Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПОЛІТИКА
ЯКЩО ЖИТИ ЗА ПРАВИЛАМИ...
ЧИМАЛО ЗАКОНОДАВЧИХ АКТІВ У БАГАТЬОХ ДЕРЖАВАХ НЕ ЗАВАДИЛО Б ПОЧИСТИТИ ВІД НАФТАЛІНУ

В Україні традиційно люблять гумор. Справді, добряча порція здорового сміху поки не зашкодила нікому й ніде, а оскільки невдовзі Перше квітня, ми й вирішили не переобтяжувати шановних читачів надмірною кількістю політичних новин. Погляньмо ліпше на те, до чого подекуди «дожартовуються» законотворці й урядовці різних держав.

Річ у тім, що наша громадська думка нерідко діє за принципом: «у них» і те краще, і те досконаліше, а те так узагалі ідеальне... Однак аналіз деяких нормативно-правових актів держав світу доводить: іноді вони ухвалювалися в переддень якихось грандіозних свят або одразу після них. Можливо, на узаконення певних норм творців законів надихнув невмирущий бестселер Еразма Роттердамського «Похвала дурості». Отже, до вашої уваги — перелік низки документів, які ще донедавна діяли, а то й досі чинні у США, Канаді, Іспанії чи Великій Британії.

Черновецькому й не снилося...
Почнемо з діянь деяких мерів. Адже, скажімо, для мешканців української столиці це, з огляду на оголошені дострокові вибори, актуально. Скажімо в Лос-Анджелесі чинний закон, яким забороняється відловлювати жаб із метою їхнього облизування. Цікавою є передісторія цього документа. Тамтешні підлітки свого часу помітили, що шкіра деяких жаб містить галюциногени. Горе-наркомани виловлювали нещасних рептилій і старанно їх облизували. Така негуманна поведінка підштовхнула мера міста підписати спеціальний закон, котрим заборонено ловити жаб.
Із таких самих гуманних міркувань керівництво Аляски заборонило будити сплячих ведмедів із метою їхнього фотографування. Тож тамтешні туристи нині втратили додаткову принаду. Натомість ведмеді задоволені.
А от мерія російського міста Димитровграда (Ульянівська область) нещодавно прославилася тим, що запропонувала раз на місяць проводити так званий день без мату. Причому, що цікаво, у міському відділенні культури активно підтримали цю ідею. Єдиний нюанс полягає ось у чому. Виходить, що решту днів нецензурщина має лише процвітати? Втім, про схильність наших північних сусідів до лайки ходять легенди.
У цій же області місцева влада додумалася до дечого «крутішого». Наприклад, тут існують спеціальні «Дні тверезості», коли (увага!) алкогольні напої можна продавати тільки... вранці. Горбачов зі своєю антиалкогольною кампанією середини 80-х просто відпочиває. Той, навпаки, свого часу забороняв продавати «пальне» до 14-ї години. А з приводу продажу вранці... Як там у відомій російській приказці: «С утра выпил — день свободен». От вам і дні тверезості.
В американському місті Мобіл мерія заборонила чоловікам вити по-вовчому у публічних місцях. Історія цього «приколу» така. Свого часу у місті була військова частина. На рукавах форми вояків був шеврон із зображенням вовка. Увечері солдати нерідко збиралися у людних місцях і несамовито завивали. Звісно, це обурювало городян. Проте згодом військову базу закрили, а заборона вити так і залишилася.

Викорінити дивацтва непросто
Утім, саме у Сполучених Штатах є спеціальні організації, котрі потихеньку працюють над викоріненням так званих «тупих законів». Так що можна розраховувати, що й до цієї норми час дійде, як і до такої заборони. На малій батьківщині американського президента Джорджа Буша — у Техасі — заборонено стріляти буйволів із другого поверху готелів й робити понад три ковтки пива... стоячи. Якщо котромусь мешканцю чи гостю штату заманеться сьорбнути більше, він мусить сісти. Ну, або виїхати за межі території, на якій є чинним цей закон.
Стосовно буйволів, то, схоже, що коли цю норму виписували, будівель, вищих за двоповерхові, не було. У тому ж Техасі ходити босоніж можна лише за спеціальним дозволом, який можна отримати, сплативши п'ять доларів. Вершиною справедливості вважається положення про те, що злодій, котрий має намір скоїти правопорушення, зобов'язаний попередити жертву про власні наміри не пізніше, ніж за 24 години. Недотримання цієї норми закону вважається судом як обтяжлива обставина.
В іншому штаті — Арканзасі — добре «подбали» про виборців: там у день голосування під будь-яким приводом і будь-кому (?!) заборонено підходити до виборчої дільниці ближче, ніж на 15 метрів. Таким чином, порушниками є всі, хто в день волевиявлення не виїхав на природу, де дільниць немає, як таких.
Окрема тема для американців — пожежі. Скажімо, у Чикаго злочином вважається вживання їжі в палаючому будинку. У штаті Іллінойс пожежа — єдине виправдання для тих, хто любить перевдягатися в автомобілі. В Айові вогнеборці зобов'язані перед тим, як виїжджати «на подію», 15 хвилин тренуватися у вправності з пожежогасіння. А в Коннектікуті пожежні машини можуть рухатися зі швидкістю не більш ніж 25 миль (близько 40 км) на годину. Сент-луїсці не мають права рятувати від пожежі оголених жінок, а також представниць прекрасної половини людства, вбраних у халат чи нічну сорочку.

