Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
СБУ — 16 РОКІВ
25 березня минуло 16 років відтоді, як парламент нашої держави ухвалив Закон «Про Службу безпеки України». До чергової річниці свого народження вона прийшла з неабиякими досягненнями.

Судді й чиновники
Упродовж минулого року за матеріалами, зібраними працівниками спецслужби, було порушено 3223 кримінальні справи, причому 838 із них — безпосередньо оперуповноваженими й слідчими СБУ, 2385 — прокуратурою та міліцією. Щодо змісту викритих правопорушень, то 1023 із них належать до категорії злочинів у сфері службової діяльності, в тому числі 373 — за фактами зловживань співробітників правоохоронних, контролюючих, митних органів, військовослужбовців Збройних сил України і представників суддівського корпусу. За фактом отримання хабара, зокрема, проти них порушено 184 кримінальні справи.
У суспільстві особливу роздратованість викликає продажність деяких представників судової системи, а оперативниками саме за вчинення службових злочинів торік було схоплено за руку голів районних судів у Вінницькій, Дніпропетровській та Харківській областях.
За результатами судового розгляду адміністративних протоколів, складених згідно із Законом «Про боротьбу з корупцією», до відповідальності притягнуто 1401 посадову особу, в тому числі 21 державного службовця першого—третього рангів.
Серед них — голови Семенівської (Полтавська обл.), Тарутинської (Одеська обл.), Віньковецької (Хмельницька обл.), Новоазовської й Волноваської (Донецька обл.) райдержадміністрацій; голови Амвросіївської, Жданівської, Кіровської, Костянтинівської міських рад, що на Донеччині; міські голови Канева (Черкаська обл.), Березані (Київська обл.), Дубно (Рівненська обл.), Артемове (Донецька обл.).
А вже від початку 2008 року викрито 209 злочинів у сфері службової діяльності, порушено 46 кримінальних справ за фактом отримання хабара. За результатами судового розгляду складених спецслужбою протоколів до адміністративної відповідальності притягнуто 239 посадових осіб.
На Одещині порушено кримінальну справу проти голови одного з районних судів, який розробив цілий механізм отримання від громадян хабарів за ухвалення вигідних судових рішень — усього задокументовано 27 епізодів злочинної діяльності зловмисника. А у Вишгородському районі Київської області під час одержання хабара затримали голову однієї з сільрад, який вимагав 1 мільйон 300 тисяч доларів США за оренду земельних ділянок.

Контрабанда
Велику увагу Служба безпеки приділяє охороні державного кордону від проникнення контрабанди. Торік за статтями, за якими карається цей вид протиправних діянь, завдяки зусиллям працівників СБУ було порушено 263 кримінальні справи, припинено діяльність чотирьох організованих злочинних угруповань, вилучено предметів контрабанди на суму понад 164 мільйони гривень. Зокрема її управлінням у Закарпатській області порушено кримінальну справу за фактом контрабандного переміщення партії текстильних виробів на 4,9 млн грн із використанням підроблених товаросупровідних документів. У Одеській області порушено кримінальну справу за фактом увезення судном «Южная Пальмира» з приховуванням від митного контролю вантажу з товарами широкого вжитку вагою 411 т і вартістю більш ніж 5 млн грн.
Протягом нинішнього року в ході спеціальної операції «Цунамі», про яку докладно розповідала наша газета, порушено 93 кримінальні справи, у тому числі 60 — за ст. 201 («Контрабанда»), 21 — за ст. 305 («Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів») КК України, 12 — за ознаками службових злочинів, пов’язаних із контрабандою. Крім того, на працівників митниці складено 41 адміністративний протокол про корупційні діяння.
Так, на Львівщині порушено кримінальну справу за фактом контрабандного ввезення через пункт пропуску «Шегині» митного поста «Мостиська» Західної регіональної митниці вантажу побутової електроніки вартістю понад 1,2 мільйона гривень. А в Запорізькій та Харківській областях Службою безпеки порушено кримінальні справи за фактами контрабанди текстилю (вартістю 1,1 млн грн), авіаційних двигунів (3 млн грн) і отруйних речовин (пестициди загальною вартістю більш як 6,7 млн грн). У боротьбі з контрабандою минулого року оперативниками спецслужби було припинено діяльність організованої злочинної групи осіб, котрі займались ювелірним бізнесом, використовуючи необроблені й огранені дорогоцінні камені — діаманти, сапфіри, смарагди, рубіни, гранати, топази, берили, незаконно ввезені в Україну з Таїланду. Після того, як у аеропорту «Бориспіль» з черговою партією контрабанди затримали громадянина Росії, з нелегального обігу також вилучили 27 кг коштовного каміння.

