Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПАКИСТАН ПОВЕРТАЄТЬСЯ ДО ДЕМОКРАТІЇ?
Минулого тижня президент Пакистану Первез Мушарраф привів до присяги міністрів нового кабінету на чолі з колишнім соратником убитої в грудні 2007 року Беназір Бхутто — Сайєдом Юсуфом Резою Гілані.

Пакистанський уряд утворено з представників партій, які перемогли на січневих парламентських виборах. Ідеться про «Пакистанську народну партію», котрою нині фактично керує чоловік Беназір Бхутто Асіф Сардарі, а номінально — її старший син Беназір Бівавал та про «Пакистанську мусульманську лігу» на чолі з Навазом Шарифом.
Кадровий склад кабінету сформовано на основі прагматичного «технічного» підходу, хоча його члени, звісно, не позбавлені політичних симпатій. Саме цей фактор може стати постійним подразником у стосунках між новим пакистанським урядом та президентом. Первез Мушарраф залишається неформальним лідером впливових пакистанських військових.
Головнокомандувач Ахмед Каяні переконаний, що треба дати шанс цивільному уряду. Є сподівання, що прем’єр-міністр Сайєд Гілані поверне до Пакистану іноземні інвестиції, які країна втратила за час політичної нестабільності. Минулого тижня США знову надали Ісламабаду сто мільйонів доларів на подальшу боротьбу з талібами. Зважаючи на плани країн НАТО розширити масштаб військової операції в Афганістані, зростає значення Пакистану як важливої тилової бази.
Антитерористична активність пакистанського уряду, безумовно, дратуватиме тамтешніх ісламістів. Вони впевнені, що проблеми країни коріняться у «зраді» ідеалів ісламу, тому ладні «перевиховувати» всіх, хто їхніх переконань не поділяє. Новому кабінету доведеться змагатися за симпатії «мовчазної більшості» пакистанців, втомлених тривалою політичною нестабільністю та спричиненими нею економічними негараздами. Термін перебування уряду при владі залежить від його спроможності вирішувати складні проблеми стрімкої інфляції, нестачі електроенергії та продуктів харчування, зменшення обсягів іноземних інвестицій та уповільнення розвитку економіки країни.
Водночас лідери політичних партій, які сформували коаліційний уряд, висловлюють намір боротися за владу з президентом Первезом Мушаррафом. Вони ведуть мову про подальші демократичні перетворення та обмеження президентських повноважень, відновлення незалежності судів та засобів масової інформації. Такий внутрішньополітичний порядок денний означає, що конфронтація нового кабінету з главою держави є неминучою. Отже країна, певніше за все, й надалі балансуватиме між нестабільним демократичним режимом та загрозою ісламського перевороту, єдиним запобіжником проти якого залишається армія.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОАТЛАНТИЧНЕ ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
  • НУМО, ДО НЕЙТРАЛІТЕТУ!
  • ВАТИКАН ПРОПОНУЄ ДІАЛОГ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».