Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ ЖІНКИ
НІХТО Б ПРО НЕЇ НЕ ДІЗНАВСЯ...
Ніхто не стає рабом за власним бажанням. Найпопулярніша форма обману — заманливий контракт на працевлаштування за кордоном.

— Херсон став транзитним пунктом для українців, молдован, казахів і узбеків, які нелегально перебували в Туреччині,— розповідає Анжела Литвиненко, представник громадської організації «Успішна жінка».— Ми зустрічаємо цих людей, допомагаємо з оформленням документів і скеровуємо до представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. Часто депортовані перебувають у такому стані, що без допомоги психолога не обійтися.
Пані Анжела працює в транзитно-реінтеграційному центрі три роки і переконана: доки є споживачі «живого товару», доти будуть і його постачальники.
— Через довірливість та недостатню поінформованість про реалії працевлаштування за кордоном люди опиняються в скрутних ситуаціях,— веде далі вона.— Не секрет, що в тій же Туреччині жінка вважається найкращим подарунком для поважного чоловіка. Ніхто з нелегалок не може бути застрахованим, що не опиниться в ролі саме такого подарунка. Історія кожної людини, котра потрапила в рабство, жахлива по-своєму. Але розповідь казашки Айгуль залишила в моїй пам'яті болючий шрам.
...Короткий шлюб розпався. На третьому місяці вагітності жінка залишилася одна. Та ще не встигла вона отримати документи про розлучення, як сусідка запропонувала їй поїхати до Туреччини. Мовляв, «у мене там дочка працює, я тебе до неї відвезу, два-три місяці вагітності — це не строк, попрацюєш три-чотири місяці й повернешся додому разом із моєю донькою. Хоч грошенят підзаробиш».
У перший день перебування в турецькому готелі молода жінка зрозуміла, що її фактично продали в рабство. Вона ридала і пояснювала сутенерам, що чекає на дитину. Дві доби не спала і не їла, умовляючи відпустити додому. Її нікуди не випускали, вирішували, що з нею робити. Інтуїтивно Айгуль зрозуміла, що її збираються з готелю перевезти. Порятунок прийшов несподівано. Під час поліцейської облави, яка раптово нагрянула в готель, Айгуль кинулася в ноги поліцейському, благала врятувати її та майбутню дитину.
Потім була турецька в'язниця, в якій не годують. Якщо комусь з твоєї камери принесли передачу і він поділився їжею, то, вважай, тобі пощастило.
— Молода казашка прожила в нашому центрі десять днів,— пригадує психолог Анжела Литвиненко.— Приходила до тями і весь час повторювала: «Слава Аллаху, що ви є! Ви допомогли мені пережити найстрашніші дні мого життя!». Коли її депортували, з'ясувалося, що документи має підроблені. Сусідка вивезла її за чужим паспортом. Якби вона загинула, ніхто б про це й не дізнався...

Софія СЕРЕБРЯКОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ОДНОКЛАСНИЦЯ
  • ТЕНДЕНЦІЯ МОДИ: БІЛЬШЕ ПРОЗОРОСТІ!
  • НАРОЩУВАТИ ВІЇ — НЕБЕЗПЕЧНО
  • ЇЖТЕ ШОКОЛАД В ІМ'Я ЩАСТЯ ДІТЕЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».