Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«ЗАЛІЗНА ЛЕДІ» — НАЙПОПУЛЯРНІША
Маргарет Тетчер перемогла у плебісциті газети «Дейлі телеграф» — 27% британців воліють, щоб саме вона була прем’єр-міністром.

Ініціатори опитування поставили своїм читачам запитання: кого з відомих політиків вони найохочіше бачили б на посаді керівника уряду? «Залізна леді» з великою перевагою випередила всіх, зокрема й нинішнього прем’єра Гордона Брауна, за якого віддали голоси лише п’ять відсотків респондентів.
«Ці результати мене зовсім не здивували, бо Браун порівняно з Тетчер — просто катастрофа. Маргарет Тетчер поставила на ноги британську економіку і зробила значний внесок у перемогу в холодній війні»,— заявив провідний публіцист «правих» поглядів Джейн Дейл.
Друге місце після Тетчер посів попередній прем’єр — Тоні Блер, його підтримало 20% опитаних. Гордону Брауну, напевно, було не дуже приємно, коли з «Дейлі телеграф» він дізнався, що його обійшло ще кілька політиків, серед них «лівий» Тоні Бінн. Цей міністр уряду Партії Праці у 60–70-х роках минулого століття, а з 2004 року лідер організації «Стоп — війні», отримав 13% голосів, випередивши, крім Брауна, нинішнього лідера консерваторів Девіда Камерона (8%).
А 82-річна Тетчер посіла перше місце в рейтингу найвизначніших повоєнних британських прем’єрів, її популярність виявилася більшою, ніж у Вінстона Черчілля. На третьому місці опинився Блер, випередивши Клемента Еттлі, керівника лейбористського уряду у 1945–51 роках.
Прихильники Тетчер цінують її передовсім за те, що вона досі була єдиною британською жінкою-прем’єром. Далеко не на першому місці у свідомості співвітчизників залишилися її успіхи в 1979–1990 роках, коли адміністрація «залізної леді» здійснила в країні революційні перетворення, лібералізувавши економіку.
Коментатори особливо виокремлюють обмеження впливу профспілок, приватизацію неефективних державних підприємств та ліквідацію нерентабельних шахт, які були неабияким тягарем для бюджету. Певне значення мала також перемога Британії у війні з Аргентиною за Фолкленди.
Найбільшою помилкою Тетчер британці вважають запровадження індивідуального податку у 1990 році. Це призвело до масових протестів і прискорило її відставку з посади. Багато опитаних закидає колишньому консервативному прем’єру також «руйнацію соціальної політики» і неефективність боротьби з масштабним безробіттям середини 1980-х років.
Після відставки Тетчер консерватори опинились у глибокій кризі. Проте більшість експертів вважає, що молодий Девід Камерон додає партії надії на майбутнє.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • РАЙСЬКЕ ТУРНЕ
  • У СВІТІ ВСЕ ВІДЧУТНІШЕ БРАКУЄ ПРОДУКТІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».