Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПОЛІТИКА
СТОЛИЧНА РЕПЕТИЦІЯ
ЦІЛКОМ МОЖЛИВО, ЩО ВІД РЕЗУЛЬТАТІВ ВИБОРІВ КИЇВСЬКОГО МЕРА ТА МІСЬКРАДИ ЗАЛЕЖАТИМЕ ДОЛЯ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ

Схоже, що подальша доля чинної парламентської коаліції не в останню чергу залежатиме від результатів виборів столичного міського голови та Київради. Такий висновок напрошується, якщо поглянути на низку останніх конфліктів і заяв вітчизняних політиків.
Одна із найбільш інтригуючих ситуацій розгортається навколо народного депутата Давида Жванії, котрий відомий як близький соратник Юрія Луценка і основний спонсор «Народної самооборони». Цими днями Генпрокурор Олександр Медведько звернувся до суду з вимогою скасувати рішення про надання Жванії українського громадянства. Мовляв, його отримав він незаконно. Усе б нічого, але, як відомо, за таких обставин, у разі позитивного рішення Давида Важаєвича потрібно позбавляти ще й депутатського мандата. Адже негромадяни України законотворити у стінах Верховної Ради не мають права.
У «Народній самообороні», а віднедавна і в уряді, вважають: ситуація зі Жванією — типова помста з боку президентського Секретаріату. «Наїзди» і розбори почалися після того, як лідер «Народної самооборони» і перший номер списку «НУ—НС» до Київради Юрій Луценко неодноразово заявляв, що ні за яких умов не піде на створення більшості з блоком Леоніда Черновецького у представницькому органі столиці.
На цьому тлі відомство Юрія Луценка в останній передвиборний тиждень здійснило свою обіцянку і оприлюднило перелік кандидатів у мери й столичну раду, котрі раніше мали проблеми із законом. Виявляється, один із 70 претендентів на київську «булаву» і вісімнадцятеро «достойників» з п’ятнадцяти партійних списків у депутати раніше мали проблеми із законом.
Слід зауважити, що до подібного ходу Юрій Луценко уже одного разу вдавався. Нагадаємо, напередодні парламентських виборів 2006 року він, як і тепер, очолював Міністерство внутрішніх справ. І на порозі всенародного волевиявлення очолюване ним відомство оприлюднювало аналогічні списки. Щоправда, тоді кандидатів із «підмоченою» репутацією було значно більше. Воно й не дивно — і вибори ті важили більше, і кількість претендентів не обмежувалась одним містом, хоч і столицею.
Утім, цікаво буде подивитися, чи пройде хтось із виявлених Юрієм Луценком нечистих на руку кандидатів до столичного «парламенту»? Звісно, якщо до цього дійде. Бо сам міністр-кандидат, пригадується, цього тижня не виключав навіть силового протистояння під час виборів.
Ще одна знакова заява нещодавно прозвучала з вуст народного депутата з БЮТ Володимира Філенка. Він вважає, що нині йде активна підготовка до переформатування коаліції. Звичайно, про щось подібне нам доводиться чути десь так із грудня минулого року, коли чинна коаліція спромоглася обрати спікера та прем’єра. Постійно то бютівська, то «нашоукраїнська» частини більшості звинувачують одна одну в підіграванні представникам Партії регіонів. Причому, що найпарадоксальніше, і ті, й інші нерідко мають рацію.
Проте нинішня хвиля розмов про переформатування коаліції може виявитися більш далекосяжною, ніж попередні. На прикладі Києва та його нової міськради політики стовідсотково спробують поекспериментувати: які формати більшості можуть бути прийнятні й в межах загальнодержавного законодавчого органу. До того ж, симпатії киян традиційно не надто відрізняються від загальноукраїнських показників.
Усе це дає змогу зробити висновок, що якихось кардинальних змін (зокрема, й кадрових) до проведення столичних виборів не станеться й у державі. Як Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, так і Віктор Балога зі своїм (перепрошую, президентським) Секретаріатом поставили на столичні вибори надто багато. Залежно від того, хто переможе на виборах мера і яким виявиться персональний склад Київради, наші ворогуючі партнери отримають нові можливості для підсилення власних позицій. Тоді вже на владному Олімпі справді може стати мало місця. Вочевидь, не омине протистояння й парламент, котрий і так працює, м’яко кажучи, з перемінним успіхом. Та найголовніша проблема — Президент знову ніби залишається осторонь усіх цих подій. А може, просто в стороні?..

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • 17 МИТТЄВОСТЕЙ ІСТОРІЇ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».