Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ФАКТОР ЛІХТЕНШТЕЙНУ
Виникнення в Європі Косова, яке стало 193-ю незалежною країною у світі, привернуло увагу до історичних казусів з малими державами. Однією з них є Князівство Ліхтенштейн, що зручно розмістилося на австрійсько-швейцарському кордоні.

Постав Ліхтенштейн унаслідок сприятливого для цього перебігу європейської історії. У далекому ХІІІ ст., коли сусіди-швейцарці вели боротьбу за незалежність від австрійських Габсбургів, князівство стало своєрідною «нейтральною зоною».
Минули віки, Європою пронісся вихор наполеонівських війн. На Віденському конгресі 1815 року був підтверджений нейтральний статус Князівства Ліхтенштейн. Водночас на початку ХІХ ст. місцева князівська династія заклала фундамент майбутнього процвітання, створивши законодавство, яке гарантувало таємницю банківських вкладів. Не зрадили своїх принципів фінансові установи країни й у роки Першої та Другої світових війн. Після 1945-го Ліхтенштейн відновив митно-фінансовий союз із сусідньою Швейцарією.
У ХХІ ст. князівство вступило як своєрідне «глобалізоване село». Німецька преса нагадує, що за площею території воно є втричі меншим за місто Бремен, а його 30 тисяч громадян легко вмістяться на трибунах одного стадіону. Водночас у столиці князівства — у Вадуці «прописано» 15 банківських установ. Вони ретельно охороняють банківські таємниці, а це дає можливість переманити певну частину клієнтів швейцарських банків. Останні поступово, але неухильно поступаються вимогам Європейського Союзу щодо більшої прозорості для аудиту їхньої банківської системи та міжнародного контролю за фінансовими потоками. Багатьом здається, що дотримання банківської таємниці не переживе американської боротьби з міжнародним тероризмом, адже саме секретні банківські рахунки є важливим інструментом фінансування терористичної діяльності.
Але поки що більшу занепокоєність висловлюють податкові інспектори. Ситуація стала особливо нестерпною після запровадження 2002 року в готівковий обіг спільної європейської грошової одиниці — євро. З цього часу Князівство Ліхтенштейн перетворилося на схованку для капіталів, власники яких намагаються уникнути оподаткування в себе на батьківщині. Князь Ліхтенштейну Ганс-Адам ІІ, який розпустив місцевий парламент та оголосив себе абсолютним монархом, послідовно підтримує ідею нізащо не порушувати в країні банківської таємниці. А це дає можливість ліхтенштейнським громадянам бути справжніми Крезами.
Нині Ганс-Адам ІІ відбиває чергову атаку Німеччини. Податкові органи ФРН схопили на гарячому відомого банкіра країни, який переказував гроші клієнтів на банківські рахунки в Ліхтенштейні. Це засвідчило, що німецька політична та економічна еліта досі користується ліхтенштейнським фінансовим раєм, аби уникати оподаткування на батьківщині. Такий стан речей б'є по соціальній політиці уряду «великої коаліції». Тому, приймаючи минулого тижня прем'єр-міністра Ліхтенштейну Оттмара Гасслера, бундесканцлер Ангела Меркель зажадала від нього змінити банківське законодавство. Якщо цього не станеться, Німеччина погрожує заблокувати приєднання князівства до шенгенського простору.
Отже, найближчим часом стане зрозумілим, чи витримає фінансово-політична незалежність Ліхтенштейну потужний глобальний тиск. Фінансові аналітики прогнозують, що шансів на це, зважаючи на можливості Європейського Союзу й США, у князівства очевидно замало.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ СПОДІВАННЯ
  • КУБА ОЧІКУЄ НА ЗМІНИ
  • ПОЛЮВАННЯ НА ШАХРАЇВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».