Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
КОЛИ ЛЮДИНА ВТРАЧАЄ ЗАРПЛАТУ

Що поробиш? Таке вже життя. В ньому жодна людина не може бути застрахованою від ризиків, зокрема й втрати зарплати через хворобу. А жити треба. Та й ліки нині дорогі. Читачі запитують, як компенсується при цьому втрата доходу? Чи не можуть звільнити з роботи через хворобу (кажуть, мовляв, й таке буває)?

Згідно із законодавством, через хворобу звільнити з роботи людину не можна. Коли спливає граничний термін перебування на лікарняному, людина має або виходити на роботу, або переходити на інвалідність.
Стосовно компенсації втрати заробітку. Допомога з тимчасової втрати працездатності, відповідно до ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності й витратами, зумовленими народженням і похованням», надається застрахованим особам у формі матеріального забезпечення, яке цілковито або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) в разі настання в неї одного з таких страхових випадків: тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання чи травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, необхідності догляду за хворою дитиною; необхідності догляду за хворим членом сім’ї; необхідності догляду за дитиною у віці до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 16 років у разі хвороби матері або іншої особи, котра доглядає за цією дитиною; карантину, введеного органами санепідемслужби, тимчасового переведення застрахованої особи, відповідно до медичного висновку, на меншу, нижчеоплачувану роботу; протезування з розміщенням у стаціонарі протезно-ортопедичного підприємства; санаторно-курортного лікування.
Підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, відповідно до ст. 51 згаданого вище закону, є виданий у визначеному порядку лист непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листа непрацездатності, завірена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи.
Працююча особа, котра доглядає за дитиною у віці до трьох років, дитиною-інвалідом віком до 16 років, у разі хвороби матері (опікуна або іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною), лист непрацездатності видається на весь період, протягом якого вона, за висновком лікаря, не може доглядати за дитиною.
У разі стаціонарного лікування дітей у віці до шести років, тяжкохворих дітей старшого віку (6-14 років) чи дітей віком до 14 років, інфікованих вірусом імунодефіциту людини (СНІД) і тих, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, одному з працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, котра доглядає дитину, видається лист непрацездатності на період, необхідний для перебування в стаціонарі чи для догляду за дитиною.
Лист непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами видається за місцем спостереження за вагітністю із 30 тижнів вагітності відразу на 126 календарних днів до передбачуваних пологів і 56 днів після.
Згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» допомога з тимчасової втрати працездатності виплачується застрахованим особам Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, починаючи від шостого дня непрацездатності, за весь період до відновлення працездатності або визначення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку й розмірах, визначених законодавством.
Підставою для виплати допомоги з тимчасової непрацездатності, пов’язаної з нещасним випадком на виробництві чи профзахворюванням, є наявність акта розслідування нещасного випадку (форма Н-5) та акта про нещасний випадок на виробництві (форма Н-1), або акта профзахворювання (форма П-4) листа непрацездатності, в якому обов’язково має бути позначка про виробничу травму чи профзахворювання.
За відсутності такої позначки людина має пройти медичне обстеження у визначеній науковій установі, що повинна дати висновок про зв’язок із раніше одержаною виробничою травмою чи профзахворюванням. На підставі висновку уповноважені особи складають акт розслідування професійного захворювання, після чого вирішується питання про джерела фінансування оплати листка непрацездатності.
також у паперовій версії читайте:
  • У ВАС НАРОДИЛАСЯ ДИТИНА...
  • «ДОРОСЛИХ» ПОСВІДЧЕНЬ НЕ ВИДАЮТЬ
  • КВІТНЕВЕ ЗРОСТАННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».