Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЗАЛІЗНА ЛОГІКА ЄВРО
Старт чемпіонату Європи з футболу не приніс особливих несподіванок прихильникам цього виду спорту. Навіть поразка італійців від голландців виглядає сенсаційною лише з першого погляду. Зважаючи на те, що відбувалося на полі, голландські футболісти мали більше можливостей забити більше трьох м'ячів, ніж італійці провести м'яч престижу.

Група А
Швейцарія—Чехія — 0:1
Гра-відкриття видалася для вболівальників нуднуватою. Швейцарія в перші хвилини матчу діяла активніше і чехів вистачало лише на захист. На 21-й хвилині швейцарці отримали шанс вийти вперед, але після виходу сам на сам Фрея з голкіпером воротар відбив удар форварда. Наприкінці першої 45-хвилинки збірна Швейцарії зазнала неабиякої втрати. Після ігрового епізоду поле залишив Фрей. Якін, котрий вийшов на заміну, був також активним, але цілковито замінити лідера швейцарців не зміг.
У другому таймі глядачі побачили на полі той же футбол із невеликою кількістю гольових моментів. Двічі м`яч влучав у руку Уайфалуші у штрафному майданчику чехів, але жодного разу суддя Розетті на одинадцятиметрову позначку не вказав. Утім, один гол у цій грі все-таки відбувся. На 71-й хвилині захист господарів помилився під час створення штучного положення поза грою і Сверкош вибіг сам на сам з Банальо і пробив у нижній кут воріт — 0:1. Через вісім хвилин Швейцарія отримала шанс відігратися — після удару Фонлантена чехів урятувала тільки поперечина.

Португалія—Туреччина — 2:0
Від протистояння збірних Туреччини і Португалії очікували цікавого і видовищного футболу. Деякі фахівці навіть говорили, що цей матч увійде до трійки найвидовищніших на турнірі. Матч виправдав сподівання частково. Португальці на класі обіграли суперника, маючи неабиякі проблеми у завершальній стадії атаки.
Початок гри видався рівним. Завдяки якісній лінії півзахисту португальці намагалися розтягти фланги суперника. Перша реальна небезпека у матчі виникла на 21-й хвилині, коли Деку з центральної зони закинув м'яч на лівий фланг на Сімау, який зрізав кут і увірвався до штрафного майданчика. Замість того, щоб відразу пробити, Сімау пішов в обіграш і захисники змогли вибити м'яч на кутовий. Остання третина тайму пройшла за повної переваги португальців, але відкрити рахунок вони так і не змогли.
У другому таймі Португалія відразу взялася за справу. На 50-й хвилині Сімау обікрав Зана і той був змушений збивати суперника прямо на лінії штрафного майданчика. Проте суддя дав дограти епізод, м'яч відскочив до Нуно Гомеша і той мав забивати, але влучив у штангу. Оборона турків зламалась на 61-й хвилині. Пепе поборовся в центрі поля, зіграв у стінку з Гомешем і, отримавши м'яч на вході у штрафний майданчик, відразу пробив, м'яч зачепив ногу захисника і перелетів через Деміреля у сітку (1:0). Ще через чотири хвилини мав забивати Гомеш, але після ювелірного навісу Роналду він улучив у поперечину. Останні 25 хвилин турецька команда намагалася нав'язати суперникові свою гру, проте стовідсоткових моментів турки не створили. Португалія закріпила успіх, розігравши на останній хвилині швидку контратаку. Роналду вийшов сам на сам із Демірелем й відкинув м'яч на Мейрелеша, якому треба було лише влучити у порожні ворота (2:0).

Чехія—Португалія — 1:3
Обидві команди показали цікаву гру. Португальці довго тримали м'яч, швидко розігрували комбінації за рахунок коротких і середніх передач. М'яч не перетримували, дриблінгом не зловживали. Чехи намагалися кидати у прорив нападників, майже всю гру пресингували суперника на підступах до штрафного майданчика. Португальці створили більше небезпечних моментів, били влучніше за суперника — одинадцять ударів проти двох у площину воріт. Протягом усієї гри команди відповідали атакою на атаку. Затримок у грі майже не було. Частіше було гаряче біля воріт збірної Чехії. Проте захисники обох команд діяли надійно — паніки жодного разу не було. Перші два голи португальці забили з центральної зони, коли захисники не встигали накрити Роналду й Деку. Чехи впродовж матчу надто часто пропускали нападників суперника центром поля. Гол чехів у відповідь був забитий після стандарту і виглядав нелогічним. У цей час Португалія мала перевагу, гра чехів у нападі не клеїлася. Третій гол чехи пропустили після помилки захисників, які необачно пішли вперед, намагаючись відігратися. Кріштіану Роналду зіграв вирішальну роль в усіх трьох м'ячах своєї команди. Таким чином, збірна Португалії забезпечила собі місце у чвертьфіналі чемпіонату.

