учасників тамтешньої правлячої коаліції, нагадує концепцію «енергетичного НАТО», запропонованого Польщею у 2006 році.
«Нам потрібна культура енергетичної солідарності, яка у разі виникнення проблем із забезпеченням енергією дасть змогу солідарно допомогти один одному. Загроза безпеці поставок енергії одній з держав становить загрозу для всіх» — написано у 10 тезах «Стратегії для союзу енергетичної безпеки у Європейському Союзі».
Автор документа — заступник голови фракції ХДС/ХСС Андреас Шокенгоф, експерт фракції у відносинах із Росією.
Концепція конкретизує основи енергетичної політики, які викладені в ухваленій фракцією 6 травня «Стратегії безпеки для Німеччини». Вона закликає до реалізації прийнятих рік тому принципів спільної енергетичної політики ЄС. «Мусимо упередити перетворення нас у відносинах з «третіми» країнами, як Росія, на об’єкт маніпулювання їхньої енергетичної політики» — йдеться в документі.
Спільна стратегія Євросоюзу мусить стати відповіддю на політику російського «Газпрому» щодо Європи.
«Ми більше не можемо дозволити собі відсутність прозорості й нескоординовані, випадкові та фрагментарні дії», — переконаний Шокенгоф. Як приклад таких дій, що суперечать із узгодженою у ЄС політикою, наводиться участь Болгарії й Угорщини у проекті газогону Південний Потік (South Stream).
Фракція християнських демократів пропонує створення мережі забезпечення сировиною, яка дозволить передачу резервів нафти і газу в разі загрози енергетичній безпеці одній з держав Європейського Союзу.
Євросоюз також повинен обмежити свою залежність від імпорту сировини, у тому числі шляхом економії енергії та інвестицій у джерела відновлювальної енергії, диверсифікації напрямків імпорту.
У документі підкреслюється необхідність розширення участі Євросоюзу в стабілізації кризових регіонів, звідки імпортується або імпортуватиметься сировина, а також поглиблення співпраці з транзитними державами — Україною і Грузією, створення прозорих правил енергетичного співробітництва.
«У співпраці з НАТО Євросоюз має сформувати стратегію кращої охорони морських торгових трас та інфраструктури (наприклад, газопроводів і портів)», — вважають представники фракції ХДС/ХСС.
Як зазначив у розмові з журналістами Корнеліус Охман, експерт Фонду Бертельсмана, концепція християнських демократів суперечить спрямуванню політики, яку проводить керівник німецької дипломатії Франк-Вальтер Штайнмайєр (СДПН) — обов’язкове внесення Росії до європейської співпраці в галузі енергетики. Проте він був політичним секретарем кабінету Герхарда Шредера за часів його канцлерства. Нині екс-канцлер служить в одній з дочірніх фірм «Газпрому», яка займається будівництвом Балтійського газогону.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЯ ПРОПОНУЄ ЄВРОПІ ПАКТ
  • СИТИЙ ГОЛОДНОГО НЕ РОЗУМІЄ
  • НЕПРОСТИЙ СПАДОК

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».