Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РОСІЯНИ ЗДИВОВАНІ
Російська сторона вважає, що нині передчасно обговорювати питання про терміни базування Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

Про це йдеться в коментарі департаменту інформації і друку МЗС Росії щодо перебування ЧФ Російської Федерації в Криму.
Зокрема, з приводу указу, виданого 20 травня Президентом Віктором Ющенком про підготовку законопроекту стосовно припинення з 2017 року чинності російсько-українських угод про перебування російського флоту на території України, МЗС Росії нагадав про їхню правову базу.
Чорноморський флот — 225-річний ювілей якого був недавно відзначений в Росії й Україні — базується в Криму відповідно до так званих базових угод, підписаних 28 травня 1997 року і ратифікованих парламентами двох держав. Ідеться, зокрема, про Угоду про статус й умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, Угоду про параметри розподілу Чорноморського флоту й Угоду про взаєморозрахунки, пов’язані з розподілом Чорноморського флоту і його перебуванням на території України.
Перші дві угоди укладено на 20 років. Вони автоматично пролонгуватимуться на подальші п’ятирічні періоди, якщо жодна із сторін не пізніше, ніж за рік, письмово не повідомить іншу сторону про закінчення терміну їхньої дії, нагадує МЗС РФ.
На підставі останньої угоди російська сторона щороку на 97,75 мільйона доларів США зменшує державний борг України перед Російською Федерацією.
Російська сторона виходить з того, що Чорноморський флот Росії і надалі перебуватиме на території України відповідно до домовленостей, наголошується в коментарі.
Проте російська сторона вважає, що нині передчасно обговорювати питання про терміни базування флоту. Ця тема має стати предметом російсько-української домовленості пізніше й обговорюватися, зважаючи на весь комплекс двосторонніх відносин. Тепер необхідно концентруватися на розв’язанні практичних питань, пов’язаних з умовами, необхідними для повноцінного функціонування ЧФ Російської Федерації і його перебування на території України.
Як зазначає МЗС РФ, робота в цьому напрямі ведеться відповідною підкомісією Російсько-української міждержавної комісії і її робочими групами. Нині триває планомірна підготовка чергового засідання цієї підкомісії.
«Указ Президента України є тим більше несподіваним, що відповідно до затвердженого президентами Росії та України «Плану дій до 2009 року» сторони домовилися про зовсім інше, а саме — про подальший в рамках зазначених базових угод переговорний процес з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації і його перебування на території України з метою досягнення конкретних домовленостей, що стосуються насамперед забезпечення навігаційно-гідрографії судноплавства в Чорному й Азовському морях, комплексу військово-політичних аспектів функціонування флоту, інвентаризації зайнятих флотом земельних ділянок і об’єктів нерухомості на території України, екології, правового аспекту діяльності військових формувань флоту, правового становища військовослужбовців і членів їхніх сімей, зокрема й питання громадянства».
«Ухвалення згаданого указу, причому з незрозумілим для нас поспіхом, звісно ж, не сприятиме зміцненню довіри між Росією і Україною і може негативно позначитися на переговорному процесі з питань Чорноморського флоту»,— заявляє МЗС РФ.
також у паперовій версії читайте:
  • ОРБІТИ ПАРТНЕРСТВА: ВІД ЗЕМЛІ ДО МІСЯЦЯ І ДАЛІ
  • БІРМАНСЬКА ВЛАДА РЯТУЄТЬСЯ
  • РИБАКИ ПРОТЕСТУЮТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».