Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ДУХОВНІСТЬ
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Як свідчить церковний переказ, одного разу учениця Христова, свята Марія Магдалина прийшла в Рим до імператора Тіберія з проповіддю християнської віри. З’явитися перед царем без дарунка було не прийнято. Оскільки Марія була бідною, вона подарувала Тіберію звичайне куряче яйце. Тіберій, не повіривши в розповідь Марії про Воскресіння Христа, вигукнув: «Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як коли б це яйце раптом стало червоним». І сталося диво — на очах імператора яйце почервоніло.
«Покарання за гріх — смерть», сказано в Біблії, й гріховні вчинки можна змити лише кров’ю. Тому в Законі Мойсеєвому за кожний скоєний гріх потрібно було приносити жертви — проливати замісну кров невинної тварини. Так тривало доти, доки Ісус Христос, як Агнець Божий, не приніс себе в жертву за наші гріхи. Проливши власну кров, Він раз і назавжди захистив людей від ангела-згубника. Тепер він «проходить мимо» і не заподіює шкоди. Однак тільки у разі нашої особистої віри і прийняття нами жертви Спасителя на хресті.
Великдень і радісне свято, тому, що Ісус — Син Божий, не залишився серед мертвих, а воскрес! У воскресінні Христа — головне значення християнської віри, обіцянка Господа, що і ми, звільнившись від гріха, прийнявши Його жертву, зможемо воскреснути і подібно до Нього возз’єднатися з Богом на Небесах. У цьому полягає Блага вість, адже немає на землі людини, котра не бажала б безсмертя!
«Отже, очистіть стару закваску, щоб вам стати новим тістом, бо ви безквасні. Пасха наша — Христос, принесений у жертву за нас» (1 Кор. 5:6-8).
Після Воскресіння Христового людство знайшло надію на життя вічне. Відтепер ми пов’язані єдиною природою з Господом, і завдяки тому, що Христос воскрес, воскреснемо і ми.
Свято Воскресіння Христового — це також привід замислитися над тим, чи гідне життя ми ведемо? Чи принесе наше майбутнє воскресіння радість, і ми отримаємо винагороду на Небесах, або приймемо осуд за наші злі, нерозкаяні справи?
На Великдень християнам потрібно причащатися. Тому після літургії в храмах благословляються і освячуються паски, щоб це нагадувало про причащання істинного Великодня Христового і об’єднувало всіх християн в Ісусі Христі.
У перший день свята, прийшовши з храму і закінчивши піст, на знак радісного єднання віруючі всією сім’єю святкують Христове Воскресіння.
Важливо пам’ятати, що Великдень — не просто народне гуляння і виконання певних ритуалів. Це передовсім духовне свято — перемоги життя над смертю, світла над пітьмою. Якщо, вітаючи одне одного, ми говоримо «Христос воскрес!», цим не просто виконуємо ритуал, а свідчимо зі справжньою вірою — «Воістину воскрес!»

Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

також у паперовій версії читайте:
  • А ЯК У ГУЦУЛІВ
  • СВЯТО СВЯТ
  • СИМВОЛИ ПАСКИ
  • ЦВІТ КАЛИНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».