Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
EV-71 АТАКУЄ КИТАЙ...
За повідомленням Всесвітньої організації охорони здоров’я, у китайській провінції Анхуей різко погіршилась санітарно-епідемічна ситуація, викликана ентеровірусною інфекцією серед немовлят та дітей.

Там у період з 29 квітня до першого травня захворіло понад чотири тисячі людей. Збудником небезпечної недуги став ентеровірус EV-71. На жаль, у 27 випадках пацієнти померли.
Що ж це за напасть така — EV-71 та як їй протидіяти, ми попросили розповісти Ігоря Яворського, кандидата медичних наук, доцента кафедри інфекційних хвороб Львівського державного медуніверситету імені Данила Галицького.
— Ентеровірус — це будь-який вірус, що потрапляє до організму людини через шлунково-кишковий тракт, розмножується там, а потім вражає центральну нервову систему. До ентеровірусів належать віруси Коксакі та віруси поліомієліту. Вони викликають гостре інфекційне захворювання, небезпека якого полягає в тому, що їхні збудники вирізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі і не втрачають життєздатності у воді поверхневих водойм та вологому ґрунті близько декількох місяців.
— Як поширюється ентеровірусна інфекція?
— Джерелом інфекції є хворий або носій вірусу, в якого симптоми захворювання не виявляються. Вірус виділяється з носоглотки та кишкового тракту. Шляхи його передання — водний, контактно-побутовий, харчовий та легенево-крапельний. Вірус може передаватися через воду, овочі, іграшки та інші об’єкти зовнішнього середовища. Ентеровіруси регулярно виділяють зі стічних вод, зрідка їх виявляють навіть у хлорованій водогінній воді.
— Чи справді ентеровіруси завжди й для всіх становлять неабияку загрозу?
— Звісно, що ні. Відомо, що навіть бубонною чумою в середні віки вражалося не все населення, яке перебувало в зоні епідемії. Це відбувається тому, що завше певна частина людей має міцніший імунітет, що не дає збудникові змогу розвиватися й знищувати клітини мозку, внутрішньочеревних органів, легенів тощо. Зазвичай, перебіг ентеровірусної інфекції є доволі легким і навіть безсимптомним або супроводжується ознаками легкого нездужання. Ідеться про лихоманку, головний біль, біль у животі тощо. Однак у разі попадання в кров ентеровіруси, які розносяться по всьому організму, здатні вражати внутрішні органи, спричинюючи важкі захворювання.
На початку березня у Китаї був зафіксований спалах шлунково-кишкової ентеровірусної інфекції Enterovirus-71 (скорочено — EV-71). Це — різновид кишкового вірусу. До речі, у більшості розвинених країн він зник практично повністю ще декілька десятиліть тому.
— Невже китайці не миють руки перед їжею?
— Певно, це некоректна постановка питання. Якщо ви помітили, серед хворих переважно малеча віком до шести років, а дуже сприятливим до EV-71 дитячий організм залишається до 10-річного віку, а небезпечні ускладнення найчастіше викликає в дітей віком до двох років. Небезпека зростає від того, що фахівці поки що не можуть винайти вакцину та запропонувати ефективний курс лікування. Справа у тому, що саме дітлахи не здатні себе захистити. А вірус, дійсно, поширюється саме в умовах антисанітарії.
— Якими є найтиповіші симптоми захворювання?
— У заражених вірусом EV-71 обов’язково підвищується температура, з’являється висип на шкірі рук і ніг, а також на долонях, стопах, набрякають кінцівки, навіть виникають виразки у ротовій порожнині. Інфекція може зумовити такі ускладнення, як менінгіт, енцефаліт, набряк легенів і параліч. Якщо форма хвороби важка, життя людини вдається врятувати не завжди.
— Як встановлюється діагноз?
— Діагностується ентеровірусна інфекція тільки на підставі лабораторного дослідження. У разі появи симптомів, схожих на ознаки ентеровірусної інфекції, слід якомога раніше ізолювати хворого на термін, не менший ніж 10 днів. Кожний випадок ентеровірусного захворювання (або підозри на нього) підлягає реєстрації й обліку за місцем його виявлення в лікувально-профілактичних, дитячих, підліткових, оздоровчих та інших установах. На кожного хворого з підозрою на це захворювання оформляють карту епідеміологічного розслідування випадку.
— Якою має бути профілактика ентеровірусних захворювань?
— Профілактичні заходи мають бути спрямовані насамперед на запобігання забрудненню цим збудником об’єктів навколишнього середовища, санітарний благоустрій джерел водопостачання, дотримання правил видалення і знешкодження нечистот, надання населенню безпечних продуктів харчування і доброякісної питної води.
Отже, в основі запобігання захворюванню — класичні заходи особистої гігієни — часте миття рук, зміна білизни, застосування засобів дезинфекції для прибирання помешкань, вживання доброякісної їжі та води з дотриманням правил гігієни. Особливо уважно слід ставитися до будь-яких розладів здоров’я у дітей. Ну, й ще одна порада українцям: без крайньої потреби не варто подорожувати Китаєм. Принаймні протягом найближчих 3–4 місяців.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ВИХІД З ЛАБІРИНТУ ДУМОК

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».