Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» — ЧЕМПІОН! А ЧИ БУЛА АЛЬТЕРНАТИВА?
Останніх формальностей сімнадцятого чемпіонату України з футболу серед команд вищої ліги дотримано. Тридцятий тур дав відповідь на запитання, які ще залишалися відкритими.

Мало хто мав сумніви, що в донецькому дербі гірники оформлять чемпіонство — переграють земляків-металургів, і вже після першого тайму на РСК «Олімпійський» усе було зрозуміло: «Металург» — не «Ліверпуль», тому відігратися після рахунку 0:3 шансів не мав. А от у боротьбі за виживання інтрига зберігалася до останньої хвилини матчу в Полтаві.
Нагадаю розташування аутсайдерів перед останнім туром. «Закарпаття» давно оформило путівку до першої ліги, а відповідь на те, хто стане другим невдахою, мало дати заочне протистояння ФК «Харків» і охтирського «Нафтовика-Укрнафти». Кращі шанси на збереження прописки мали харків'яни, які після 29 ігор набрали 26 очок, у активі охтирчан було на один пункт менше. Саме ця перевага стала вирішальною. «Нафтовик-Укрнафта» ще грав у Полтаві проти «Ворскли», коли в Києві без жодного забитого м'яча завершили матч «Арсенал» і ФК «Харків». Таким чином, перемога на виїзді дала б змогу охтирчанам залишитися в елітарному дивізіоні ще на рік.
Події в полтавській зустрічі розгортались цікавіше. В другому таймі господарі й гості обмінялися забитими м'ячами: Дебатік Цуррі відкрив рахунок із пенальті на 56-й хвилині, невдовзі рівновагу відновив Роман Каракевич. На крилах надій гравці «Нафтовика-Укрнафти» побігли забивати переможного м'яча, та ледь не отримали гол у власні ворота. На 87-й хвилині, вдруге пробиваючи з одинадцятиметрової позначки, Дебатік Цуррі схибив. Щоправда, це не допомогло охтирській команді, яка разом із «Закарпаттям» не витримала випробування вищою лігою. Що ж, досвід повернення до числа шістнадцяти найкращих варто повторити, можливо, наступна спроба буде успішнішою. На відміну від ужгородців, охтирчани мають у своєму активі кілька пам'ятних перемог, найвагоміша з яких позначилася на боротьбі за чемпіонство: нагадаю, що минулої осені «нафтовики» виграли на виїзді в київського «Динамо».
Як ви вже знаєте, процедуру нагородження футболістів донецького «Шахтаря» золотими медалями можна було б розпочати ледь не в першому таймі місцевого дербі. Три голи на свій рахунок записали бразильці Жадсон (на 12-й хвилині), Ілсіньйо (на 33-й) і Фернандіньйо (на 38-й). Після перерви господарі становища дозволили «металургам» скоротити відставання — забив Олександр Косирін. Однак невдовзі перевага знову стала розгромною. Олександр Гладкий з одинадцятиметрової позначки не забив, натомість Костянтин Кравченко встановив остаточний рахунок — 4:1.
З точки зору футболу як мистецтва набагато цікавішим був матч у Харкові. Зважаючи на події в Донецьку, і для «Металіста», і для «Динамо» поєдинок мав суто престижне значення. Та бажання харків'ян довести, що вони заслуговують на більше, ніж бронзові медалі, перетворити поєдинок призерів національної першості на яскраве видовище. Господарі двічі вели перед. На 36-й хвилині правий захисник харків'ян Віталій Бордіян майстерною довгою передачею знайшов у штрафному майданчику киян Марко Девіча, про голеадорські здібності якого ніби забув Віталій Мандзюк. Серб, який прагне оформити українське громадянство і виступати за нашу національну збірну, головою вдарив у протихід Тарасові Луценку, що в цьому матчі замінив Олександра Шовковського, — 1:0.
Відновити рівновагу кияни спромоглися на 71-й хвилині, коли Денис Олійник у контратаці прострілив із правого флангу на Артема Мілевського. Форвард до м'яча не встиг, натомість у напівпорожні ворота влучив лівий захисник Бадр Ель Каддурі, котрий відчув динаміку цієї атаки.
Та рівновага протрималася недовго: на 78-й хвилині все того ж Марко Девіча в штрафному майданчику знайшов Олександр Рикун, а Віталій Мандзюк знову втратив опонента. Марко перекинув воротаря, а гол записали на рахунок Анатолія Діденка, який, можливо, не доторкнувся до м'яча. Проте навіть без цього голу серб став найкращим бомбардиром чемпіонату України, він відзначався у воротах суперників 19 разів — це більш як третина м'ячів команди (всього в активі «Металіста» 51 гол).
Усупереч бажанням уболівальників перемогою підопічних Мирона Маркевича поєдинок не завершився. Можливо, прихильники «Металіста» теж доклалися до того, що футболісти «Динамо» діяли наприкінці зустрічі наполегливіше, бо харків'яни почали скандувати дошкульне для киян гасло «Шахтар» — чемпіон!» На 90-й хвилині Денис Олійник пробив із лінії штрафного майданчика в ближній від Олександра Горяїнова кут, і голкіпер помилився (2:2).
Решта матчів туру закінчилась так: «Закарпаття» — «Зоря» — 0:2, «Чорноморець» — «Кривбас» — 1:1, «Дніпро» — «Карпати» — 0:0, «Таврія» — «Металург» (Запоріжжя) — 2:2.
Чемпіонство «Шахтаря» в сезоні, що завершився, варто визнати закономірним: підопічні Мірчі Луческу пройшли всю турнірну дистанцію рівно, без відчутних спадів. Підтвердженням переваги донеччан є і виграний в очному протистоянні з головним конкурентом Кубок України.
«Динамо» надто багато втратило торік, у першій частині змагання, тому навіть чемпіонський графік Юрія Сьоміна (жодної поразки, десять перемог і дві нічиї) не дозволив піднятися вище від другого місця.
Бронзові нагороди заслужено виграв харківський «Металіст». Мирон Маркевич створив боєздатний колектив, для якого не існує авторитетів. Це на собі відчули не лише українські команди, а й англійський «Евертон», який був за крок до вильоту з Кубка УЄФА у протистоянні з харків'янами.
Дніпропетровський «Дніпро» провалив весняну частину чемпіонату. Непереконливо грав напад команди Олега Протасова: у дванадцяти зустрічах дніпропетровці забили лише вісім м'ячів, причому в жодній зустрічі не забивали двічі — це аутсайдерський показник.
Останнім українським учасником єврокубків була сімферопольска «Таврія», яка на початку липня змагатиметься в останньому в історії Кубку Інтертото, який припиняє своє існування через чергові реформи в системі європейських клубних турнірів. До речі, з сезону 2009/2010 років Україна матиме одне гарантоване місце в Лізі чемпіонів УЄФА, а от система відбору інших учасників цього змагання зробить потрапляння до групової стадії віце-чемпіона значно проблематичнішим. Тож боротьба за «золото» буде ще гострішою.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ОСТАННІ АКОРДИ СЕЗОНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».