Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
МИРОН МАРКЕВИЧ:«ХОЧУ РОБИТИ СТАВКУ НА УКРАЇНЦІВ»
Останній тур чемпіонату України з футболу для харківського «Металіста» став формальністю. Команда львів’янина Мирона Маркевича забезпечила собі бронзовий комплект нагород першості.

Однак наставник «металістів» перед матчем із «Динамо» зазначив, що відсутність відповідальності за результат допоможе його підопічним продемонструвати гарний футбол у грі з грізним суперником. Так воно й сталося. Харків’яни продемонстрували видовищний футбол, були близькими до перемоги, але задовольнилися нічиєю. Після заключного матчу у розмові з журналістом «ДУ» Мирон Богданович згадав, як його команда цього року кувала «бронзу», і поділився планами на наступний сезон.
— Кажуть, що повторити досягнення складніше, ніж його здобути. Чи погоджуєтесь з цією думкою?
— Справді, було непросто. Упродовж сезону був період, коли «Дніпро» в турнірній таблиці випереджав нас на сім очок. Дніпропетровці добре укомплектувалися, ми ж придбали лише Джексона, а загалом грав той самий склад, що торік. Вибороти бронзові медалі було важко, постійно була відповідальність за результат. Але після того, як ми програли «Арсеналу» з рахунком 2:4, команда зібралася, в нас була серйозна розмова. Тішусь, що хлопці зрозуміли: потрібно забути ту поразку й рухатися далі.
— Після завершення попереднього чемпіонату були розмови про те, що Ваші підопічні довго відходитимуть від ейфорії здобуття «бронзи». «Металістам» насправді потрібен був час, аби усвідомити, що всю роботу слід починати «з нуля»?
— Протягом сезону ми не відпускали далеко «Динамо», «Шахтар» чи «Дніпро». Своїх підопічних налаштовував на гарний футбол, а не на результат. Ніколи не говорив гравцям, що конче потрібно посісти третє місце. Просив їх грати, як вони вміють. Адже без гри не буде ні очок, ні високого місця в турнірній таблиці.
— Перед стартом нинішнього сезону чимало компліментів фахівці роздавали дніпропетровському «Дніпру». Мовляв, Олегові Протасову був потрібен час для формування сильного колективу, а тепер він може скласти конкуренцію не лише «Металісту», а й «Динамо» та «Шахтарю». Як гадаєте, чого бракує в грі дніпропетровцям?
— На цьому може погоріти будь-який тренер. У «Дніпра» неабиякі амбіції, а тому Олег Протасов потребував вагомого підсилення. Він придбав класних футболістів, але іноді буває так, що навіть кваліфікований гравець не може прижитися в команді. Напевно, це відіграло головну роль у тому, що «Дніпро» не в призерах. Новобранці команди трохи підвели тренерів. Той самий Мазілу в чемпіонаті Румунії впродовж сезону забивав близько двадцяти м’ячів, а в Україні виглядав блідо. Подібне може підстерігати будь-якого тренера, від цього неможливо застрахуватися. Гравець на зборах виглядає дуже добре, а в чемпіонаті може бути іншим. Джексона я взяв у «Металіст» одразу після першого тренування. Агенти привезли його і поставили умову: якщо берете, то відразу, а на оглядини він не витрачатиме часу. Був ризик, адже за нього треба було заплатити великі гроші. Добре, що я вгадав, а могло бути інакше...
— Судячи з Ваших слів, на останній післяматчевій прес-конференції почався діалог із керівництвом клубу про підсилення на наступний сезон?
— Маєте рацію. Розумію, перший суперник у розіграші Кубка УЄФА буде серйозним. А мені хотілося б вийти до групового етапу єврокубкових змагань.
— Вихід у групу — це завдання мінімум чи максимум?
— Це мінімум. Проте все залежить від нашого бюджету.
— Які найперше позиції підсилюватимете?
— Середину поля.
— Про придбання почали розмову з керівництвом клубу, а у відповідь Вам сказали, чого очікують від вашої роботи? Чи не поставлять перед «металістами» в наступному сезоні завдання потіснити «Динамо» і «Шахтар»?
— Хотілося б потіснити грандів. Українським уболівальникам, мабуть, набридло двовладдя. Зараз намагаємось це зробити. Будують базу, практично відбудовано стадіон, хочемо підсилити склад. Наразі самі бачите: «випав» Валяєв — і в нас одразу виникли проблеми в середині поля. Такі питання потрібно вирішувати комплексно: буде дитячий футбол — будуть кадри. Завдання на сезон ставитимуть з огляду на придбання.
— Ви якось сказали, що віддаєте перевагу українським футболістам. Це пов’язано з лімітом на легіонерів чи з проблемами щодо адаптації різних менталітетів?
— Головне — ліміт на легіонерів. Хочу бачити у своїй команді більше українців і через ймовірні проблеми з менталітетом. Однак нині з вітчизняними футболістами є проблеми. Вибір обмежений, кожен клуб намагається втримати гравців із українським паспортом у себе. На доморощених футболістів ціна подвійна. Парадокс, але нам простіше купити серба, болгарина чи поляка, ніж українця. Вартість наших футболістів — захмарна.
— Найкращий бомбардир «Металіста», серб Марко Девіч, якось сказав, що не проти прийняти українське громадянство й одягнути футболку нашої збірної. Чи запросить його до своєї команди Олексій Михайличенко — не відомо, але натуралізація серба вам була б «на руку»...
— Над натуралізацією Девіча ми почали працювати. Хочемо допомогти йому здобути українське громадянство. Буду цьому радий, тим паче, що він сам цього хоче.
— Як у Харкові святкуватимуть другу поспіль «бронзу» чемпіонату?
— Цього не знаю. Торік усе пройшло помпезно. Команда поїхала на центральну площу міста, де зібралася багатотисячна юрба. Цього разу, як на мене, так робити не потрібно, бо люди звикли до того, що «Металіст» — «бронзова» команда.
— Найближчим часом на вас чекають два «бронзові» свята. Перше — в Харкові, інше — у Львові, де відзначатимуть здобуття «Карпатами» під Вашим керівництвом у 1998 році третього місця...
— До Львова приїдуть всі футболісти, з якими я працював. Хтось ще грає, а хтось працює тренером. Буде справжнє свято. Буду радий усіх побачити. Нечасто вдається будь-якому тренерові створити таку команду, яка тоді була у Львові.
— У межах святкування відбудеться матч поколінь. Скільки хвилин на полі готовий провести Мирон Маркевич?
— На жаль, кілька місяців тому в Америці мені зробили операцію. Дуже хотів вийти на поле, але суглоб наразі не дозволяє. Тож за грою поколінь спостерігатиму збоку.
також у паперовій версії читайте:
  • ЛЕОНІД ЄВТУШЕНКО: «ЧЕРВОНОЇ КАРТКИ Я ЖОДНОГО РАЗУ НЕ ОТРИМУВАВ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».