Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«КИЇВ»! «КИЇВ». ТІЛЬКИ «КИЇВ»...
«Київ! Київ! Тільки Київ!» — так звучить один із «зарядів» (скандувань) столичних баскетбольних фанатів. Після матчів 1/16 фіналу Кубка УЛЕБ і 1/4 фіналу Єврокубка ФІБА ці слова сприймаються двозначно: з трьох українських представників на міжнародній арені путівку до наступного раунду отримав лише БК «Київ».

Підопічні Томо Махорича ще минулого тижня створили певний гандикап у протистоянні з бельгійським «Теліндусом» з міста Остенде. На березі Північного моря «вовки» могли розгромно поступитися. (Приміром, фаворити Кубка УЛЕБ московські динамівці в груповому турнірі дізналися, як можуть діяти гравці «Теліндуса», коли їх жене вперед місцева публіка. Остаточний рахунок матчу другого туру «Теліндус» — «Динамо» (89:83) не відображає характеру гри в третій чверті — тоді перевага хлопців Шарона Друкера вимірювалася більш як двадцятьма пунктами.) У другій і третій десятихвилинках першого матчу проти киян баскетболісти з Остенде набирали по 16 очок, дозволяючи гостям компенсувати це лише шістьма і одинадцятьма пунктами відповідно. Добре, що в «Теліндусі» є відчутна різниця між гравцями стартової п’ятірки і рештою виконавців: саме коли втомилася «основа», гості з України змогли не тільки надолужити відставання, а й вирвати перемогу з різницею в чотири очки — 65:61.
Баскетбол — не футбол, тут виїзна перемога (якщо перевага не є двозначною) не має вирішального значення. Виграти чотири очки в гостях і програти п’ять пунктів на домашньому паркеті — цілком реально. Це розуміли і підопічні Томо Махорича, та все одно в першій чверті поступилися саме з п’ятиочковою різницею — 13:18. Варто зазначити, що тиждень тому ситуація була протилежною — тоді БК «Київ» виграв першу десятихвилинку — 25:19. Цікаво, що стартові п’ятірки не змінилися ані на йоту — Елвір Овчина, Сем Ван Россом, Джеррі Грін, Веселин Петрович і Чак Девіс у складі «Теліндуса», Пух Джетер, Марко Маравич, Артур Дроздов, Райан Стек і Маркус Фейсон — у БК «Київ».
Після короткої перерви кияни, підтримувані заповненими вщерть трибунами Палацу спорту, стали відігруватися. На майданчику з’явився молодий центровий В’ячеслав Кравцов, який одразу ж дав суперникам заробити «два з фолом», але надалі чудово взаємодіяв із Джошуа Девісом і Артуром Дроздовим. Саме ця трійця до мінімуму скоротила відставання, а згодом став «намацувати» свою гру і Маркус Фейсон: саме його триочковий кидок у динамічній контратаці вперше після стартових хвилин повернув господарям лідерство — 22:21. Перша половина закінчилася зі ще переконливішою перевагою господарів — 36:31.
П’ятнадцять хвилин відпочинку пішли на користь гравцям «Теліндуса». Протягом перших трьох хвилин гості відзначилися вісьмома пунктами, а господарі ніяк не могли дібрати ключів до протилежного кошика. Рахунок 36:39 змусив «вовків» активізуватися. У найважчий момент сказав своє вагоме слово Артур Дроздов — саме цей форвард набрав перші дев’ять очок своєї команди в другій половині, повернувши комфортну перевагу — 45:39. Та все ж на останню коротку перерву команди пішли за майже рівного рахунку — 47:46.
«Гойдалки» в четвертій десятихвилинці тривали майже до останньої хвилини. Жодна з команд не могла створити переконливої переваги. Напруга досягла апогею за одну хвилину й 45 секунд до кінця гри, коли рахунок став рівним — 58:58. У цей момент гості вдалися до тактики фолів, але обрали для порушення правил не найкращого кандидата. Американський плеймейкер «Києва» Пух Джетер у цілому провів не найкращий матч, та, вочевидь, добре знав, що запам’ятовується остання фраза: тричі він ставав на лінію штрафних кидків і приніс команді шість важливих очок. Ще два пункти записав до свого активу грузинський улюбленець київської публіки Манучар Маркоїшвілі, а переможну крапку разом із сиреною поставив слем-данк у виконанні Марко Маравича — 68:60!
«Тепер ви на власні очі побачили, якими непростими є поєдинки плей-оф, наскільки вони насичені елементами тактики. Можливо, цей матч вийшов не особливо видовищним, та повірте — і решта матчів цієї стадії відбувалися в такому ж стилі. Найголовніше — це результат, і його досягнуто»,— сказав на післяматчевій прес-конференції головний тренер «вовків» Томо Махорич. Він також окремо відзначив глядачів, які підтримували команду у вирішальні моменти зустрічі.
«Українці добре впоралися зі своєю роботою і цілком заслужили на участь у наступному раунді,— зауважив після гри ізраїльський наставник «Теліндуса» Шарон Друкер.— В обох поєдинках глядачі побачили дві класні команди, що чудово діють у захисті. Ми билися, ми вірили, ми могли пройти далі, та припустилися кількох помилок. Та кожен з моїх підопічних, хто з’являвся на паркеті, грав з душею і повною самовіддачею».
В 1/8 фіналу БК «Київ» зіграє з польським клубом «Туров», який за підсумком двох матчів з перевагою всього у два очки здолав опір чеського «Німбурка». Минулого тижня в Чехії зафіксовано нічийний рахунок 61:61, на власному майданчику «Туров» вирвав перемогу — 68:66. Перший матч українсько-польського протистояння відбудеться 11 березня в Києві, 18 березня «вовки» зіграють на виїзді.
На жаль, не зміг скласти компанію киянам маріупольський «Азовмаш». Здається, «приазовські леви» втратили потрібний темп ще наприкінці домашнього протистояння з хорватським «Задаром», коли в останній чверті майже розтанула дванадцятиочкова перевага. Перемога з рахунком 82:80 означала, що в Хорватії дуель розпочнеться практично з нуля. «Задар» на виїзді і «Задар» вдома — дещо різні команди, і підопічні Мехмета Бечировича в цьому переконалися на власному досвіді. Лише в першій чверті чемпіони України були адекватними викликам суперника (19:18 на користь гостей), у наступних десятихвилинках хорвати впевнено довели свою перевагу — 77:60.
Припинив боротьбу на міжнародній арені і южненський «Хімік», який пропустив до фіналу чотирьох Єврокубка ФІБА кіпрський АЕЛ. Тиждень тому поразка в сумбурному і багатому на суддівські помилки матчі на Кіпрі здалася випадковою. Та вже перша чверть домашнього матчу довела, що той програш підопічних Дмитра Базелевського був закономірним — кіпріоти ще на старті створили солідний гандикап (31:12), якого не втратили до кінця гри — 87:76. Рахунок 2:0 у серії до двох перемог зумовив непотрібність третьої зустрічі.
також у паперовій версії читайте:
  • НОВЕ МЕСТО ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО БІАТЛОНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».