Наркотики
Чималими є й досягнення СБУ щодо протидії міжнародному наркобізнесу: ліквідовано 24 канали контрабанди наркотиків, три нарколабораторії, 22 злочинні групи наркоділків. Із незаконного обігу вилучено понад 3,6 т наркотичних засобів (у тому числі 412 кг героїну та 20 кг кокаїну) і 12 кг психотропних речовин. Це більше, ніж усіма правоохоронними органами України за останні 15 років.
У взаємодії зі спецслужбами Німеччини, США і Туреччини проведено міжнародну операцію, за результатами якої виявлено й ліквідовано нарколабораторію з виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу — героїну. Із незаконного обігу вилучено більш ніж 125 кг цього наркотика. Затримано двох членів турецького наркоугруповання та громадянина України, які мали намір доправити вироблений наркотик в одну з країн Європейського Союзу. В межах спільної з Центральним бюро розслідувань Польщі операції за спроби контрабанди п’яти тисяч пігулок психотропної речовини МДМА на кордоні з Україною затримали двох членів міжнародного угруповання.
У Дніпропетровській області припинено протиправну діяльність організованого злочинного угруповання, що займалось виготовленням небезпечної психотропної речовини — метамфетаміну й створило мережу збуту психотропів на території Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей. Затримано шістьох учасників організованого злочинного угруповання, слідчим відділом УСБУ у Дніпропетровській області порушено кримінальну справу за ст. 307 Кримінального кодексу України — «Незаконне виробництво наркотичних засобів чи психотропних речовин».
Корумпований податок
Минулоріч працівниками спецслужби викрито 923 злочини проти власності та у сфері господарської діяльності, пов’язані з протиправними фінансовими операціями, а також нецільовим використанням бюджетних коштів та розкраданням державного і колективного майна в особливо великих розмірах. Виявлено 669 фактів незаконного відшкодування ПДВ на 1,6 мільярда гривень, порушено 167 кримінальних справ, відшкодовано збитків на суму понад 200 мільйонів гривень, попереджено незаконне відшкодування ПДВ на 175 мільйонів.
Так, у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій і Одеській областях викрито схему незаконного формування податкового кредиту з ПДВ на загальну суму більш як 290 млн грн певними суб’єктами господарювання.
У Херсонській області викрито міжнародне організоване злочинне угруповання, котре, підробивши документи про придбання й передавання іноземній комерційній структурі виноробної продукції на 208,8 млн грн, зробило спробу незаконно отримати відшкодування ПДВ з державного бюджету на суму 34 млн грн.
У межах виконання «Плану заходів із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансування тероризму» порушено 96 кримінальних справ, припинено діяльність 17 конвертаційних центрів, знешкоджено 14 організованих злочинних угруповань. В Києві, зокрема, в ході спецоперації затримали членів організованої злочинної групи, котра протягом 2007 року незаконно перевела в готівку більш як 80 млн грн. Під час обшуків у одному з офісів конвертаційного центру вилучено 6,5 млн грн і понад 210 тис. доларів США.
У сфері земельних відносин порушено 169 кримінальних справ, повернуто до державного сектора економіки 14,5 млн грн, попереджено завдання економічних збитків на суму більш ніж 8,4 млн грн. Загалом сумарний економічний ефект оперативно-розшукової діяльності СБ України за минулий рік становить понад 1,1 млрд грн, із них повернуто до державного бюджету — 335 млн грн; до державного сектора економіки майна і цінностей — 562 млн грн; на 229 млн грн повернуто з-за кордону цінностей.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • БЕРЕЖИСЬ АВТОВИКРАДАЧА
  • ХРОНІКА ПРИГОД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».