Швейцарія—Туреччина — 1:2
Збірна Швейцарії стала першою командою, яка за тур до закінчення групового турніру втратила будь-які шанси на вихід до чвертьфіналу. Гостем на домашньому Євро господарів зробила збірна Туреччини. Швейцарці у грі з турками аж ніяк не заслуговували на поразку, але це футбол не завжди справедливий.
На 32-й хвилині атака господарів правим флангом закінчилася прострілом на Хакана Якіна, котрий забивав у порожні ворота, але великих емоцій з приводу забитого голу не виявив, бо сам має турецьке коріння. За кілька хвилин Якін пробачив збірну Туреччини, коли не влучив у ворота з кількох метрів. На початку другого тайму турки зрівнюють рахунок. Відзначився Шентюрк, який виграв верхову боротьбу і ударом головою у верхній кут воріт поновив рівновагу. На 84-й хвилині вихід три в один швейцарів завершився ударом Кабаньяса, але Волкан урятував збірну Туреччину. Коли більшість фахівців почала рахувати подальші розклади в групі, все зіпсував Арда Туран. Він промчав правим флангом, змістився ближче до центру штрафного майданчика і пробив. Далі справу зробив рикошет, після якого м'яч залетів у ворота Бенальо. Це була друга додана хвилина, а через 30 секунд Любош Міхел дав свисток про закінчення гри.

Група В
Австрія—Хорватія — 0:1
Події перших хвилин підтвердили вищий клас збірної Хорватії. Гості забили вже на 4 хвилині. Оліч увійшов до штрафного і гарно підставився під Ауфхаузера. Пенальті чітко реалізував Модріч — 0:1. Здавалося, що на цьому хорвати не спиняться і різниця буде набагато більшою, ніж один м'яч, однак цього не сталося. Австрійці перехопили ініціативу і балкарці переважну більшість часу думали про захист власних воріт. Хорвати відбилися, інакше не скажеш, а Австрія, незважаючи на поразку, зіграла гру, за яку нікому не буде соромно.

Німеччина—Польща — 2:0
Зі стартових хвилин матчу поляки намагалися протиставити своїм суперникам швидкісну гру на флангах, але через кілька хвилин на полі був один господар — збірна Німеччини. На четвертій хвилині німці пробачили поляків після двоходівки Подольські-Клозе, коли останній пробив повз ворота. Методичність, з якою Німеччина розхитувала захист своїх сусідів, принесла результат на 20-й хвилині. Гомес розпочав атаку Бундестіма і скинув на Клозе, який, скориставшись помилкою захисту, опинився сам у штрафному майданчику і віддав м'яч на Подольські, котрий забивав у порожні ворота. Більшість атак поляків закінчувалися безадресними прострілами або ударами в руки Леманна.
Щось намагалися створити поляки біля воріт Лtманна і в другому таймі. Здалеку били Кжинувек, Левандовські та Геррейро. Німцям вистачило 72-ї хвилини, щоб зняти всі питання про переможця в цій зустрічі. Швайнштайгер поборовся в штрафному майданчику і відпасував на Клозе, в якого удар не вийшов, але м`яч відскочив до Подольські, котрий з дванадцяти метрів невідпорно пробив у верхній кут воріт Боруца (2:0).

Група С
Румунія—Франція — 0:0
Ця гра навіть перевершила сподівання щодо невидовищності. Перший небезпечний момент виник на 16-й хвилині, коли французи кинули довгим пасом у прорив Малуда. Француз мав виходити сам на сам із Лобонтом, але румунський воротар вийшов з воріт і у підкаті вибив м'яч. Найреальніший шанс у матчі збірна Франції мала на 32-й хвилині, коли після навісу з лівого флангу головою бив Анелька. Ніколя ніхто не заважав і до воріт було метрів вісім, але француз не зміг влучити у ворота. Все, на що спромоглися румуни, це — постійні спроби Муту, Ківу чи Даніеля Ніколае зачепитися за м'яч із його подальшою втратою. Це, власне, вся гострота, що виникла протягом матчу.

Італія—Голландія — 0:3
Матч з Голландією наочно продемонстрував, що в нинішньої збірної Італії неабиякі проблеми в захисті, а напад виявився не готовим відігрувати пропущені м'ячі. За весь перший тайм хіба що Лука Тоні пробив один раз.
На 17 хвилині Ністелрой продерся в штрафний майданчик «адзури» і лише через вчасний вихід з воріт Буффона голландець не зміг відзначитися. Втім, на 26-ій хвилині Ністелрой гол таки забив. Після навісу на штангу Буффон вибив м'яч прямо на Снейдера, який пробив низом метрів з
16-ти, а Ністелрой вдало підставив ногу, переправши м'яч у кут воріт. Італійці після цього почали апелювати до судді, мовляв, був офсайд, але повтор засвідчив, що в епізоді, який призвів до взяття воріт, за лінією поля відходив від зіткнення з Буффоном Паннуччі, отже, матч не був зупинений і положення поза грою не було. Через п'ять хвилин шоковані італійці знову пропускають м'яч. Комбінація, яку розпочав ван Бронкхорст, закінчується влучним ударом Снейдера. У другому таймі швидка контратака голландців завершилася тим, що Кайт опинився сам на сам з Буффоном, який парирував його удар, але за мить ван Бронкхорст головою пробиває м'яч майже по центру воріт — Буффон врятувати своєї збірної не зміг.

