Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧИ ПАСУЄ «ЗОЛОТО» ДО КУБКА?
Донецький «Шахтар» у нинішньому сезоні має високі шанси стати володарем двох найпрестижніших нагород вітчизняного футболу.

Власне, національний Кубок підопічні Мірчі Луческу вже здобули, а в тому, що в неділю в донецькому дербі переможе та команда, якій це потрібніше, майже ніхто не має сумнівів.
Минулої середи команда в помаранчево-чорній формі на харківському стадіоні «Металіст» аргументовано довела: нинішнє «Динамо» для гірників — не конкурент. Фінальний поєдинок Кубка України завершився з рахунком 2:0 на користь фаворита. Гра обох вітчизняних грандів нині не вирізняється ані стабільністю, ані високим класом, що особливо дається взнаки в оборонних діях. До 44-ї хвилини, коли був відкритий рахунок, коли ні «Динамо», ні «Шахтар» уже могли забити, ворота рятувала тільки незграбність нападників. Наприкінці першої половини зустрічі чергова «обрізка» Марковича дала Рацу змогу безперешкодно відпасувати м’яч на Ілсіньйо, що перебував у штрафному майданчику. Бразильця миттю оточило кілька динамівців, та коли здалося, що м’яч от-от відберуть, Ілсіньйо відпасував на Гладкого, який опинився на самоті в центрі штрафного майданчика. Один доторк Олександра — гол!
По перерві динамівці мали можливість відновити рівновагу, та щоразу щось заважало — то недбалість нападників (особливо «відзначився» Бангура), то пильність захисників «Шахтаря». Не забиваєш сам — отримаєш гол у власні ворота. На 78-й хвилині автором влучного удару — з-за меж штрафного майданчика став Олексій Гай. Олександра Шовковського навряд чи варто звинувачувати в пропущеному м’ячі — мінімальний рикошет від Айїли Юссуфа зробив постріл Гая максимально складним. З рахунком 2:0 матч і закінчився.
Крім ігрової складової, важливе значення мала і дисциплінарна. Фінал Кубка України був рекордним за кількістю вилучень гравців з поля — трьох у складі «Шахтаря» (Брандао, Єзерський, Гладкий) і двох «динамівців» (Діакате, Бангура). Як мінімум без двох червоних карток (Діакате і Гладкому) арбітр, кваліфікованіший за одесита Віктора Швецова, міг би й обійтися. На користь судді говорить тільки те, що його дії на остаточний результат суттєво не вплинули.
Завершивши кубкове з’ясування стосунків, «Шахтар» і «Динамо» повернулися до матчів чемпіонату країни. У поєдинку передостаннього туру проти ФК «Харків» гірникам суттєво допомогло те, що за підсумками харківського дербі одразу чотири гравці основного складу команди суперника були дискваліфіковані. Щоправда, і «Шахтар» недорахувався гравців, та для Мірчі Луческу компенсувати нестачу вилучених у фіналі Кубка України було все ж легше, ніж Володимиру Безсонову знайти адекватну заміну лідерам. Цей чинник і став визначальним. Наприкінці другого тайму Олександр Кучер і Луїс Адріано забили два голи, після яких доля матчу була вирішена. По перерві ще Фернандіньйо з пенальті довів рахунок до розгромного — 3:0.
Динамівцям планова перемога над полтавською «Ворсклою» далася набагато важче. На ранній гол Нінковича (він відзначився вже на четвертій хвилині) полтавці відповіли зразково-показовою грою, логічним підсумком якої став гол Ярмаша. Екс-динамівець завдяки рикошету від ноги Тіберіу Гіоане пошив у дурні Шовковського, який задалеко вийшов з воріт. Переможного м’яча кияни забили за кілька хвилин до фінального свистка: після подачі зі штрафного Гіоане пробив, Долганський парирував цей удар, та на добиванні першим був молодий Ярмоленко — 2:1.
Крім питання про чемпіонство, яке формально залишається відкритим, усі інші проблеми лідерів уже розв’язано. Харківський «Металіст» у виїзному протистоянні з донецьким «Металургом» першим відкрив рахунок (наприкінці першого тайму відзначився Марко Девіч, який з 18 м’ячами одноосібно очолив список бомбардирів чемпіонату), та втримати переваги не зміг (на 72-й хвилині В’ячеслав Чечер відновив нічийний рахунок). Дніпропетровський «Дніпро», зігравши в Запоріжжі проти місцевого «Металурга» з рахунком 0:0, не скористався з нагоди впритул наблизитися до підопічних Мирона Маркевича. Між «Металістом» і «Дніпром» — відстань у чотири очки (62 проти 58), що за тур до завершення чемпіонату дає харків’янам змогу святкувати здобуття бронзових медалей.
Сімферопольська «Таврія», здобувши на виїзді перемогу над луганською «Зорею» (3:2, дублем відзначився Лакі Ідахор), остаточно гарантувала собі місце в останньому в історії Кубку Інтертото, де 5–6 і 12–13 липня зіграє з переможцем пари «Міка» (Вірменія) — «Тирасполь» (Молдова). У разі успіху в третьому раунді на підопічних Михайла Фоменка чекає французький клуб.
Столичний «Арсенал», який переслідував сімферопольців, не зміг забити, але й не пропустив у Кривому Розі в матчі з «Кривбасом», тому зупинився на шостій сходинці. Одеський «Чорноморець» залишився сьомим, програвши у Львові «Карпатам» (0:2).
У матчі аутсайдерів охтирський «Нафтовик-Укрнафта» переграв ужгородське «Закарпаття» з рахунком 3:2. Саме в зоні вильоту — чи не найголовніша інтрига останнього туру. ФК «Харків» після поразки від «Шахтаря» залишився з 26 очками, в «Нафтовика-Укрнафти» — на один пункт менше. В останньому турі охтирський клуб зіграє в Полтаві проти «Ворскли», а ФК «Харків» поїде в гості до столичного «Арсенала». Зважаючи на значення поєдинка і коментарі про договірний характер наступного матчу, прес-служба «канонірів» виступила з офіційною заявою: «Ми не коментуємо таких «сенсацій», але, як виняток, усе ж готові відповісти. У вівторок відбулася зустріч президента клубу з тренерами, одним з головних питань якої було підбиття підсумків чемпіонату. Поставлено завдання: у матчі проти харківського клубу потрібна тільки перемога. І не тому, що комусь щось необхідно доводити, а тому, що футболісти завжди повинні грати на перемогу, особливо в себе вдома, особливо, коли це «Арсенал».
Отже, лише в неділю близько двадцятої години матимемо остаточні відповіді на всі питання про результати сезону 2007/2008 років серед команд вищої ліги. А от у першому дивізіоні до розв’язки ще далеко: за сім турів до кінця змагань головним претендентом на повернення до еліти залишається маріупольський «Іллічівець», який на п’ять очок випереджає столичну «Оболонь». На одне очко від киян відстають ФК «Львів» і чернігівська «Десна».

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕСЯТИРАЗОВІ ЧЕМПІОНИ З МАНЧЕСТЕРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».