Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Як відомо, в Україні нещодавно підписано Генеральну угоду. Явище, звичайно, важливе, коли врахувати час, скільки вона в муках народжувалася. Але я не лише про це. Річ у тім, що в новій Генеральній угоді соціальні партнери підтримали ініціативу профспілок і визначили механізми соціальної відповідальності бізнесу, зокрема шляхом приєднання до Глобального договору ООН, проект якого стартував в Україні два роки тому (в квітні 2006 року), усіх суб’єктів сторони власників.

Що таке Глобальний договір? Що він дає людям, суспільству?
Від часу офіційної презентації Глобального договору колишнім генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном на Всесвітньому економічному форумі в 1999 р. ініціатива об’єднала понад 4800 учасників, а також значну частину бізнесу в 100 країнах світу. Нині існує більш ніж 50 мереж у всьому світі. Що сповідують учасники договору?
В умовах глобалізації світової економіки вони прагнуть передовсім убезпечити себе, свій бізнес. Одначе при цьому сповідують теорію «розумного егоїзму», за якою інвестування коштів у соціальні програми є важливим чинником забезпечення стабільності бізнесу. Скажімо, в соціальні та екологічні програми торік вкладено близько одного трильйона доларів США. При цьому один із дев’яти доларів, що інвестується провідними світовими корпораціями в корпоративний менеджмент, спрямовується на програми щодо їхньої соціальної діяльності.
До речі, за останні три роки, за експертними оцінками, кількість компаній, які визнали пріоритетом своєї діяльності запровадження принципів корпоративної соціальної відповідальності, збільшилася вдвічі. Ця тенденція триває.
Інакше кажучи, світове суспільство визнало принципи соціальної відповідальності однією зі складових стратегії, що зміцнює їхній імідж й репутацію, приваблює клієнтів та утримує кращих працівників, поєднуючи інтереси компаній з інтересами суспільства.
В основі Глобального договору — десять універсальних принципів у чотирьох основних сферах: стандарти праці, права людини, екологічна безпека та боротьба з корупцією. Принципи ці ґрунтуються на: універсальній декларації ООН з прав людини; Декларації Міжнародної організації праці про основоположні принципи та права у сфері праці; Декларації Ріо-де-Жанейро з навколишнього середовища й розвитку; Конвенції ООН проти корупції.
Скажімо, компанія «Форд» (США) дбає про наступні покоління, про дітей і онуків, котрі житимуть через десятки років. Тому, будуючи свої заводи в різних куточках світу, відтворює родючий шар землі, який було знято в процесі будівництва.
Протягом останніх двох років деякі українські компанії через інтеграцію України в світове економічне середовище позиціонували себе, як соціально спрямовані. Першими підписали договір два роки тому 34 провідних українських і міжнародних компаній та організацій, визначивши мету: сприяння досягненню рівня життя, визначеного в Цілях тисячоліття та відповідних європейських стандартів. Наразі Глобальний договір об’єднує 97 організацій, серед яких — міжнародні та українські компанії, бізнес-асоціації, громадські організації. Принципи Глобального договору знайшли підтримку в регіонах (Донеччина, Одещина).
Більше того, за підтримки представництва ООН в Україні рух за приєднання до Глобального договору набув організаційно-правового оформлення. Створено українську мережу Глобального договору, Організаційний комітет, до якого обрано ФПУ та п’ять тематичних груп: робоча група з корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) у фінансовому секторі, Робоча група з прав людини, Робоча група з трудових відносин, Робоча група з навколишнього середовища, Робоча група з КСВ і медіа.
Звичайно, приєднання до Глобального договору не дасть відразу успіхів. Не маючи достатнього досвіду, може, недостатньо вникнувши у сутність принципів договору, наші бізнесмени, часом, мало дбають про персонал та його безпеку, про захист довкілля. Дехто розглядає соціальну спрямованість бізнесу як звичайну доброчинність (за яку теж подяка їм). Але досвід — справа наживна. Було б бажання діяти. Безперечним є те, що створення Глобального договору в Україні сприятиме чіткому визначенню єдиного розуміння цінностей та векторів розвитку на основі об’єднання демократичних і ринкових принципів та засад, слугуватиме доброю основою для сприяння і просування соціальної відповідальності бізнесу та принципів Глобального договору. Демократичні принципи, прозорість й відкритість завдяки Глобальному договору ООН, корпоративної соціальної відповідальності стають поступово не деклараціями, а реальністю. Особливо тепер, коли соціальна відповідальність бізнесу ввійшла до Генеральної угоди.
Певно, ми не відразу відчуємо на собі позитиви цієї відповідальності. Враховуючи українські реалії, слід розуміти, що цей процес болісний, а загалом довготривалий. Проте він потрібний людям, суспільству, тому, гадаю, позитивні результати будуть неодмінно.

Лідія РУТА
також у паперовій версії читайте:
  • ДОПОМАГАЮТЬ НАЙНУЖДЕННІШИМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».