Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ТРАМАДОЛ ТЕПЕР — НАРКОТИК
Минулого тижня Кабінет Міністрів України нарешті зробив те, чого від нього протягом трьох років домагалося МВС: офіційно визнав лікарський засіб трамадол наркотиком. Одні вважають цей крок перемогою громадськості у боротьбі з наркотизацією молоді, інші — перемогою певної частини фармацевтичного лобі, яке руками держави усуває конкурентів. Проте усі згодні з тим, що відтепер обіг трамадолу в Україні буде значно обмежено.

Отже, урядове рішення, що викликало жвавий резонанс у суспільстві, передовсім стосується коректив до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, затвердженого постановою Кабміну від 06.05. 2000 р. № 770. Перелік складається з чотирьох таблиць.
У першій з них — субстанції, котрі віднесені до особливо небезпечних, обіг яких заборонено, зокрема героїн, канабіс і макова соломка, а також рослини, що містять такі субстанції, але обіг яких допускається для промислових цілей (мак снотворний, конопля).
У таблиці номер два знаходяться наркотичні засоби й психотропні речовини, які не увійшли до категорії особливо небезпечних, але їхній обіг обмежено. З цього списку назвемо лише деякі засоби, більш-менш відомі пересічному читачеві: кокаїн, метадон, морфін. 4 червня цього року до їхнього гурту приєднався й трамадол.
Нижче за списком йде зілля з меншим ступенем небезпеки. Так, у третій таблиці, з-поміж усього іншого, можна знайти препарати опію, що містять не більше 0,2 відсотка морфіну в перерахунку на суху основу і поєднані з інгредієнтами так, що наркотичний засіб не може бути вилучений легкодоступними способами або в кількості, яка може становити небезпеку для здоров’я людини. У четвертій — звичні у побуті ацетон і перманганат калію.
Питання про те, які саме речовини відносити до категорії наркотичних, кожна держава вирішує сама, виходячи зі своїх національних традицій і потреб державного бюджету. Через те на земній кулі виникають колізії з приводу того, що один і той самий препарат у деяких країнах можна продавати легально, а в окремих за це можна отримати смертну кару.
Серед субстанцій, що викликають наркоманію, найбільш криміногенною є алкоголь. Статистика підтверджує, що через алкогольне сп’яніння злочинів скоюють більше, ніж унаслідок інших наркотичних сп’янінь разом узятих. Те, що від алкогольних отруєнь людей гине більше, ніж від героїну, опію чи канабісу, зрозуміло кожному і без статистичних підтверджень. Проте усі спроби не те що запровадити «сухий закон», а хоча б суттєво обмежити вживання населенням спиртних напоїв завжди терпіли невдачу, принаймні на наших слов’янських теренах. З огляду на це, цікаво було б зрозуміти, чим не вгодив урядовцям трамадол?
Активісти громадських організацій палко переконують, що від нього загинули сотні юнаків і дівчат, однак ця інформація не відповідає дійсності, бо органи охорони здоров’я не констатували жодної смерті від трамадолу. Так само органи внутрішніх справ, за словами першого заступника начальника департаменту БНОН МВС Олега Шутяка, не зареєстрували жодного злочину, скоєного у стані трамадольного сп’яніння. Досі трамадол належав до болезаспокійливих засобів змішаного (опійно-неопійного) механізму дії. Поряд зі знеболювальною дією він має здатність впливати на свідомість, емоції, викликати звикання й наркотичну залежність навіть за тривалого медичного застосування. За немедичного його застосування залежність виникає значно швидше. Тож єдине, що можна інкримінувати трамадолу,— це те, що після нього молоді люди «пересідають» на важчі й небезпечніші наркотики. За словами колишнього міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука, 42 відсотки наркоманів починали з трамадолу.
