Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПОВЕРНУТИСЯ ДО ЕЛІТИ!
У неділю о сьомій годині ранку найвідданіші шанувальники вітчизняного хокею вже не спатимуть: у Японії на чемпіонаті світу серед команд першого дивізіону збірна України гратиме з хорватською дружиною. Телевізійна картинка буде доступною абонентам каналу «Спорт-1», який, на жаль, транслюється в обмеженій кількості кабельних мереж.

Наступні поєдинки підопічні Володимира Голубовича зіграють з естонцями, литовцями, японцями й угорцями. Завдання «синьо-жовтих» очевидне — повернутися до шістнадцятки найкращих збірних світу, а для цього потрібно переграти всіх опонентів на далекосхідному турнірі. Протягом цього сезону на етапах серії турнірів «Європейський хокейний виклик» з більшістю суперників українці вже зустрічалися. Перший у цьому сезоні млинець був ґлевким: у грудні в Угорщині на змаганні з нагоди сторіччя місцевого хокею наші співвітчизники програли господарям з рахунком 1:2. Щоправда, турнір загалом збірна України виграла — завдяки перемогам над японцями (7:0) і поляками (2:0) випередила угорців, які поступилися азійській команді з рахунком 1:2.
У лютому вітчизняні хокеїсти грали в Голландії, де впевнено тріумфували. У першому ж матчі турніру українці переконливо повернули «борг» збірній Угорщини (6:2), а згодом розгромили хорватів (8:0) і голландців (11:2).
«З-поміж майбутніх суперників ми не бачили тільки естонців і литовців, — розповів на урочистій церемонії проводів нашої команди захисник Юрій Гунько. — Можна стверджувати, що збірна Японії є сильною командою — організованою і дуже швидкісною. Утім, є й інформація, що команда господарів, яка гратиме на чемпіонаті світу, за складом докорінно відрізнятиметься від тієї, яка приїздила на турнір до Голландії. Отже, розслаблятися ані на секунду не можна, потрібно в кожній грі демонструвати хокей найкращого зразка».
«До снаги перемога над всіма суперниками, — стверджує голкіпер збірної України Ігор Карпенко. — Звісно, буде важко з господарями турніру, можуть датися взнаки позахокейні чинники, та все ж, я гадаю, ми виконаємо поставлені завдання і зможемо повернутися до еліти».
Для підготовки до змагань у далекій Японії наші хокеїсти наприкінці березня зібралися в Броварах. На арені торговельно-розважального центру «Термінал» українці двічі зіграли з клубом російської суперліги «Торпедо» (Нижній Новгород). Обидва матчі завершилися внічию — 1:1 і 2:2. Цікаво, що в першому протистоянні на останніх секундах відзначилися вітчизняні хокеїсти, а в другому результативно замінили воротаря на шостого польового гравця вже гості.
В Україні збірники довго не затрималися: на початку квітня підопічні Володимира Голубовича вирушили до Хабаровська. Наукова група зі столичного університету фізичної культури і спорту склала план, який допоможе якнайкраще акліматизуватися в іншому часовому поясі. До Хабаровська прибули й ті гравці, які найдовше затрималися через матчі в національних чемпіонатах, — хокеїсти білоруських клубів «Керамін» і «Юність», які грали у фіналі місцевої першості. Швидке завершення серії з рахунком 4:0 на користь «Кераміна» дало змогу оперативно приєднатися до національної команди срібному призерові чемпіонату Білорусі форварду Олександру Матерухіну, а також свіжоспеченим чемпіонам — нападникам Роману Сальникову, Олегові Шафаренку, захисникам Дмитрові Якушину і Віталію Люткевичу.
Отже, на берегах Амура готувалися до японського випробування 26 хокеїстів.
Воротарі: Ігор Карпенко, Вадим Селіверстов, Олександр Федоров (усі представляють київський «Сокіл»).
Захисники: Юрій Гунько, Андрій Срюбко, Олег Благой, Володимир Алексюк, Олександр Савицький (усі — «Сокіл»), Юрій Наваренко (ХК «Вітебськ») Олександр Побєдоносцев («Хімволокно», Могилів), Денис Ісаєнко (ХК «Гомель»).
Нападники: Дмитро Цируль, Віталій Литвиненко, Віталій Доніка, Сергій Харченко, Юрій Дьяченко, Сергій Черненко, Олександр Матвійчук, Олександр Караульщук, Олександр Яковенко, Ігор Карлов (усі — «Сокіл»), Валентин Олецький (ХК «Гомель»), Вадим Шахрайчук (ХК МВД, Московська область) Костянтин Касянчук («Трактор», Челябінськ), Сергій Варламов («Сибір», Новосибірськ), Віталій Семенченко («Юність», Мінськ).
Не витримали конкуренції за місце в збірній і восьмого квітня вирушили додому четверо «соколят» (Олександр Савицький, Ігор Карлов, Сергій Харченко і Сергій Черненко) і гомельчанин Денис Ісаєнко.
Капітаном команди за підсумками голосування гравців став один з найдосвідченіших захисників Юрій Гунько, а його асистентами — Вадим Шахрайчук і Сергій Климентьєв з омського «Авангарда», який приєднався до збірної вже в Хабаровську.
Останній спаринг перед вильотом до Саппоро команда Володимира Голубовича провела з «Амуром». Результат може бути певною мірою показовим, оскільки перед зустріччю з українцями хабаровчани в Японії зіграли з місцевою національною збірною. Шістнадцятий клуб російської суперліги спочатку поступився з рахунком 1:2, а згодом зіграв унічию — 4:4.
Показовими можна вважати і підсумки виступів українських юніорів у першому дивізіоні світового хокею. Підопічні Раміля Юлдашева спромоглися зберегти прописку в другому за престижністю змаганні. Вони виграли в команд Словенії (3:1) і Польщі (1:0), а програли казахстанцям (0:2), чехам (2:5) і навіть литовцям (2:4). Результати виступів хокеїстів, вік яких не перевищує 18 років, можна екстраполювати на перспективи українського хокею. Покоління Шахрайчука, Климентьєва і Гунька невдовзі завершить кар'єру, а юна зміна поки що не дотягує до їхнього рівня — дається взнаки більш як десятилітній провал у фінансуванні і розвитку матеріальної бази хокею. Думка нинішнього головного тренера першої збірної України Володимира Голубовича дещо оптимістичніша. Він вважає, що команда, здатна не бути статистом в елітарному дивізіоні, з'явиться за п'ять-сім років, якщо системна робота з порятунку вітчизняного хокею триватиме. Його б слова — та до Бога!
також у паперовій версії читайте:
  • ТРИ ЧВЕРТІ — АНГЛІЙСЬКА КВОТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».