Група D
Іспанія—Росія — 4:1
Команди розпочали матч досить обережно, росіяни трохи частіше володіли м'ячем, але до реальних загроз воротам Іспанії справа не доходила. В іспанців у ці хвилини найактивнішим був Фернандо Торрес, якого партнери постійно залучали до атак на лівому фланзі. Саме активність Торреса призвела до першого голу у ворота росіян. Широков помилився в центрі поля, іспанці швидко кинули м'яч на Торреса, той обіграв Колодіна, увійшов до штрафного майданчика і замість того, щоб пробити самому, віддав м'яч праворуч на Вілью, якому залишалося лише не промахнутися по пустих воротах — 1:0. Росіяни могли відразу ж відігратися. Зирянов отримав м'яч на 11-метровій позначці й одразу ж пробив, але іспанців врятувала штанга. Наприкінці першого тайму іспанці забили ще один гол: росіяни знову помилилися в центрі оборони. Іньєста віддав вертикальну передачу на Вілью, який вискочив сам на сам з Акінфєєвим і пробив — 2:0.
Щоб пожвавити гру, Хіддінк після перерви замінив інертного Сичова на Бистрова. На початку другої половини росіяни захопили ініціативу й спробували нав'язати іспанцям свою гру, але російській команді запалу вистачило хвилин на десять. У відповідь Арагоне випускає замість Торреса Фабрегаса, чим нівелює перевагу суперника в центрі поля. Ближче до середини тайму росіяни намагаються великими силами йти вперед, але це тільки на руку іспанцям, які час від часу вдаються до швидких контрвипадів. На 58 хвилині Вілья замість того, щоб пробігти флангом і вдарити по м'ячу, змістився до центру і пробив — неточно. Сімома хвилинами пізніше Фабрегас втік від російських захисників і тепер рятувати команду довелося Акінфєєву, який вийшов з воріт і в підкаті буквально «видряпав» м'яч в іспанця. Розв'язка матчу настала на 74 хвилині, коли Вілья вкотре отримав довгу передачу, змістився в центр, легко обіграв Широкова й одразу ж пробив у ближній кут — Акінфєєв був безсилий. Невелику надію в росіян відродив Павлюченко, який на 85 хвилині після кутового скоротив рахунок у матчі. Зирянов подав, Широков перевів м'яч на дальню стійку, звідки Павлюченко головою «вколотив» м'яч під поперечину. На 89 хвилині росіяни мали ще один шанс, але Семак, отримавши м'яч у штрафному майданчику, змарнував момент для удару. Останнє слово залишилося за іспанцями. Вілья отримав м'яч у центрі поля, пройшов до штрафного майданчика, кинув м'яч праворуч у штрафний на Хаві, той пробив, Акінфєєв м'яч відбив, але прямо на Фабрегаса, який ударом головою поставив остаточну крапку — 4:1.

Греція—Швеція — 0:2
Гра між Грецією та Швецією може претендувати на статус найбільшого уболівальницького розчарування на Євро-2008. До 67 хвилини, поки не забили скандинави, гра обох команд скидалася на знущання з футболу одних з одних. Обидві збірні були освистані глядачами через пасивний футбол, особливо діставалося грекам, але їх це мало зачіпало. До першого забитого м'яча в активі обох команд було по два моменти: постріл Харістеаса взяв Ісакссон, а Ібрагімович ударом головою пробив трохи вище воріт.
Другий тайм, здавалося, ще більш втомив греків, а шведи й далі йшли до своєї мети напролом. На 67 хвилині Юнгберг зіграв у стіночку з Ібрагімовичем, і той ударом у верхній дальній кут воріт метрів з 18 виводить команду вперед. Через п'ять хвилин «жовто-сині» забивають знову. Юнгберг виходить сам на сам з Нікополідісом, той відбиває його удар низом, але м'яч робить «свічку» і летить у дальню штангу, де Ханссон у боротьбі з воротарем і захисником «заштовхує» футбольний снаряд у ворота греків. Більше голів чи хоч би небезпечних моментів у цій грі уболівальники так і не побачили. Отже, з огляду на результат поєдинку, можна констатувати, що в збірної Росії ще далеко не все втрачено навіть після розгромної поразки від Іспанії.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».