Із Миколою Єфремовичем у цьому питанні важко не погодитися, але невелика деталь: більшість наркоманів усе-таки починають з коноплі, а в деяких розвинутих і заможних країнах Європейського Союзу марихуана вважається цілком легальним продуктом. І нічого — тамтешній світ не перевернувся. Втім, у кожної держави своя специфіка і, як повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров’я, Україна стане першою державою у світі, яка назвала трамадол наркотиком. Всесвітня організація охорони здоров’я, наприклад, наркотичним засобом його не вважає. Проте, напевно, не турбота про людей штовхнула керівників держави на цей крок.
Щорічний обсяг збуту продукції фармацевтичної промисловості у нас давно перетнув позначку мільярда доларів США і зростає з кожним днем, а конкурентна боротьба між виробниками стає все запеклішою. Для неї використовуються будь-які способи — від рейдерських захоплень до звинувачень у наркотизації населення, а тому рішення уряду, над яким, на думку опонентів, сміятиметься увесь світ, є однією з ланок цього ланцюга.
Водночас слід відзначити і позитивний момент цієї постанови. Адже обсяг виробництва трамадолу на душу населення надто великий. У 2005 році, скажімо, було вироблено 74 мільйони доз, у 2006 р. — 94, у 2007 р. — аж 176 мільйонів. Реальна потреба хворих людей у ньому значно менша. Торік МВС запевняло, що не більше чотирьох мільйонів (саме стільки було продано в аптеках за рецептами), згодом міліціонери згадали, що крім аптек, трамадол використовують лікарні, й підняли планку до 8-10 мільйонів. Остаточну цифру назвала Юлія Тимошенко: постановою уряду від 22.02.2008 р. № 89 було встановлено річну квоту на виробництво трамадолу: 6,5 мільйонів ампул і 19,5 мільйонів капсул — усього 26 мільйонів доз. Тож десь півтораста мільйонів доз минулого року люди придбали задля того, аби «покайфувати».
Утім, представники Міністерства внутрішніх справ запевняють, що встановлена квота — порожній звук, оскільки цього року випущено 80 мільйонів доз трамадолу. Робота правоохоронних органів у цьому напрямі виявилася напрочуд неефективною. Перший наступ на трамадол міліція повела навесні 2005 року, але він завершився невдало, бо майже весь вилучений в аптеках товар, за рішенням судів, довелося повернути назад. Тоді правоохоронці скаржилися на прогалини в законі, котрі не дозволяють притягувати ділків цього бізнесу до кримінальної відповідальності. Прогалину було усунуто 5 квітня 2007 року, коли диспозицію ст. 321 Кримінального кодексу України про незаконні операції з отруйними і сильнодіючими речовинами доповнили словами «або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів». До категорії останніх тоді належав трамадол, відтоді за його збут можна було отримати щонайменше 850 гривень штрафу, щонайбільше — десять років позбавлення волі. (Про це наша газета докладно розповідала у номері від 3 серпня 2007 р.) Однак, як бачимо, трамадольний потік від того не зменшився.
Наскільки буде ефективною боротьба з трамадолом судити важко. Тепер, коли він почав вважатися наркотиком, обмежити його виробництво буде простіше, тим більше, що його легальних виробників не так багато. За даними Олега Шутяка, ліцензію на його виготовлення мають лише 14 підприємств, а реально трамадол виробляють тільки шість. Та не забуваймо, що у кожного з них є потужна юридична служба і великі фінансові можливості для ведення судових процесів на той випадок, коли правоохоронці спробують наступити їм на хвіст. Таке вже на раз було в минулому.
Проте аналітики вважають ймовірнішим інший розвиток подій. Трамадол усе-таки вдасться перемогти, але це буде тільки перемога над його назвою, оскільки звільнену нішу займуть інші препарати: трайфед, кетамін, димедрол, колдакт, солутан і безліч інших, назв, яких ми, можливо, ще не знаємо. Аби лишень був попит, а гіганти вітчизняної фармацевтики готові налагодити випуск будь-якого з них і в будь-якій кількості.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • МАРІУПОЛЬСЬКА БАНДА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».