Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЩО ЧЕКАЄ МОЛОДЬ НА РИНКУ ПРАЦІ?

Державний інститут розвитку сім’ї та молоді провів соціологічне дослідження, присвячене темі «Як почувається сучасна молодь на ринку праці?». В опитуванні взяло участь 1800 осіб від 14 до 35 років: 49,9 відсотка чоловіків і 50,1 відсотка жінок.

За освітою респонденти розподілилися так: 33% — молодь з повною загальною середньою освітою або професійно-технічною, 27 — із повною вищою (ВНЗ ІІІ–ІV рівнів акредитації), 26 — з базовою вищою освітою, 10 — закінчили повних дев’ять класів, 4% — початкову школу (менш як 9 класів).
...Свого часу довелось брати участь у прес-конференції, на якій керівники органів освіти й служби зайнятості дискутували на тему узгодження підготовки кадрів із потребами ринку праці. Хоча відтоді минуло чимало часу, але й досі існує розрив між системою підготовки кадрів і потребами ринку праці. Невипадково майже половина опитаних, які мають вищу або професійно-технічну освіту, працює не за фахом. Так, 42 відсотки посилаються на відсутність вакансій, 40 — на низьку оплату праці й на те, що робота не передбачає кар’єрного зростання.
Що хоче нинішня молодь?
Донька моєї знайомої медсестри, якій виповнилось 15 років, неодмінно хоче стати банківським працівником. Воно й зрозуміло: рівень зарплати в банках — на одному з перших місць. На ринку праці за престижністю виділяються спеціальності з обслуговування банківсько-фінансової сфери (банківська справа, фінанси, фондовий ринок, бухгалтерський облік).
Майже для третини респондентів перспективною є професія лікаря. Щоправда, лише 23 відсотки опитаних вважають, що вона забезпечує успіх. 42 відсотки приваблює професія юриста, для одинадцяти відсотків — працівника торгівлі, для дев’яти — інженера і для п’яти — фермера.
Чого чекає молодь від роботи? Найперше пристойної зарплати. Але робота має бути цікавою (90%), престижною (82), гарантованою (89), сприяти кар’єрному зростанню (85%).
Що молодь має нині? Майже чверть респондентів вважають свій матеріальний рівень нижчим за середній, 56 відсотків вважають свої статки середніми (у 2006 році останній показник був 61 відсоток), 11 відсотків вважає свій матеріальний рівень вищим від середнього (у 2006-му — 6 відсотків). Тільки менш як два відсотки вважають свої статки високими (такий показник був і в 2006 році). Низьким і дуже низьким свій матеріальний стан вважають сім відсотків (торік таких було 9 відсотків).
Здавалося б, зараз для молоді відкрита дорога до бізнесу, однак 48 відсотків опитаних не бажають цим займатися. Третина респондентів посилається на різні обставини: відсутність первинного капіталу, недоступність кредитів, високі податки, несприятливість, складність економічної та політичної ситуації в країні, бюрократичні перешкоди.
Розглянемо найболючіше питання — молодіжне безробіття. Зазвичай опитані мали роботу, але звільнилися за власним бажанням і стали безробітними. Власне, чому звільнилися? Відповідають, мовляв, сподівалися знайти кращу роботу з вищою платнею, але... 18 відсотків респондентів «дістала», крім низької зарплати, незадовільна організація праці, її умови, ще 18 — звільнилися через сімейні й житлові умови, а кожен п’ятий — через відсутність кар’єрного зростання. 16 відсотків називають причиною звільнення невідповідність зарплати рівню кваліфікації. 15 — не витримали важкої фізичної роботи, 11 — не влаштувала неврегульованість вихідних і відпусток, 10 відсотків — звільнилися через реорганізацію чи ліквідацію підприємств, 8 — через відсутність соціального захисту, п’ять відсотків пішли з ініціативи адміністрації.
Не знайшовши місця у себе вдома, 19 відсотків респондентів подались за кордон. 29 відсотків з них шукали там роботу (половина працювала в Росії, 7 відсотків — в Італії, 5 — в Іспанії, 4 — у Португалії, 4 відсотки — у Греції). На яких роботах? Майже половина — в будівництві, кожен п’ятий — у сільському господарстві, кожний десятий — у торгівлі й лише 11 відсотків за фахом, 10 відсотків — на роботах по дому, 8 — доглядали дітей і літніх людей.
Хочеться сподіватися, що такі щорічні опитування, які проводить інститут, зрештою, підкажуть уряду, що слід зайнятися тим, аби молодь мала гідні зарплату і умови праці, трудилася в своїй державі на її благо.
також у паперовій версії читайте:
  • ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ
  • НОВЕ ЖИТЛО ПОТРІБНЕ. АЛЕ НЕ ТАКОЮ ЦІНОЮ
  • ЯК ЗАХИСТИТИ СЕЛЯНИНА ВІД РИЗИКІВ?
  • ОПЛАТА ЗА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ
  • БІДНІСТЬ ТАКИ ПОДОЛАЄМО ДО 2015 РОКУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».