Тема для феміністичних роздумів
Чималу поживу для феміністок можна відшукати у Кентуккі. Тут, згідно із буквою закону, жодна жінка не може вийти на дорогу в купальнику без супроводу двох полісменів. Винятки встановлені лише для жінок, чия вага не дотягує до 40 кг або зашкалює за 90 кг. Вочевидь, таким представницям слабкої статі охорона поліції не потрібна.
Не менше обурень у феміністок може викликати й нормативно-правова база Флориди, зокрема, пункт про заборону неодруженим жінкам стрибати з парашутом у неділю. А також норма, відповідно до якої цьому ж контингенту не дозволено розбивати понад три тарілки на день.
Вітчизняні порушники вуличного руху, з якими нещодавно проводили профілактичну роботу, можуть порадіти, дізнавшись, що в Маямі заборонено їздити на велосипедах, не обладнаних звуковим сигналом. Водночас використання таких сигналів тут... заборонено. Не так круто, але все ж нетрадиційно чинять із велосипедистами в Ізраїлі: любителям їзди на двох колесах потрібно мати права водія.
Певні «неув'язочки» є і в канадському законодавстві. У країні «кленового листя» заборонено розраховуватися одноцентовими мідяками за товар, вартість якого перевищує 50 центів. А в публічних місцях не можна розмотувати бинти і пов'язки. За таку «вільність» тут передбачено штрафи.
Стежачи за поведінкою деяких англійських футбольних уболівальників, котрі час від часу «мутузять» опонентів, чим завдають прикрощів улюбленим футболістам, іноді починаєш сумніватися у правильності тез про знаменитий британський консерватизм. Та ознайомлення з деякими законами Великої Британії повертає все на «круги своя».

Найслухняніший парламент — британський
Беззаперечним лідером у данині консерватизму є закон, яким забороняється з'являтись в приміщенні парламенту... в лицарських обладунках. Ця норма чинна ще з 1313 року і вочевидь саме її нині можна вважати такою, що найпослідовніше виконується. У Йорку з середньовічних часів діє заборона стріляти з лука у шотландців у неділю. У решту днів тижня — будь ласка.
За британськими законами однаковою крамолою є інтимний зв'язок із особою королівського сану й перевертання марки із зображенням монарха униз. І те, й інше вважається державною зрадою.
Своєрідним є формулювання правила, згідно з яким забороняється бити власну дружину після 21-ї години. Закон турбується не про жертву, а про громадян, яким волання особи, котру б'ють, можуть заважати.
Дивним видається данський документ, яким зобов'язано перед кожною автівкою виставляти людину, котра б ішла й попереджала про небезпеку. Щоправда, така норма набрала чинності ще в часи кінних екіпажів, але скасувати закон чомусь досі нікому не спало на думку.

Схід — справа тонка
Держави Африки, Азії та Латинської Америки не мають таких демократичних традицій, як у Європі й США. Тож тамтешні неузгодженості в законодавстві сприймаються спокійніше. Проте дещо із норм «третіх країн» варте уваги. Приміром, у Монголії, котра, до речі, тривалий час під пильним контролем СРСР будувала комунізм, жінки зобов'язані ходити з оголеним бюстом. Традиції такої норми сягають давніх часів. Саме в такий спосіб кочівники намагалися вберегти себе від ворогів, які часто перевдягалися у жіноче вбрання.
Як мінімум дивними видаються деякі норми законодавства Сінгапуру, Південної Кореї чи Таїланду. Так, у першій з перелічених країн заборонено жувати гумку у транспорті, ходити вдома без одягу (на вулиці, виходить, без проблем?) і, даруйте, не спускати воду в туалеті після... Словом, ви розумієте.
Південнокорейські поліціянти зобов'язані повідомляти начальству про отримані впродовж дня хабарі. А громадянам Таїланду не дозволяється виходити з помешкання без спідньої білизни. Не завадило б повчитися і певних ізраїльських традицій. Зокрема, в місті Хайфа заборонено приводити на пляж ведмедів. А в нашому Криму останнім часом у фотобізнесі на пляжах активно використовують навіть цих звірів.
Феміністкам Болівії час навести лад із законодавством. Адже понад сто років тут є чинним закон, яким забороняється жінкам спорожняти у барах чи ресторанах більш як один келих вина. Вважається, що збільшена доза алкоголю робить тамтешніх красунь морально та сексуально нестійкими. За порушення цієї норми можна наразитися на 100-доларовий штраф і... розлучення.
Словом, цікавинок світове законодавство містить такий собі вагон і маленький візочок. Не виключено, що з часом, коли Україну розглядатимуть як лідера демократії, десь у далеких краях і нашим законотворцям «перемиватимуть кісточки», знаходячи безліч анекдотичних норм. Та поки цього не сталось, радимо всім, хто не йме віри сказаному, перевірити усе на власному досвіді.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • МИНУЛО 100 ДНІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».