Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
СТАВКА — НА ПРОФЕСІОНАЛІВ

Перед тим як відправитись на інші континенти з благородними місіями, наші військовики ретельно готуються. Зокрема, за словами начальника управління міжнародного військового співробітництва сухопутних військ ЗС України полковника Сергія Полякова, створено комп'ютерне досьє на офіцерів, котрі володіють англійською мовою. Це дасть змогу поліпшити відбір претендентів для участі в заходах, пов'язаних із курсовою підготовкою й їхнім подальшим направленням для навчання. Теоретична підготовка — це добре. Проте знання, здобуті в навчальних аудиторіях, потрібно вміти реалізувати на практиці. Тому на початку минулого року, коли в Міністерстві оборони було розроблено і затверджено план, яким передбачалось реалізувати заходи щодо створення міжнародного центру миротворчості та безпеки Збройних сил України, відразу почалася активна робота з їхнього виконання.
До речі, цей процес було взято під контроль керівництва МО. Результати не забарилися: влітку була затверджена його концепція й технічні завдання, а за кілька місяців визначено статус центру як бюджетної установи, що має право на господарську діяльність. Зокрема, на базі центру передбачено підготовку військовослужбовців спеціальних підрозділів, призначених для антитерористичної діяльності. У стінах центру проведено чотири навчальні курси, на яких пройшли відповідну підготовку близько 100 військовиків з проблем цивільно-військової взаємодії, а на курсах підготовки інструкторів миротворчих підрозділів — 70 військовослужбовців. Завдяки центру поліпшили знання іноземних мов, зокрема, англійської, близько 20 вояків 8-го армійського корпусу. У центрі для офіцерів Збройних сил, МВС, Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та СБУ пройшли заняття із протидії саморобним вибуховим пристроям. Торік за участю українських військовиків було проведено понад десять багатонаціональних навчань, переважна більшість яких відбувалась на теренах нашої держави. Цьогоріч підрозділи війська теж братимуть активну участь в подібних заходах як на території нашої держави, так і за її межами.
У Міністерстві оборони, Генеральному штабі ЗС України, зважаючи на отриманий досвід, дійшли висновку, що міжнародні навчання, в котрих, як мовиться, не останню скрипку грають українці, підвищують рівень взаємодії не лише військових підрозділів, а й органів управління. Це впливає на боєготовність армії загалом.
Минулоріч, за інформацією Міністерства оборони, командування сухопутних військ підготувало для виконання миротворчих місій більш ніж тисячу осіб, із яких близько 500 — офіцерського складу.
Якісній підготовці миротворців сприятиме перехід нашого війська на комплектування за контрактом. Керівництво військового відомства не помилилось, активізувавши підготовку солдатів і офіцерів до виконання миротворчих місій. Адже, як свідчать розрахунки, у поточному році потреба в миротворцях становитиме близько трьох тисяч чоловік.
Україна серед держав СНД — найактивніший учасник миротворчої діяльності, поступаючись пальмою першості хіба що Росії. Зважаючи на актуальність миротворчих місій за кордоном для іміджу нашої держави, підвищення бойового вишколу солдатів і офіцерів, понад 70 відсотків занять з бойової підготовки в сухопутних військах спрямовуються на підготовку до миротворчої діяльності. Приміром, майже 30 відсотків особового складу полків армійської авіації сухопутних військ перебувають за межами України або готуються до відряджень. Нині близько 200 військовослужбовців проходять службу в українсько-польському батальйоні в Косові, а ще кілька десятків наших офіцерів є спостерігачами в різних місіях ООН. Переконаний, що охочих поїхати до інших країн з миротворчою місією вистачить. Бо це (хоч із певним ризиком для здоров'я, а то й життя) — можливість поліпшити своє матеріальне становище. Головне — бути добре підготовленим морально й професійно.

Сергій ЗЯТЬЄВ

також у паперовій версії читайте:
  • РІВНОПРАВНІ ПАРТНЕРИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».